Egons krönikor
för år 2001

med snytingar åt alla håll

Dagsedlar per vecka:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52

Vecka 1 år 2001

Minoriteter är på modet


Det är inne att tillhöra en minoritet, att var "etnisk" som vissa språkligt obegåvade människor felaktigt säger. Ingen har väl kunnat undgå att de senaste årens popularitet för minoriteter och tillhör man en sådan är man "inne". Det är uppenbarligen inne att vara tattare, zigenare, same, m.m. Dessa kategorier har fått generös tid i TV som sänt rader med program om de elaka svenskarnas framfart och förtryck med dessa folkspillror som framställs som ett under av ordningsamhet, laglighet och fullproppade med mänskliga egenskaper av bästa märke. Om något undantag från detta existerar är det en produkt av den situation de hamnat i och som påtvingats dem av "svenskarna", "myndigheterna" eller någon annan stor anonym grupp som går bra att skylla på.
Kändisar och politiker hänger naturligtvis på i galoppen för ingen vill ju verka vara utanför tiden strömfåra hur löjlig denna än kan vara. De flesta minns hur Roger Pontare vann den svenska schlagertävlingen med sin politiska låt där en textstrof förklarade för oss andra svenskar att han aldrig sviker sitt land när vindarna viskar hans namn. Landet i fråga får vi förmoda var något universellt där minoritetsbefolkningar bor och som hotas av majoriteten på olika sätt. Stor och rättvis sak i detta förvisso, men hans scenkläder fick nog en och annan att höja ögonbrynen, för inte hade det varit nödvändigt att se ut som en blandning mellan Jokkmokks-Jokke och Sitting Bull, den normalbegåvade publiken hade nog förstått budskapet ändå.
I tv har det gått flera program om samerna och deras historia (se separat artikel) och om hur de behandlats av myndigheterna genom åren. Mannen bakom filmen hade bott ihop över ett år med delar av denna folkgrupp under produktionen. Trots detta hade han en beundransvärd objektivitet i frågan om huruvida samerna (som flera "ledare" påstår) är Sveriges "urbefolkning", en beteckning som om detta erkändes skulle ge denna lilla folkgrupp stora ekonomiska och politiska fördelar genom en FN-konvention. Hoppas att svenska myndigheter orkar stå emot detta krav som uppenbarligen bygger på en bluff, alternativt en felaktig tolkning av vetenskapliga rön och fakta.

Vecka 2 år 2001

Skall Raoul Wallenberg utnyttjas i evighet?

Problemet och intresset (för vissa) om vad som hände den svenske diplomaten Wallenberg tycks aldrig sluta och har nu hållit på i årtionden. Denne beundransvärde man som genom finurlighet räddade många människor (mest judar) från tyska förintelse läger i Ungern 1944 dog av allt att döma i ryskt fängelse 1947, något som svenska myndigheter och hans anhöriga aldrig accepterat trots starka tecken på att det var så. Hans namn har använts i storpolitiska syften och han har blivit hedersmedborgare i USA (en av troligen endast två) under Ronald Reagan som tog alla chanser att utveckla sitt hat mot "ondskans imperium" dvs. Sovjetunionen. I veckan lade den s.k. Wallenbergkommissionens fram en (slut?-) rapport efter tio års arbete. I denna grupp ingår också representanter för ryska myndig- heter. Resultatet: intet nytt i sak och i brist på detta utses en syndabock. Den dåvarande svenske ambassadören i Moskva ankagas nu för att inte ha talat klartext med Stalin(!) och att inte ha förstått "signalerna" från ryska myndigheter att de ville utväxla Wallenberg med någon rysk agent (som tagits i Sverige?). Några dokument som styrkte dessa påståenden presenterades inte. Göran Persson passade servilt på att be alla anhöriga om ursäkt för vad hans kollegor påstås ha gjort för femtio är sedan. Vi väntar oss nu bara en ursäkt för vad Karl XII gjorde i Ryssland i början av 1700-talet, men en sådan gest kanske inte ger några extra marginalväljare i nästa val. Faktum är att Wallenberg med stor sannolikhet dog 1947 som ryssarna alltid har påstått. Dokument (den s.k. Smoltsov-rapporten) som styrker detta finns sedan länge och svenska myndigheter försökte in i det längsta hindra att dokumentens äkthet undersöktes. När detta sedan gjordes visade de sig vara autentiska, vilket den svenske historieprofessorn Hans Villius har visat med övertygande argument (bl.a. för författaren av denna spalt). Detta förhållandet underströks nu åter i ett inslag i tv (Aktuellt) av en annan yrkesman inom historia. En man (hans namn: Litton, Britton el. likn.) skrev i en krönika för femton år sedan att det var dags att förpassa denna pinsamma följetong till historien. Hans ord är lika aktuella i dag.


Vecka 3 år 2001

Göran Persson SE-bankens lakej?

Nu när Sverige är ordförande i EU ett halvår har vår stadsminister möjlighet att tala si varm för en sak som han tycks driva som en personlig fråga: EU:S utvidgning österut, till Balticum. Intresset för detta är minst tagt svalt hos de flesta andra medlemsländer och frågan varför just Sverige driver detta är berättigad. Kanske kommer vi sanningen en bit närmare när vi får reda på att SE-banken kontrollerar de största bankerna i både Estland, Lettland och Litauen oh att de svenska investeringarna där är störst av alla länders. I Estland är de svenska direkt- investeringarna nästan 40 procent, mer än Finlands som av tradition (sedan drygt tio år) är en stor handelspartner med detta sitt "grannland". Enligt en facklig företrädare för verkstadsklubben på Volvo (socialdemokrat och EU-motståndare) är det misstänkt att stadsministern nu försöker få med Balticum av ekonomiska skäl snarare än humana, då lönen för arbetskraften där bara är en bråkdel av den svenska. I klartext: svenska företag lägger (ännu mer) produktion i Balticum och arbetskraften här hemma blir arbetslös. I början av 1995 hörde vi hans företrädare Ingvar Carlsson vråla från talarstolen: - Vi måste gå in i EU "för jobbens skull". Hur det gick det vet vi och han precis- erade ju aldrig vems jobb han menade.

I Göteborg har rektorn för Bernadottegymnasiet begärt att få vara en försöksskola för att slippa följa jämställdhetslagen. Han vill nämligen kvotera in elever så att det blir en bland- ning av kvinnor och invandrare som passar politikerna (och honom själv uppenbarligen). Utbildningen gäller "uniformsyrken" som tullare, väktare m.m. Politikerna i Göteborg har skrivit till regeringen och vädjat om detta undantag från lagen - som i så fall skulle innebära att bra betyg från de sökande av "fel sort" saknar betydelse om en invandrare med sämre också har sökt. Vilken jämställdhet är detta för de elever som verkligen är flitiga i skolan?

