Rapporter efter 267 krogbesök med
AfterWork i Göteborg
(prissänkt dryck + gratis varm buffé)
av
kapten Nemo
 
Drick öl för livet!
Sidan publicerad av sällskapet  UTEÄTARNA I GÖTEBORG       Nemos Portal      Till introsidan

Kolla Nemos festliga bilder!

Tips: ring till pubbarna innan ni går dit, för afterworken kan variera.
Befälhavaren och delar av den omutbara besättningen:
  Kapten på skutan Nautilus som kryssar i cyberrymden
mellan alla de bästa ställena att tanka på.
N. N. Nemo
kapten

Liza Gladh
maskinchef

Jan G Saltus
sjömanspräst

Tom Blööth
styrman

Malin Visp
kökschef

Stefan Knoph
matros

Antal besök (...) och betyg (0- 5) för mat/dryck och lokal:

Hard Rock Café  (1) 3,0 - 3,7 Lilla London (96) 4,4 - 4,5 Stars'n'Bars  (37)3,2 - 3,6
Smaka         (12) 4,1 - 3,5 Vasastan         (1)3,5 - 3,0 Bers å Bar      (2) 2,8 - 3,5
 3,8 - 3,4 O'Learys        (5) 3,8 - 3,5 RumpanBar    (5)4,0 - 4,4
Harrys         (2)3,6 - 4,5 Bryggeriet    (17)3,9 - 4,0 Dubliner's       (1)4,0 - 4,2
Brasserie Ferdinand  (5)4,1 - 4,9

Utom tävlan: Hard Rock Café i Kairo (1)  3,8 - 3,5




Smaka
Husmanskost och trevlig trängsel

Adress: Vasaplatsen 3     tel. 13 22 47
Besök: (12 st) dec -00, feb -01, mars, april, aug, -02: mars, 2003: april aug
Afterwork tider: 16.00-20.00 och senast vid sextiden är lokalen full.
After work i baren: en öl för 32 kronor.
Buffén finns på ett fönsterbord och fylldes på i god ordning. På menyn fanns: laxrullader, kokta ägghalvor, inlagd sill, köttbullar, chips, osttärningar mm. Köttbullarna (liksom ibland prinskorvar mm) är möjligen överblivet från tidigare på dagen (veckan?) och restaurangen är känd för sina fina affärsluncher.
Afterwork finns endast i pubdelen med matbordet strax till höger om ingången. Ett mycket populärt ställe där den trånga lokalen befrämjar närkontakt mellan besökarna.
Bardisken är lika lång som hela lokalen, och är man först in kan man ta bord. I annat fall får man hänga i baren, över vid någon vägghylla eller vid fönsternischer mot Vasagatan.
Maten är mycket bra och bastant och flink personal ser till att inget fattas.
Vid besöken har flera i besättningen lyckats få ner tre stora portioner och gått därifrån mätta otörstiga och belåtna.
Betyg:
Mat: 4,1
Lokal: 3,5
toppsidan


Bers å Bar

Inneställe med sämre buffé

Adress: Kungsportsplatsen 1    tel. 711 24 80
Besök: feb.-01, juni 03,
Afterwork tider: 17-20 (mat) 17-19 (dryck).
After work i baren: öl - 27 kr, 2 "drinkar" - 68 kr.
Buffé: sallad, tacoskal, köttfärsröra plus diverse såser och sallad.
Stället är populärt och detta beror troligen inte på vare sig maten eller lokalen, snarare på att många av (de kvinnliga) besökarna vill verka trendiga och synas. En stor öl kostar 27 kronor och längst in i lokalen finns många bord. För att nå dit (där också maten finns) passerar man baren.
Den enkla buffén med skapliga grönsaker har en förrädiskt kryddad köttfärs och måste intagas med största försiktighet. Efter ett tag formligen skriker kroppen efter mer vätska och i mitt fall betydde detta att jag drack två liter mjölk när jag kom hem. Varningsflagga för alla med anlag för magsår.
Lokalen har formen av en tunntarm som mynnar i en magsäck (buffén). Däremellan ligger en "ståplats" med dunkel belysning. Publiken är i 25-års ålder och vill gärna synas, det märks på stilen. Populariteten beror troligen också på det centrala läget, som gör att man snabbt kan dra därifrån till något annat ställe.
Mat: 2,8
Lokal: 3,5
toppsidan