En artikel i dagspressen refererar statistik på hur många som får rätt när de klagar över parkeringsavgifter (konsekvent felaktigt kallade för "böter" i artikeln). I vissa städer får nästan 40 procent pengarna tillbaka (över 30 000 i hela landet) och detta förklaras bl.a. med att p-vakterna inte kände till att bilen i fråga höll på att lastas ur (eller i). Alla som mött denna yrkeskår vet att det är åtskilligt som fattas i omdöme också, vilket understryks av deras yrkesval.Vecka 4 år 2001

Generös bonus och modigt beslut


Näringsminister Björn Rosengrens departement har betalat ut 85 miljoner kronor i bonus till ett amerikanskt pr-företag som anlitats i samband med sammanslagningen mellan Telia och norska Telenor (som aldrig blev av). Avtalet som utbetalningarna grundade sig på visades i tv och bedömdes snarare vara en skrivelse av amerikanerna själva. Lagen om offentlig upphandlig hade inte använts, något som flera lokalpolitiker i Sverige heller inte bryr sig om, t.ex. i Göteborg. Och folk undrar naturligtvis om lagen bara gäller när det passar i vissa kretsar.
Vägverket konstaterar att bara varannan bilist släpper förbi gående på övergångsställen efter den märkliga ändringen som verket fick gehör för. Denna beskyddande instans har tydligen behov av förändring (till varje pris) för att visa att man finns till. Vi kommer alla ihåg deras vansinniga förslag att privat övningskörning endast skulle tillåtas i bilar med dubbelkommandon, något som endast finns på bilskolor. Detta var till och med för magstarkt för politikerna. Vad blir det härnäst? Obligatorisk rattmuff vid temperaturer under nollstrecket?
I TV4:s program "Vem vill bli miljonär" medverkade en man i 25 årsåldern som studerade på universitetet för sjunde året. Han fick på 2000 kronorsnivån frågan vad man kunde använda som ett serveringskärl och hade alternativen: kureb, kurtisan, kackerlacka(!) och karott. Han hade ingen aning om detta utan fick be den inte speciellt allmänbildade publiken om svar. Den gav till över 90 procent tipset: karott, vilket naturligtvis var det rätta svaret. Vi önskar lycka till i studierna på universitetet och hoppas att han klarar av att öppna ett mjölkpaket när han är färdig. Han funderade förresten på att bli lärare.
I en stor stad har en stor man kommenterat ett beslut från ett kommunalt bostadsföretag, de som brukar gå under beteckningen "allmännyttan" (politikernas omskrivning av kollektiv egennytta), vilket hyresgästerna får känna av. Ett sådant bolag har beslutat att inte hyra ut till familjer som är beroende av socialbidrag (mest invandrare), och detta tyckte politikern var "modigt". Några dager därefter närvarade Mona Sahlin (integrationsministern) i en debatt i en stadsdel i samma stad, där det talas 101 språk. Annonserna i pressen förkun- nade att boende i området hade företräde till debatten, något som luktar särbehandlig lång väg.

Vecka 5 år 2001

Mona Sahlins råd till invandrare: - Bli politiker!


I en timma fick invandrarna lyssna på politikernas anföranden innan de fick ställa frågor. 240 miljoner skall fördelas under några år (till fyra stadsdelar) som nu fått namnet "utvecklingsområden", ett traditionellt sätt att försköna verkligheten. Alla projekt skall ha underifrån perspektiv sades det, vilket knappast märktes på de femton minuter åhörarna fick på sig att själva komma till tals. På frågan när allt pratet om förbättringar skulle ta slut och handlingen skulle börja, svarade integrationsministern: - Bli arga! - Bli politiker!
Exakt hur ilskan skulle göra skolorna (med 101 språk) bättre och sänka arbetslösheten hann inte Mona S utveckla då hon måste ila iväg till en privat tillställning.

Rikets andra stad skall få internationellt kasino där man kan satsa 72 000 kronor och vinna 2,5 miljoner direkt. Ett företag har fått ett kontrakt på 20 år så EU:s upphandlingsregler verkar inte ha varit aktuella. Byggnaden var en gång Ungdomens Hus, men blir i framtiden alltså Spelarnas Håla. Den störande trafiken utanför skall grävas ner i en tunnel som kostar över 1 miljard. Ytterst få människor bor i området, men de som spelar får nu en lugnare miljö när de gör sina instanser. Kanske ett led i kampanjen "Vackrare stad"?

Annars ligger det ju i tiden att drömma om enkla snabba pengar i vinst som i Bingolotto.
Sveriges Television har börjat med ett program kallat "Vinna eller försvinna", vilket nog kan vara en fingervisning för hur länge det kommer att sändas. Det ovanliga i detta "koncept" (som i vanlig ordning har utländsk förlaga, med inövade "roligheter") är att medlemmarna i ett lag tjänar på att samarbeta och alltså inte behöver kasta skit på varandra för att nå sitt mål - storkovan. Är detta månne en ny trend med återgång till kollektivt (solidariskt) tänkande efter all individualistisk exponering? Framtiden får utvisa om programformen skall bli utvisad. - "Det är kul med lite omväxling" sade han som hällde brännvin i gröten.Vecka 6 år 2001

Köldknäpp som blev näsknäpp
politikernas svek mot EU-väljarna


De första dagarna i februari slog kylan till och temperaturer på över 40 grader kallt noterades. Elproducenterna varnade för att strömmen inte skulle räcka till och manade till frivillig ransonering i hushållen. Sedan avregleringen av elmarknaden har inga reserver byggts upp för att dessa "kostar pengar" som en representant för el-bolagen så elegant uttryckte det i tv. Samtidigt passade man på att höja kilowattpriset från drygt 20 öre till 68 öre över en natt. Sådan är kapitali... förlåt - marknaden. De som trodde att avregleringen skulle ge lägre priser kan känna sig blåsta och politikerna som stängt Barsebäck fick nu se hur allmänheten kunde avslöja deras begåvningsnivå. Import av kraft från miljösvinen kolkraftverken är ju enda alternativet, men det visste vi ju redan, eller hur?

Vad gör man inte för att bli populär. Rikspolitikernas kovändningar brukar komma i takt med tidens strömningar, men nu har en viss otakt kunnat märkas i åsikter om homosex- uellas rätt till att adoptera barn. En kommitté lade fram sitt förslag för justitieministern denna veckan. För att visa sin vidsynthet har en majoritet ställt sig bakom förslaget att tillåta detta. Faktumet är dock att en majoritet av folket (Sifo 5/2 01) är negativ till detta. Rädd Barnens talesman som sysslat med dessa frågor säger i pressen att politikerna bestämt sig redan innan faktaunderlaget kommit in. Ytterligare ett modigt majoritetsbeslut av framsynta män och kvinnor som dock var oeniga i frågan med en tredjedel emot. Framtiden får avgöra om detta var "rätt" (och om det går igenom i riksdagen). Dom gjorde ju rätt ner de införde högertrafiken 1967.
Sverige skall inte motsätta sig att visa EU-dokument automatiskt blir hemliga för allmänheten har "demokratiminister" Britta Leijon i Bryssel. Denna kovändning för minskad öppenhet är helt fantastisk då EU-parlamentet godkänt ett lagförslag i motsatt riktning. Den svenska kompromissviljan har tydligen inga gränser nu när vi är ordförande och tydligen skall vara alla (stormakter) till lags, trots socialdemokraternas högtidliga löfte (bluff) inför EU-omröstningen 1994 att öppenheten och bevarande av offentlighetsprincipen var en sak där Sverige var kompromisslöst. Knappt hade vi lurats med i klubben (hösten 1995) förrän regeringen godkände direktivet om personuppgifter där vissa medborgare får större rätt att uttala sig än andra (den s.k. Personuppgiftslagen PUL) som man tyckte sig "kunna leva med". De som får "extra" yttrandefrihet är journalister och konstnärer som tillåts att namnge personer utan att fråga dem om lov. Alla andra (till exempel vår stadsminister) får inte göra detta. I denna spalt är det tillåtet då skribenten är journalist, men skall en vanlig människa på nätet skriva om sin favoritsångare eller en filmstjärna får inte hans namn användas utan ett personligt tillstånd från denne! Denna perversa lag tyckte regeringen Ingvar Carlsson att vi "kunde leva med", men frågan är om allmänheten i längden kan leva med politiker som är lögnare. Ett tips till dessa: Knip hellre käft än att ljuga, då har ni lättare att hålla ert ord.Vecka 7 år 2001

Juristförslag: all e-post skall kontrolleras
Människans gener färre än väntat


Riksåklagarämbetet stöder ett förslag att (gemensamt i EU) kontrollera all e-post på Internet. Denna makalösa åsikt om brevgranskning är ett grepp för att hindra att rasistiska åsikter sprids. Gissa vilket argument rasisterna får i sin propaganda när Svenssons brev skall "öppnas". Nästa förslag borde bli att granska den vanliga posten (paket och brev), för här kan ju också dölja sig olagligheter. Att generna hos människor var färre än väntat är en sak, (se nedan) men att hjärncellernas antal kunde variera så mycket är kanske en överraskning för många.

Våra gener (arvsanlag) är bara omkring 30.000 till antalet, färre än hos ett riskorn(!) har vetenskapen nu kommit fram till. Inom mänskligheten är de också identiskt lika till 99,9 procent, vilket en stor dagstidning tar upp i en "faktaruta". Där läser man under rubriken "slutet på rasteorier" att skillnaden på folk inte har med "etnisk härkomst" att göra, vilket ju är korrekt. Skillnaden beror ju uppenbarligen på arvsmassan vilket bekräftar rasisternas teorier. Tillgången till all denna kunskap är ett tvistefrö inom vetenskapen där en del (i bl.a. USA) vill patentera kunskapen och sälja den till företag som utvecklar mediciner. De andra anser att all kunskap om detta tillhör mänskligheten som helhet och lägger ut sina resultat på Internet. Den fullständiga kartläggningen väntas dröja ytterligare några år och med tanke på alla kombinationer alla gener kan uppträda i lär det finns arbete i många generationer framåt.

På Internet finns också kritiska artiklar om Svenska Akademien, utlagda av en stor dagstidning. Den vittra församlingens förre ordförande Sture Allén tycker i en debattartikel i samma organ att de skall tas bort då de ger en felaktig bild av verksamheten. Han skriver att ledamöterna arbetar ideellt men glömmer (enl. tidningens redaktör) att nämna att 20 miljoner satts in i pensionsförsäkringar de senaste två åren och att arvoden efter mötena (varje torsdag) inte redovisas m. m. Akademien betalar ingen skatt och äger aktier och hyresfastigheter för hundratals miljoner kronor.

Åklagarmyndigheten har beslutat att inte inleda förundersökning om eventuellt brott där två poliser var inblandade (SVT1 15/2). De hade i sin polisbil förföljt en person som körde mot färdriktningen på en motorväg. Personen frontkrockade med en buss och dödades. Nu vet polisen att det är okej att köra mot trafiken på motorvägar i liknande situationer.Vecka 8 år 2001
Hyckleriet om NATO fortsätter

Ryssland kan tänka sig att gå med i Nato(!) sade landets utrikesminister apropå Väst (USA:s) önskemål om en robotsköld mot "fientliga" anfall från Iran och Nordkorea(!) dessa lömska stormakter med interkontinentala robotar. Hyckleriet är fullständigt: båda sidor står och pratar om andra fiender, när alla vet att NATO är riktad mot Ryssland sedan 55 år.

Hovrätten för Skåne och Blekinge har sänkt straffet för en dömd våldsman från två till ett år och tre månaders fängelse. Han hade under pågående rättegång i tingrätten rest sig upp och kastat frätande syra i ansiktet på ett vittne från Försäkringskassan, där han hade slagit sönder saker i lokalerna. Han överklagade domen och fick alltså sänkt straff i hovrätten. Hans förklaring att han haft med sig burken med syra för att hälla över sig själv, ansåg hovrätten "rimlig". Lagklokheten i hovrätten är säkert stor, men nivån på att bedöma rimligheten på företeelser i verkligheten verkar dock inte alltför hög.

Varje år slänger patienter i Västra Götaland mediciner för närmare 700 miljoner. Detta motsvarar lönen för 300 sjuksköterskor skriver GP. Exemplet kunde lika gärna gälla 2 besök av politiker från EU-länderna som skall komma nu i sommar. För övrigt visste nog inte läsarna att kostnaden för en sjuksköterska är över två miljoner kronor per år.

PKK-ledaren skall förhöras av svensk polis om Palmemordet. Denna dyra terapi för poliser har kostat skattebetalarna hundratals miljoner under 15 år. Redan för flera år sedan erkände dåvarande åklagaren att meningsfulla arbetsuppgifter saknades, men detta är ju inget nytt inom byråkratin, så de kan nog hålla på i 15 år till. Så länge utredningen fortgår hemligstämplas obduktionsprotokollet och annat väsentligt material som allmänheten borde fått läsa för länge sedan. När preskriptionstiden gått u för mordet (år 2015) kommer materialet säkert att fortfarande vara hemligt på Säpo:s inrådan och orsaken är att skydda deras egen verksamhet mot allmänhetens insyn, var så säkra på det.
Arbetsdomstolen har dömt att det inte är könsdiskriminering om en sjukhustekniker med lång tjänstgöring har högre lön än en barnmorska. Av domstolens sju medlemmar reserverade sig tre - alla kvinnor. Slumpen?

Under stort pådrag från media meddelades att säkerhetspolisen gripit en spion på ABB. Nyheten kablades ut och sändes i TV i Europa och Ryssland var boven, och utrikesminister Anna Lindh m.fl. uttalade sig. Åklagaren skrev i sin inlaga till Stockholms tingsrätt att spioneriet (kunde ha?) varat i 22 år. Brottsrubricering: grovt spioneri, som ger minst 4 år och maximalt livstids fängelse. Två dagar senare släpptes mannen då bevisen inte räckte för häktning. ABB ringde dessutom till mannen och frågade hur han mådde. Allmänheten undrar nog hur säkerhetspolisen och vissa åklagare mår i huvudet.