Brasserie Ferdinand

Medelålders ställe med stort ölsortiment

Adress: Kungsgatan 39-41    tel. 710 11 60
Besök: 2003: aug. (5), okt (2), nov
Afterwork tider: 16-20.
After work i baren: öl - 29 kr
Buffé: kyckling (Okt 03: härliga kycklinglår), köttfärsröra, diverse såser, tacoskal, kesoblandning, majonnässallad m.m. Noterbart är att buffé kan variera rätt starkt och ett allmänt betyg är svårt att ge.
Stället är populärt och kan bjuda på stans största sortiment av öl. Listan (som ligger på alla bord) har öl från många länder. Efter c:a 17.30 är det svårt att få sittplats.
Lokalen är inredd i den gamla källaren till NK. Hela utrymmet bärt upp av gamla murade valv som ger en mycket fin atmosfär. Lägg därtill att lokalen är mycket bra inredd och belyst så förstår ni att betyget är i topp.
Garderob: 15 kronor.
Mat: 4,0
Lokal: 4,9
toppsidan


Hard Rock Café

Adress: Kungsportsavenyn
Besök:    2007: april
Afterwork tider: 16-
AW-pris: 29 kr för en öl.
Har blivit ett av avenyns mest besökta ställen med en stil som tilltalar både yngre och äldre.
En trapa up är det bordsservering men baren finns i markplanet till vänster. För att ta upp konkurrensen med de andra AW-ställena i närheten (Bryggeriet och Lilla London) har man börjat servera mat, och nr vi var där var det indisk bufé. Det har dessväre inte halvdant och man har troligen inte bryttsig om att lågga manken till tilll 100 procent, då man vet att besökarna kommer ändå. Resultatet har blivit en mindre disk med en (1) varm rätt, plus tilltugg och kalla såser (surmjölk), sallad och annat. Den enda varmrätten var en god blandning med linser och liknande som ma fick servera sig själv med en skopa från en rejält tilltagen gryta. Speciellt indiskt var inget annat om man inte räknar surmjölken som i vanliga fall skall "kyla av" de starka maträtterna, som i detta fall inte fanns.
Mat: 3,0
Lokal: 3,7
toppsidan


Stars & Bars
Sjunkande standard på maten


Adress: Järntorget 4    tel. 14 77 74
Besök:   2001: 14, 2002: 9, 2003: 13, 2004: 1
Afterwork tider: 17-20?
Afterwork-öl: stor stark: 29 kr
Lokalen på denna stora pub är i två plan där övervåningen är störst och har buffén. Som själva namnet på stället ger en fingervisning om är inredningen av engelskt snitt i dunkla färger och intrycket (från vån. 2) är flackt och öppet. En bar finns i mitten och borden är placerade efter sidorna vid fönstren. I källaren är det mysigare med lågt till tak.
Inför hösten 2004 var buffén endas en bråkdel av vad som tidigare serverats. Nu fanns kycklingvingar, en gratäng med pastaskruvar och en karott med starkt kryddad köttfärssås blandat med bruna bönor(!)
Publiken i åldern 25 till 30 verkade var mycket studenter, vilket inte var fallet för ett år sedan. Detta bådar inte gott, då dessa "ätit upp" flera sällen.
20 kronor för rocken gör ingen gladare.
Mat o dryck: 3,2 (ner från 4,2)
Lokal: 3,6
toppsidan