Vecka 9 år 2001
Galna kor och stolliga medier

I veckan läste, såg och hörde vi massvis om ett misstänkt fall av galnako-sjukan i södra Halland där en stackars bonde blev formligen belägrad av journalister på sin egen gård. Trots att detta var femte provresultatet av detta slag under de senaste fem åren har inget slagits upp som detta som nu och allmänheten skrämdes därmed upp ännu mer än nödvändigt. Efter ett par dagar slogs fast att det varit falskt larm och luften gick ur denna uppumpade ballong.

Debatterna i tv avlöser varandra med teman som: "är det rätt att äta kött"? och liknande barnsliga formuleringar. Sedan galnako-sjukan upptäcktes för tio år sedan har ingen svensk fått den, men under den tiden har drygt 40 personer dött genom att tv-apparater har börjat brinna. När får vi se debatten med det brännande ämnet: "Är det rätt att se på tv?".

Svenska uttagningen till europeiska meloditävlingen har avgjorts och i vanlig ordning anklagades vinnarens upphovsman för stöld (av låten). När man lyssnar på liknande tävlingar gör man alltid iakttagelsen att man tycker sig ha hört de flesta låtarna förut (och många av artisterna också). Där liksom i modevärlden och inom underhållning i tv gäller det att vara så lika alla andra som möjligt, så riskerar man inte att göra bort sig.

VM på skidor har urartat till en katastrof för värdnationen Finland som avslöjats som notoriska fuskare genom dopning. Att detta varit utbrett (inte minst i vårt östra grannland) visste vi nog alla om, men att klanta sig på hemmaplan var inte speciellt lyckat. Vem minns inte löparna Virén, Vainio och Väätänen som slog världsrekord, tog olympiska guld m.m. trots att de under säsongen varit medelmåttor. På den tiden var det inte förbjudet med bloddopning men traditionen verkar sitta i - i nationalismens namn.

En rubrik i tidningen Metro förkunnar att "företag gynnas av svag konkurrens", vilket nog alla kan instämma i. Konkurrensverket medger att de flesta stora branscher i Sverige saknar ordentlig konkurrens och därmed blir svenskarna överdebiterade cirka 20 miljarder kronor varje år, vilket förklarar att priserna här är 20 procent högre än snittet i övriga EU-området. Dessa 20 miljarder motsvarar vår "medlemsavgift" till denna klubb, eller om man så vill lika mycket pengar som vi betalar för läkemedel under ett år. Har någon hört talas om vår konsumentminister? Jo hon heter Leijon i efternamn och är dotter till en sparkad justitieminister. Kanske är det dags att följa traditionerna i familjen.Vecka 10 år 2001
Dödsstraffet i fokus och massmord på barn

Barnen i Irak dör i 10.000-tal och Förenta Nationernas barnfond (UNICEF) har publicerat skrämmande siffror där "överdödligheten" är flera hundra tusen. Orsak: brist på mediciner till följd av deras egen (d.v.s. USA:s) tio år gamla bojkott av landet och dess ledare Saddam Hussein. Sveriges politiker (och journalister) känner till detta sedan länge, men är ack så tysta. I helgen reste vår utrikesminister Anna Lindh till Kanada och USA för att förklara var EU står i internationella frågor. Hon lovade innan hon for att ta upp ämnet: dödsstraffet, med USA:s utrikesminister som för övrigt var högste militäre ledare i kriget mot Irak. Fru Lindh tycker nämligen illa om denna strafform som hon anser inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. Vad föräldrarna till de döda och sjuka barnen i Irak tycker kanske hon inte haft tid att tänka på.

Regeringens propagandablad "EU-Rapport" är i färg och fyra sidor nu när Sverige är ordförande. Där får man veta att en av de största hindren för tillväxt i Europa är brist på kvalificerad arbetskraft inom IT, denna bransch som luften gick ur i april förra året. En invandring till EU av sådan personal "kan bli en nödvändighet", säger näringsminister Björn Rosengren. Kanske blir detta billigare än att utbilda Europas 15 miljoner arbetslösa, annars finns för närvarande 380.000 sysslolösa kandidater i vårt land.
Under rubriken "flyktingpolitik med fördelar" förklaras att gemensamma regler skall utformas till skydd för flyktingar "och andra som behöver det". Vilka dessa "andra" är preciseras inte, men för alla skall ett område av "frihet, säkerhet och rättvisa" skapas inom EU. Vackra ord kan också ha sina fördelar, på kort sikt.
President Bush skall komma till Göteborg i sommar och stanna i ett dygn. Delar av innestan väntas bli avspärrade och cirka tusen personer (säkerhetsfolk och press) skall finnas i släptåg. Mycket väsen för lite ull kraxade kärringen när hon klippte grisen.
Chefen för haverikommissionen om Estonias förlisning har efterlyst en ny utredning då den av honom ledda inte gav svar på varför fartyget sjönk(!). Han vill dessutom att vraket skall bärgas för att orsaken skall fastställas. Mona Sahlin hakade på och kan tänka sig en ny utredning (bara för de anhörigas skull) fast personligen tror hon att orsaken till olyckan finns i den ursprungliga rapporten. Man undrar vilket språk denna rapport är skriven på.Vecka 11 år 2001
Media som domare och ras på aktiebörsen

Journalisten Jan Guillou är nybliven ordförande i Publicistklubben och har föreslagit en ändring av en av de etiska regler som klubben satt upp. Hans tanke är att hindra att personer blir dömda i media för att sedan bli frikända i domstol. Som exempel tas mannen på ABB som förklarades som rysk spion inför hela folket, för att sedan inte ens bli åtalad. Syftet med ändringen är att höja kvaliteten på journalistiken, men flera kriminalreportrar har protesterat och förklarat att detta är en inskränkning av demokratin. Utpekandet av oskyldiga människor är tydligen en hörnsten i deras uppfattning om innebörden av detta ord.
Den fria insynen i allmänna handlingar är däremot en sådan hörnsten (i grundlagen), som nu håller på att förändras, trots att demokratiminister Leijon ljuger och säger motsatsen (tidningen Journalisten mars 2001). Göteborgs stad vägrar att lämna ut adresser på kommunalt anställda och Tekniska Högskolan i Stockholm lämnar inte ut betyg. Ingen tror väl att detta beror på EU:s direktiv om skydd för de personliga "integriteten", så det måste vara slumpen gör att detta sammanfaller i tid.
På Stockholms fondbörs har det svenska flaggskeppet Ericsson gjort en störtdykning och handeln med deras aktier stoppades. Orsaken är en så kallad "vinstvarning" vilket betyder att vinsten blir mindre än beräknat, vilket ofta betyder ingen vinst alls, och mobil- telefonerna är den stora förloraren. Vi skall inte tala om alla de blivande pensionärer som satsat på aktiefonder för sina intjänade pensionspengar och hur dessa känner sig. Alla större pensionsfonder har nämligen Ericsson-aktier. Massvis med jobb riskerar nu att försvinna i landet och som en jämförelse kan nämnas att Ericsson svarar för 15 procent av Sveriges utrikeshandel. Om detta är början på ett telcom-ras över hela världen återstår att se, men IT-sektorn rasade ju redan för ett halvår sedan.
En stor dagstidning på Västkusten basunerar ut på första sidan att folk kan vänta sig en "chockhöjning" av tv-licensen. Vulgärrubriker är vi vana vid från tabloider men här skall man tydligen inte vara sämre. Orkar man läsa den korta texten får man veta att detta är ett förslag som, om riksdagen antar det, höjer licensavgiften fram till 2004 med drygt 250 kronor per år, vilket blivit ca 1,4 kronor per vecka. Allmänheten är chockad.


Vecka 12 år 2001
Mular, klövar och slavhandel i Europa.

På en EU-konferens i Stockholm slog vår minister för jämställdhet Margareta Winberg, fast att prostitution är slavhandel och att utan kunder (underförstått: män) försvinner detta.
Denna något enkla bedömning delades lång ifrån av alla närvarande, speciellt inte av de från länder som har legal prostitution och som nu indirekt blev utpekade som slavhandlare. Att hennes formuleringen inte var: "utan prostituerade - ingen vit slavhandel", beror på att fru Winberg (m.fl. kvinnliga politiker) har sett till att det är tillåtet att vara prostituerad, men förbjudet att vara kund. Feministisk politik eller logik? - välj själva.

Mul- och klövsjukan härjar i Europa (Frankrike och Brittiska öarna) och nu också i köttets Mekka på jorden - Argentina. Allt kött på Kanarieöarna kommer just därifrån, och vi väntar oss nu att alla resbyråer informerar sina kunder om detta i sina färgglada broschyrer.

Inspektörer från Svenska Sjöfartsverket bedömde Estonia som "icke sjövärdig" (med flera allvarliga brister) innan den gick ut på sin sista resa. Verket betecknar dock denna inspektion (på uppdrag av Estniska staten) som "utbildning" av landets personal och fråntar sig ansvar för att fartyget ändå lämnade hamnen. Att efterlevande saknar förtroende för myndigheter verkar befogat, men ansvariga minister Mona Sahlin avvisar att en oberoende (utländsk) granskning görs, utan hänvisar till slutrapporten. (se V 10 ovan sista stycket).

I en stadsdel med över 70 procent invandrare i Göteborg har ett system med "rådgivare" i maffia-stil tagit över en stor del samhällets service när det gäller adressändringar, överklagande, dagisplatser mm. Det finns också möjligheter att "varna" personer och få tillbaka stulet gods. Betalningen är svart och ligger mellan 500 och flera tusen kronor. Ledande politiker har känt till förhållandet i minst ett åt, men inte gjort något. Polisen säger sig ha haft "aningar" om verksamheten. Nu (när allmänheten har fått reda på förhållandena) lovar de fega politikerna att ta itu med problemen. Att deras egna beslut är orsaken till dagens förhållande tycks de inte begripa, för de lade ner kommunens invandrarbyrå för drygt tre år sedan - för att spara pengar. Denna byrå skötte kostnadsfritt det mesta som nu "maffian" tar betalt för. Idag har samma politiker beslutat att stadsdelen skall snyggas upp för 60 miljoner kronor med bland annat vacker sten från Indien.

En stor tidning har gjort en smaktest av mineral ("hälso"-) vatten som enfaldiga människor köper (14 l per år i snitt!). Denna nödvändiga dryck importeras från bl. a. Italien, Spanien och Slovenien. Resultat av testet: kranvatten är lika bra (och gott). Det dyraste på butelj (24 kr/l) smakade pyton. När skall Konsumentverket ingripa?
Vecka 13 år 2001
Misslyckat EU-möte i Stockholm
Göran Persson ogillar statliga monopol

Efter tre dagar har EU-mötet i Stockholm mynnat i - ingenting. De svåra frågorna får vänta till juni då ledarna träffas i Göteborg. Ett färdigt förslag om offentligheten i EU, som Sverige skulle ha klart att besluta om under sin ordförandeperiod, kommer inte att läggas fram. Orsaken är allt för stora motsättningar (traditioner) bland de olika medlemsländerna säger demokratiminister Leijon. I många länder är alla handlingar från myndigheter hemliga, för att sedan eventuellt kunna bli offentliga. I Sverige är det sedan 1700-talet tvärt om, allt är offentligt om det inte omfattas av någon speciell sekretess. Knäckfrågan är den s.k. "tredje parten" vilket är ett land till exempel Sverige där någon vill läsa en EU-handling från t.ex. Storbritannien. Vilken lag skall gälla? Svensk eller brittisk eller EU:s.

Om Sverige framhärdar att vår lag om offentlighet (en grundlag) inte får sättas ur spel, måste något annat lands (eller EU:s) vika sig. Denna fråga är naturligtvis olöslig med mindre än att alla länderna i unionen har liknande lagar. Sverige har snabbt ändrat grundlagen förut för att passa in i föreningen, men vi får hoppas att inte detta sker igen, trots att Sverige accepterat (och praktiserar) EU:s direktiv om "personligt skydd" som bryter mot vår egen grundlag. I denna perversa lag är yttrandefriheten rangordnad efter människors yrken.

Göran Persson sade i tv att han ogillade statliga monopol och att dessa skall avvecklas. Han betonade förstås att det inte får bli privata monopol istället. Vi ser alla hur det har gåt med elmarknaden där storkapitalister från utlandet nu skall tjäna pengar på att medborgarna måste ha elektrisk ström. I det traditionella socialdemokratiska samhället ägde medborgarna dessa nödvändigheter tillsammans, då den socialistiska ideologin gick ut på att "gott samhälle" ser till att invånarna har billiga nödvändigheter som post, vägar, elektricitet, järnväg, huvudvägar m.m. Dagens s.k. socialdemokrater tycker nu att "marknaden" (de som för 20 år sedan kallades "kapitalisterna") skall sköta detta och tjäna så mycket pengar som möjligt på att vi måste värma upp våra hus på vintern och skicka brev eller dricka vatten. Har elen blivit billigare sedan den marknaden privatiserades? svaret vet alla, men de ansvariga tiger.
Är detta då "social" demokrati? naturligtvis inte, det är utsugning av värsta slag. Också vänsterpartiet ställer upp på detta, men dom har förstås sålt sin egen ideologi för länge sedan. I utbyte har de fått extra röster från kvinnor, denna grupp som alla partier vill släpa in i sin boskapsfålla. Det lumpna försöket att sälja ut åldrings- och sjukvården har dess- bättre folkopinionen satt stopp för (tills vidare), men nu står förmodligen motorvägarna i tur. Skall ni köra där får ni betala (extra) för detta. Vägskatt, fordonsskatt, bensinskatt och miljö- avgifter "räcker inte till" kommer vi nog att få höra från politikerna inom en snar framtid.Vecka 14 år 2001
Massmördare med olika villkor

Förre diktatorn i "Restjugoslavien" - Slobodan Milosevic, har gripits i Belgrad genom press från utlandet. En förutsättning för att få pengar för att bygga upp landet (av dem som bombat söner det) är att samarbeta med FN:s tribunal mot krigsförbrytare som har begärt honom utlämnad till Haag. Att det går så långt är föga troligt och att något straff som motsvarar gärningarna skall utdömas i hans hemland är nog heller inte att tänka på. Ansvarar man för tiotusentals människors död är risken inte så stor att gripas och avrättas som om man slår ihjäl sin granne. Tillhör man dessutom "rätt" sida (USA) kan man dessutom belönas med Nobels fredspris som skedde med organisatören av folkmord i Vietnam - Henry Kissinger. Svenska storföretagare står i dag på kö för att slicka honom i röven när han kommer hit och håller dyra föreläsningar i ämnet - ledarskap.