O'Learys

Pub som fått en uppryckning

Adress: Östra Hamngatan 37    tel. 711 55 19
Besök: 5 st. 11 maj 2001, sept 03 (3 st), okt,
Afterwork tider: 16-20.00
After work i baren: stor stark: 29 kr
Efter 2,5 år(!) återkom vi hit och buffén och ölpriserna hade fått en rejäl förändring. De en gång dyraste ölen i stan (på AW) kostar nu 29 pänn och buffén är utökad till prinskorv, grillade kycklingvingar, köttbullar, pytt i panna, pastaskruvar, sallad, tacoskal, dipsås och gräddfil m.m. Den något mörka lokalen i två våningar hade väggarna "prydda" med foton på en rad amerikanska presidenter och idrottsstjärnor, vars skönhetvärde var föga imponerande.
Vi gick lös på buffén när vi köpt en öl. Kycklingvingarna var magra och starkt kryddade. Köttbullarna hade dessvärre en smak av metall, så se upp. Prinskorven däremot smakade utmärkt liksom de olika såserna.
Mat o dryck: 3,8
Lokal: 3,5
Öl: 29 kr - ett lagom pris.
toppsidan


Lilla London
Trivsam pärla med intimitet

Adress: Vasag./Avenyn    tel. 18 40 62
Gör sommaruppehåll
Besök:   2001: 14, 2002: 38, 2003: 27, 2004: 14, 2005: 2
Afterwork tider: 16-19 månd.-fred.
After work i baren: stor stark: 29 kr (efter kl. 19.00 - 38 kr)
Buffén för det mesta: olika råa grönsaker, salladssås, prinskorv, stekt potatis, pannbiff eller köttbullar. Ibland: varm paj, pommes frites, fläskkarré och pytt i panna. Läget på buffébordet är tyvärr en smula avigt (trängsel) beroende lokalens storlek, men stämningen är alltid god. Krogen är den enda hittills (2/11 -01) som vi vet har aw-buffé hela veckan (månd-fred). Till vänster ligger baren och längst bort åt höger finns två bås med bord för sex personer i varje. Där bortom en källarlokal med ett 30-tal platser (Se upp! - en råttfälla utan nödutgång).
Gästernas ålder är påfallande varierad (och högre) jämfört med andra ställen vi besökt.
Vid jultid kan finnas pytt, Janssons, potatisgratäng.
Ibland dyker det också upp läckra små grillspett (kalla) med fläskkött och kycklinglår. Stället har med sitt centrala läge blivit utgångdpunkten för Kapten Nemo & Co, därav det höga antalet besök.
Mat o dryck: 4,2
Lokal: 4,5
toppsidan


Vasastan
Modern design utan mys

Adress: Hörnet Parkgatan/Viktoriagatan
Besök: 2004: 1,
Afterwork tider: 16.00 - 19.30 (buffén)
AW-priser öl till kl. 20.00?: 29:-
Buffén var god vid vårat besök i mars, men har endast ett fåtal ingredienser att välja mellan.
Då fanns det grillade revbensspjäll och potatissallad plus några skålar med diverse gröna alternativ. En lapp fökunnade "Max två stycken" och vi blev inte klara över om det gällde antalet revben man fick ta eller antalet påbackningar.
Lokalen är an märklig långsmal historia efter Parkgatan med en stor bar i mitten. Mysighet och intimitet är kanske inte det första man känner när man kliver in och borden är liksom all inredning modern med dragning åt fantasilöshet och kyla.
Kanske kan den kvinnliga fägringen (alla var under 30 vid vårt besök) få upp temperaturen på de manliga besökarna. Personalen var mycket trevlig.
Mat o dryck: 3,5
Lokal: 3,0 (lägst hittills)
Rockavgift: 20 kr, (dyrast hittills).