Förre socialdemokratiske finansminister Kjell Olof Feldt har nu blivit representant för tillverkare och importörer av sprit och vin. I en debattartikel propagerar ha för snabbare skattesänkning på dessa varor. Skattesänkning har annars inte varit hans specialitet för 1990 var han arkitekten bakom det som kallades "århundradets skattereform". Denna drevs igenom i riksdagen efter "den underbara natten" då regeringen fick lilla folkpartiet på sin sida. Resultatet blev att hyrorna höjdes med upp mot 40 procent och de fattigas pengar i praktiken började slussas över till de rika. Nu vill samme man (som dessbättre sedan fick sparken) se till att spritdrickandet ökar i landet. Vems ärende går han härnäst? troligen till de som betalar mest.

En rubrik i landets näst största morgontidning förkunnar att allmänhetens förtroende för politiker ökar. I artikeln som placerats på debattsidan(!) får man dock ett annat intryck när det sägs att kommunalpolitikernas anseende har minskat. Tydligt är att regionpolitikerna, som är längst bort fån allmänheten, är minst dåligt omtyckta. Författaren, en kvinnlig doktorand, laborerar med ”avvägningstal” i en skala med minus och plus som gör det hela resultatet svårbegripligt, men förtroendet för undersökningar av opinioner var ju redan lågt innan.Vecka 15 år 2001
Internationella skidförbundet gynnar dopning?

De aktiva skidåkarna i världseliten litar inte längre på sitt egna internationella förbund - FIS. De kräver nu oberoende kontroller då de anser att FIS-kontrollerna inte går att lita på. Att sporten behöver ett bättre rykte är nog alla överens om och på kontinenten är detta en miljardindustri då också utförsåkningen ingår i förbundet.
Kontrakt från tv på många miljoner kan sjunka i värde om alltför många fuskare avslöjas, så misstanken om att FIS "ligger lågt" i frågan behöver inte vara obefogad, då motiv finns.

Expresident Clinton skall besöka Sverige i maj för att hålla föredrag för dyra pengar.
Biljetterna kostar upp till 16.000 kr och arrangörerna kan i förväg bestämma (och läsa) vilket tal han skall hålla. Han svarar också på frågor i en fejkad presskonferens där utvalda personer ställer förutbestämda frågor. Vi väntar oss nu att en "floor manager" skall visa upp skyltar när åskådarna skall skratta eller applådera - precis som i en tv-studio. I Sverige skall han tala i Cirkus(!) på Djurgården i Stockholm, en lämplig arena för detta spektakel.

Fortkörare och rattfyllerister skall erbjudas sänkt straff om de tar en kurs i trafiksäkerhet. Detta föreslår det alltid lika påhittiga Vägverket som tydligen är lyhört för politikernas spartips. Platser på fängelser (och mentalsjukhus) kostar mycket pengar har allmänheten fått veta de senaste åren och ny grepp är välkomna för att spara pengar. Nu är det nog inte en kurs som en rattfyllerist behöver i första hand.
En annan typ av bekämpning av fortkörare har praktiserats av länspolismästaren i Halland, Anders Boode. Han kör ikapp de som kör om honom i överfart och tillkallar kollegor. Förra året var han dock något nitisk när han stoppade två invandrare som misstänktes för bilstöld, han drog nämligen pistol och avlossade ett skott, av "våda" enligt tidningarna. Han skall ställas inför rätta senare i år.

Staten tar ut för hög hyra (av sig själv) anser Chalmers (CTH) i Göteborg och Teknis (KTH) i Stockholm. En hyreshöjning på 9 procent har fått högskolorna att vända sig direkt till ägarna, representerade finansdepartementet. Förvaltaren av fastigheterna (statliga Akademiska Hus) har ålagts att ta ut maximalt med hyra för att stärka statskassan. Det absurda blir att anslaget till skolornas undervisning nu kanske måste tas i bruk för att klara hyran. Generaldirektören för Akademiska Hus - Krisitna Rogestam, säger att om man inte "marknadsanpassar" (d.v.s. höjer) hyrorna riskerar man en anmälan till Konkurrensverket. Nu har i stället Chalmers anmält hyreshöjningen till Hyresnämnden, viket tydligen inte var lika avskräckande. Att staten kräver "avkastning på sitt kapital" är ju korkat om man som här själv är hyresgäst. En ekonomisk variant av harakiri? br>


Vecka 16 år 2001
Förvirrande: Persson, Prodi och brottsstatistik

Efter 10 år har världens länder förhandlat fram Kyotoavtalet, som reglerar utsläppen av miljöförstörande växthusgaser. USA står för en stor del av dessa utsläpp och vill nu inte skriva på avtalet som president Bush förklarat är "negativt för landets ekonomi". Statsminister Persson och EU:s president italienaren Prodi har därför skrivit en artikel i Göteborgs-Posten där de säger att de delar i avtalet som inte passar USA borde man "förhandla om". Detta tvetydiga ordval har spritt total förvirring då det har översatts som "omförhandla" dvs. göra en förändring.
Miljöminister Kjell Larsson hade inte läst artikeln i förväg(!) och nu måste han åka runt och förklara för Kina, Ryssland, Japan m.fl. vad man menar. Prodi (i EU-kretsar kallad Parodi) är känd för att skapa förvirring med märkliga och okunniga uttalanden. Nu har han fått världen som arena och lärjungen Persson borde skaffa sig en ny mentor.

Statistik visar att brottsligheten är större i Sverige än i USA. I intervjuer har folk svarat på frågor om de utsatts för brott under året. Här i landet ger de årliga 100.000 cykelstölderna den höga totalsiffran i brott per person. Om länderna i undersökningen (15 st) hade lika antal cyklar per invånare hade siffrorna blivit jämförbara. Folk har troligen inte blivit ärligare sedan 1920 därför att antalet häststölder har minskat.

Japan tillhör (officiellt) de minst brottsbelastade i världen, men de har fler poliser i snitt än t.ex. USA och en tyst överenskommelse med den organiserade stora brottsligheten. Dessa ligor uppträder helt öppet och visar sina kännemärken (tatueringar och en avhuggen tumme) så att alla kan se. De rensar själva upp från småtjuvar, rånare, fridstörare etc. i sina områden och blir i gengäld inte besvärade av ordningsmakten när de håvar in pengar genom ockerhyror, smuggling, bordellverksamhet och illegalt spel.

Kvinnorna kommer mer och mer i politiken, sägs det. Och Centern har nu fått en medelålders lantbrukarhustru till partiledare. Hon skall förnya "rörelsen" är det tänkt och det lär inte vara svårt för partiet har stor erfarenhet av att ändra sig. Den senaste partiledaren (det var han som var Lennart) lyckades på sitt sätt. Partiet har redan ökat 2 procentenheter i de eviga mätningarna, men då politiken inte ändrats har förpackningen gjorts attraktivare(?) eller i varje fall kvinnlig, vilket skall locka veliga kvinnliga väljare som saknar politisk uppfattning.Vecka 17 år 2001
Fel i vården och skolan

Närmare 400 läkare, sköterskor eller tandläkare har fällts under år 2000 viskar siffror från Socialstyrelsen. Ordföranden i Sveriges Läkarförbund önskar att fler anmälningar görs för att på detta sätt öka kvaliteten i behandlingen. De flesta läkare som blev av med sin legitimation hade begått brott eller skrivit ut för mycket narkotika. Andra orsaker (troligen för äldre doktorer) är psykisk sjukdom och egen begäran att bli av med legitimationen för att slippa grannars och släktingars krav på att skriva ut recept(!). 3000 patienter får årligen ut ersättning för felbehandlig de utsatts för, men långt ifrån alla de som gjort fel (sköterskor och läkare) blir anmälda, för vem vill tjalla på en arbetskamrat?

Barnen i en skola med 80 procent invandrare i Göteborg anser sig diskriminerade av lärarna för sin utländska bakgrund. Hur stor andelen är kan nog variera, men att känna sig annorlunda behandlad har dessvärre blivit en del av vissa invandrares identifikation. Hur avhjälpa detta? Låta invandrare bli lärare i homogena skolor med 100 procent icke-svenskar? Detta vore nog maximal identifikation för eleverna och total kollaps för politikerna.

Kammarrätten (KR) har ändrat länsrättens dom då en elev avstängts från undervisning i en skola i Västergötland. Han spred propaganda för en nazistisk organisation. KR tyckte att skolan hade rätt att avstänga eleven för att få en lugn arbetsmiljö. Att eleven skulle ha stört undervisningen hade inte framkommit i länsrätten. Miljön är ett stort begrepp och kanske har aktivitetens art påverkat de lagkloka. Eleven kunde ju ha varit militant vegan. Målet går nu troligen vidare till högsta instans för förvaltningsärenden - Regeringsrätten.

En utländsk man har dömts till 10 års fängelse och livstids utvisning efter avtjänat straff. Brott: oskyddade samlag med kvinnor (släktingar) trots att han är HIV-smittad. Ingen kvinna blev smittad. Sexuellt tvång i flera fall och våldtäkt i ett fall.
I Göteborg kunde 4 myndiga utländska män ta död på över 50 ungdomar utan att åklagaren ens talade om att de skulle utvisas efter sitt straff. (Juridik= logik?).

Förre stadsministern Thorbjörn Fälldin fyller 75 år. I en minnesartikel förskönas hans gärning som i den värsta dödsruna. Hans tafatthet och handlingsförlamning kallades eftertänksamhet och hans plötsliga tystnad i debatter (när han inte visste vad han skulle svara) förklaras med att han i sin ungdom tagit tallektioner i pausering(!) något han verkar ha fått överkurs i.
När hans uttryck "vi räckte inte enda fram" tas som ett bevingat ord, förstår man att skribenten antagligen är inköpt eller en särdeles okunnig journalist. Det var med dessa ord han förklarade Fälldin sitt bedrägliga beteende för folket när han startade ett kärnkraftsreaktor trots att han innan valet tydligt sagt motsatsen. Han lade därmed grunden för allmänhetens misstro mot politiker, i vanligt tal "politikerförakt".
Trots att han tog realexamen som privatist hade han aldrig några kunskaper i andra språk än svenska, vilket gav ett obildat intryck på gästande politiker. Att han fick sparken av sitt parti är en annan sak som utelämnas i artikeln.Vecka 18 år 2001
BO:s analys och numrerade poliser

Sveriges barnombudsman, BO, (en kvinna som alltid) har gjort sin egen lilla undersökning om hur domstolar behandlar barnen i vårdnadstvister. Hon granskade 103 domar och fann att endast i 19 fall har man tagit hänsyn till barnens bästa då detta stod skrivet i domskälen. Denna synnerligen förenklade och naiva slutsats citerades villigt i press och radion av journalister, som inte ställde några följdfrågor.
Hon drog tydligen slutsatsen att de övriga 84 fallen hade någon annans bästa som ledstjärna, och ingen frågade henne vems detta då kunde vara. I radion menade hon att nioåringar ofta var lika mogna som 12-åringar att fatta beslut om sitt eget situation. Allmänheten borde nog kunna ställa högre krav på analytisk förmåga hos en välbetald tjänsteman som är avlönad med deras skattepengar.

Hälsopreparat kan omvandlas till dopingmedel (nandrolon) i kroppen. Detta har en svensk professor kommit fram till. Kan detta vara en förklaring på flera idrottsstjärnors prover med detta i kroppen? Nej, det är knappast troligt, för då hade naturligtvis detta varit en del av förklaringen från tränarna i stället för det enfaldiga snacket om förväxling av burkar eller hostmediciner.
De finska skidåkare som åkte fast i skid-VM som bloddopade ger sig inte. De vill nu ha sina livstidslånga diskvalificeringar upphävda. En skock advokater skall ordna detta genom att påvisa att det blodförtunnande medel som de använde inte fanns med på det finska skidförbundets svarta lista (att det fanns en sådan lista var kanske en överraskning för många). Men all bloddopning är förbjuden internationellt sedan länge så dessa dumma försök att "rentvå" sig får snarare motsatt verkan.

Vid en demonstration mot EU i Malmö kunde alla TV-tittare se hur kravallutrustad polis i flera fall omotiverat brukade våld mot demonstranter. Över 200 personer togs "om hand". De polismän som stod för misshandeln går ej att identifiera då märkning (nummer) saknas på hjälmarna som har mörka visir för ansiktet.
Regeringen kan inte bestämma att sådan märkning skall finnas, trots att justitieministern vill ha det så. De olika polismyndigheterna bestämmer nu detta själva. Vid det stora mötet i Göteborg i juni när EU:s regeringschefer möts blir ingen polis "numrerad" har den kvinnliga polischefen där bestämt. I bland annat Storbritannien har alla poliser ett nummer på sin uniform, men så är de också bättre utbildade än sina svenska kollegor.
Vecka 19 år 2001
Olika straff och sexdagarsvecka