toppsidan


Rumpanbar & kök
Toppenställe med vacker utsikt

Adress: Linnégatan 38 B.
Tel. 031-775 83 00
Besök: 5 st. 23 maj -03,(2), juni (1), okt.
AW-tider: 16.00 - 18.00
AW-priser i baren: stark - 32 kr eller "paket" (glas + flaska= 73 cl) för 43 kr eller mer.
Meny: Kycklingvingar (mycket välsmakande), köttfärssås (ej stark), stark tomatsås, coscos med rökt lax, färsk sallad, kalla äggnudlar, pastablandning. Obs! buffén ger törst!
Buffén är i övre våningen där det är lågt till tak och fullt med bord efter fönstren ut mot Linnégatan. Till höger finns en liten mysig bar. Den kvinnliga fägringen var påtaglig vid besök nr 1 och åldern var 20-25 år. Man kunde kostatera att detta ställe är mycket populärt med beställda bord (för matgäster?) också i övervåningen. Första veckan i juni var det kall buffé, förhoppninsvis endast över sommaren.
Ute finns en servering under tak och första våningen (matsalen) har en pizzaugn eldad med ved vars speciella doft skänker atmosfär. Personalen är alert och trevlig.
Mat o dryck: 4,0
Lokal: 4,5
Rockavgift: ? kr,
toppsidan


Bryggeriet
Bullrigt, dyr öl, bra buffé, entréavgift.

Adress: Avenyn    tel: 711 92 60
Gör sommaruppehåll
Besök:   2001: 3, 2002: 2, 2003: 6, 2004: 5, 2005: 2
Afterwork tider: 16.00 - 20.00
After work i baren: stark - 42 kr,
Krogen ligger centralt på Avenyn. Lokalen är uppdelad i två avdelningar. Inredning: (lokal 1) smakfull och mysig med soffor längs väggarna, dekorationer i engelsk pubstil, öppen spis (gas), dunkla färger och böcker för besökarna. Vi fick ställets mysigaste hörnsoffa (lokal 1) och tog ner en bok från hyllan. Av en slump blev det "En världsomsegling under havet" av Jules Verne som handlar om den mystiske kapten Nemo på ubåten Nautilus.
Lokal 2 har en stor bar och en övervåning med hylla. Möblerna är enkla och i ljusa färger och stora fönster (snarare glasväggar) finns ut mot Avenyn.
Buffén: vanligen ris, köttfärs, sallad, frächa grönsaker, goda såser, tacos m.m. En utmärkt buffé som till viss del uppväger att ölen har ordinarie pris.
Publiken är ung (ca 25-35) och i lokal 2 syns många av de täcka könet som trivs med att synas, utan att vara uppstassade. Normala samtal är (speciellt efter 19.00) omöjliga för den höga musikens skull. Detta drar ner (lokal-) betyget tyvärr. En annan sak som irriterar är att baren tar 10 kr i avgift vid köp under 100 kr med kreditkort. Detta är inte tillåtet enligt restaurangens eget avtal med kortadministratören, vilket de inte bryr sig om. Vid besök i januari 2005 ville rockmannen (med matchande gul vaktmästarbricka på bröstet) ha 20 kr för ingenting (vi hade inga ytterkläder) och sade helt frankt: "det är 20 kronor i entrávgift här". Då gick vi alla till ett ställe i närheten där vi kände oss välkomna.
Mat o dryck: 3,9
Lokal: 4,0
toppsidan


Dubliner's

God mat och svindyr öl

Adress: Östra Hamngatan     tel: 13 90 20
Besök: 16 nov. 2001.
Afterwork tider: 17-?
After work: stor stark: 42 kr (flaska 50 cl)
Afterwork är i pubbens andra våning. Kl. 17.00 är det "insläpp" nerifrån och folk tar sig uppför trappan till buffén - och den är alldeles utmärkt. Lokalen är inte alls tokig och vi valde en undanskymd avdelning med bord för fyra.
Vill man ha en chans att få någonting är det bäst att vara tidig till köttgrytorna, för efter en kvart är det redan svårt att få bord. Vi fann ett till vänster i lokalen i den del som har Black Jack- spel senare under kvällen. Flaskölen till afterwork var en halvliter Kopparbergs som dessvärre inte hade reducerat pris, så vi fick betala 42 kronor, vilket är ett svårslaget bottenrekord som drar ner betyget ordentligt.
Buffén (få rätter) bestod av Irish Stew, (fårkött, potatis, morötter och lök). Den var mycket god liksom de stora kycklingklubborna och revbensspjällen. En risblandning tog kvällens pris i starka-kryddklassen och var på gränsen till oätlig, se upp för den!
Att notera: Kycklingen, revbensspjällen och Irish stew är mycket återhållsamt kryddade, men ändå bidrar de (eller någon/några av dem) till stor törst som varar i flera timmar.
Mat o dryck: 4,0
Lokal: 4,2
toppsidan




Hard Rock Café i Kairo

Svindyrt med taskig musik

Adress: Hotell Meridian Kairo
Besök: 14 feb. 2002.
Stället ligger i första våningen till ett lyxhotell på den norra udden av ön Rhoda i centrala Kairo. Inredningen är knappast lyxig och i foajén står en Harley Davidson. Strax bredvi säljs t-shirts för 200 kronor styck, vilket ger en fingevisning om priserna längre in i lokalen.
Matsalen är stor och flack utan avgränsare, vilket inte ger någon mysig stämning. En stor bar finns efter högra väggen och den ligger en meter högre än matsalen. Dekorationerna på väggarna är kläder från kändisar (ett par blåbyxor från ZZ Top m.m.) och i taket hänger en Chevrolet årsmodell ungefär 1957.
Vi beställde tre portioner hamburgare med pommes frites och en stor starköl och sex glas apelsinjuice, då glasen var myvket små och modell cocktail.
För att leva upp till sitt namn som rockkafé sände TV-monitorer ut filmer med minst sagt mediokra band och sångare som tydligen hade fått betala för att kunna sändas. Någon rock var det inte. De mycket få besökarna (troligen var alla hotellgäster) verkade inte bry sig.
Just när en riktig rockare (Little Richard) skulle klämma i med "Good Golly Miss Molly" stängdes ljudet av och personalen(!) började mima på en scen till den gamla trallåten YMCA. Då detta pinsamma inslag var slut var också filmen med Little Richard tillända och de vanliga kvartersbanden fortsatte. Trots att jag sade till personalen att vi ville se och höra rock 'n' roll blev det ingen förbättring. Notan gick på 233 egyptiska pund - 595 kronor!
Ett tips: Ni kan äta gott på restaurang Al Tharer vid Tharir mitt inne i stan. Ett bröd fyllt med jättegod falafel och sallad kostar 50 piaster (ca 70 öre!) och två sådana är en hel middag.
Lokal: 3,5
Mat (kvalitet) : 4.0
Budgetkostnad: glöm det!
toppsidan



Harrys (f.d. White Corner)

Skaplig buffé i utmärkta lokaler

Adress: Vasagtan (mellen Heden och Valand)
Besök: 4. 2002: sept. 2003: jan. aug, sept
Afterwork tider: 16-20
AW-pris: stor stark (50 cl) 36 kr
Populärt ställe med många smårätter på menyn som: risblandning med curry, stekt falukorv, chili con carne, kycklingvingar (kalla), potatisgratäng (ibland), hamburgerbröd, tacos m.m. och goda bakade potatisklyftor/halvor.
Bra och omväxlande lokal. Blandad publik och trevlig personal. Ett brett utbud av olika drycker vilket behövs fram på småtimmarna när temperaturen i lokalen är hög, inte minst de kvällar det är disco.
Roulettbordet finns kvar, men spelmaskinerna från våren 2002 var borta i september. Stället har ett bra läge med Avenyn 50 bort. Vid flera inspektioner (inte besök) tycks buffén har en jämn kvalitet.
Lokal: 3,5
Mat: 3,6

toppsidan






Uteätarna i Göteborg u.p.a.

Är en sammanslutning som bildades i december 2000 och är trots sin något skämtsamma framtoning en mycket seriös förening som bedömer alla krogar i Göteborg som har afterwork på fredagar och då serverar en gratis varm buffé.
Inga sponsorer kan påverka bedömningen som därför kan ges med ett hänsynslöst klarspråk.
Vi tackar alla de som hört av sig med tips via mail.


Kapten N. N. Nemo   ordförande.

Tipsa oss: menahouse@passagen.se

toppsidan


Besök Nr.