I Göteborg har en 58-årig dansk begått självmord dagen efter att han blivit dömd till sju års fängelse. Han hade haft oskyddade samlag med ett stort antal kvinnor trots att han visste att han var HIV-positiv.
Två av kvinnorna blev smittade med detta dödliga virus, men i Danmark är det han gjorde inte brottsligt(!). Efter domen hängde han sig i cellen.
Nordiska Rådet (om det finns kvar) hade som mål att bl. a. samordna straff i hela Norden, men detta fungerade aldrig som det var tänkt.
I SVT:s frågeprogram "Vinna heller försvinna" hade ett 5-mannalag en fråga (på låg nivå) där namnet på en tand skulle plockas ut från en rad verktyg. Lagkaptenen bestämde sig för att "avbitare" var rätt svar, vilket naturligtvis var fel. Att detta är en tång borde varje vuxen man veta tycker man, åtminstone om man har liknande utbildning som lagledaren, för han var civilingenjör.
Vid en debatt i tv förklarade LO:s ordförande Vanja Wedin varför sexdagarsvecka inte har införts och Vänsterns vice ordförande Lönnrot förklarade att han ville ha en arbetsmarknad där han kunde "få plats" när han var 70 år. Massvis med siffror flög i luften och en statistiker berättade att Sverige som enda land i Europa haft en ökad verklig arbetstid för individen under 1990-talet. I debatten var sedan Vänstern och Arbetsgivarna överens om att så inte var fallet.
Ingen verklig diskussion fördes över det absurda faktum att bland de som har jobb finns ett stort antal som jobbar halvt ihjäl sig med övertid, och att 380.000 inte har jobb alls. Att dela på arbetet var det ingen som föreslog på allvar, och sexdagarsvecka (med bibehållen lön ligger (långt) i framtiden. Trots att detta var temat för debatten fanns inte ordföranden i socialdemokraternas kvinnoförbund Inger S med, hon har (mot övriga partiets vilja) pratat om detta i åratal som ett feministiskt krav tillsammans med Mona Sahlin. Den senare har dock blivit tystare i ämnet på senare år.
Vecka 20 år 2001
Regeringen kröker rygg för EU

I vårpropositionen underströk regeringen att tryggheten ökats i och med höjningen av ersättningen vid arbetslöshet. Därefter kom ministerrådet i EU och lade sig i hur Sverige bedriver sin (egen) politik genom att påpeka att de arbetslösa behöver "incita- ment" (motivering) för att börja arbeta och att Sverige borde anpassa sig till de (minimala) regler som de flesta andra länder i EU har. Då svarade regeringen omgående att ersätt- ningen trappas av efter de första 100 dagarna och att kravet på rörlighet för att få bidrag har funnits hela tiden.
Faktum är att EU inte har med våra a-kasseregler att göra, dessa står det svenska riksdagen fritt att bestämma över. Det är då ynkligt att se hur Göran Persson tiger om detta faktum och i stället anpassar orden så att de passar president Jirac och de andra. Ett klart besked hur självständigt och rakryggad vår statsminister är.
Att göra EU öppet och offentligt efter svensk förebild var en huvudfråga under det svenska ordförandeskapet, men resultatet blev en bumerang. EU skall i fortsättningen föra diarier över handlingar, vilket är bra, men antalet undantag för de som inte får lämnas ut är många. Den viktiga paragrafen att de enskilda ländernas lagar skall gälla för Eu-handlingar som finns där ströks i slutskedet av förhandlingarna, vilket var en katastrof. Detta innebär att Sverige får ta ett steg bakåt och lovar att konsultera det berörda landet och snällt fråga om det får lämnas ut! Regeringen (med demokratiminister Leijon) blånekar till detta faktum och talar om att syftet med bestämmelserna inte är att vi skall få mindre öppenhet. Syftet är en sak, men verkligheten är en annan.
I höstas förslog Göran Persson att de folkvalda i EU skall få mindre direkt makt och ministerrådet större! Motivet var att hindra utvecklingen mot en federation där nationerna får mer att säga till om. Hur måna medborgare känner till detta? Men kanske det en logisk följd av att EU byggts upp (och arbetar för) storföretag som inte vill hindras i sitt arbete av anställda, eller som i EU:s fall folkvalda representanter i ett maktlöst parlament.

Vecka 21 år 2001
Prinstitlar och italienska valet

TV (journalisten Lars Adaktusson) har tagit upp en fråga som har stor betydelse för svenska folket - om Sigvard Bernadotte skall få tillbaka sin prinstitel som han fråntogs 1934 då han gifte sig med en icke kunglighet. Nuvarande kungen låter detta gamla beslut stå fast.
En panel diskuterade om Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna kommer att ta upp frågan där svenska staten(!) - inte kungen är den "anklagade". Det är märkligt att se en kvasinyhet som denna få företräde i SVT, som ju inte har i uppdrag att med våra pengar bedriva hovskvaller och journalistik som de värsta kändisblaskor.

I Italien har mediemagnaten Berlusconi fått absolut majoritet efter de allmänna valen. Han stöder sig på halvfascistiska partier väl i klass med Frihetspartiet i Österrike, som för detta bojkottades av EU. Denna meningslösa (och respektlösa) åtgärd blir nog inte upprepad i detta fallet och magister Göran Persson sade i tv att "vi" avvaktar och ser hur utvecklingen blir. Han menade troligen "vi i EU" där han är ordförande till halvårsskiftet i sommar.
I Aktuellt i SVT har den märkliga formuleringen "EU:s värderingar" börjat användas. Är det åsikterna från franske presidenten eller tyske förbundspresidenten som menas?

I Bergsjöskolan i Göteborg har stadsdelsnämnden tagit ett djärvt och ovanligt grepp för att förbättra situationen i skolan. Föräldrar till elever som skolkar mycket skall nu erläggas vite på tusen kronor. Samtliga berörda är barn från invandrade familjer som lever på bidrag och har sociala problem. De fantasifulla politikerna som "vidtagit denna åtgärd" tror själva inte på att skolket därmed upphör, men ser det hela som "en signal" till de socialt missanpassade för att visa vad samhället tolererar. Signaler i all ära, men vilka signaler ger detta till allmänheten - att politikerna gör saker men vet inte kommer att fungera?
När verkligheten inte går att förändra kan man ju alltid signalera i stället, verkar var dagens lösen när integrationen har kollapsat.Vecka 22 år 2001
Frivillig krafter skall rädda Sverige

Statsminister Persson har nu öppet deklarerat att han kan tänka sig att överlåta allt mer av omvårdnaden i landet till organisationer. Förbehållet är dock att dessa inte skall ha något vinstintresse utan endast ha frivilligheten till ledstjärna i sitt arbete. Frivilliga människor skall alltså arbeta gratis, ofta på sin fritid, och till ingen eller obetydlig lön.
Hur detta rimmar med arbetarrörelsens syn på arbetets värde kan man fundera på, och vem tar hand om utslitna frivilliga? Ett sjukhus med gratisarbetare? Faktumet att samhället vårdsektor håller på att kollapsa borde leda till eftertanke och ställa frågor vart skattepengarna tar vägen. Med samma skatteuttag som för 25 år sedan och med ett försvar som kräver mycket färre miljarder räcker pengarna i dag inte till. Vart går de i stället?

"Kungen har varit på porrklubb i USA" braskades ut från löpsedlarna i veckan. Anledningen var att i en rättegång hade försvararen i ett brottmål mot en klubb börjat rabbla upp namn på prominenta gäster. Detta sätt att ge sina etablissemang bättre rykte är känt sedan länge och på 1970-talet figurerade dåvarande regeringschefen Fälldin bland de höjdare vars namn en bordellmamma rabblade upp för att göra sig märkvärdig. Nyheter av detta slag är mums för tabloidblaskorna, som inte behöver ansvara ett dugg för vad de skriver, då de endast "förmedlar" den skit någon annan spritt ut.

Byn Färila i Hälsingland har sedan ett par år varit experimentskola där alla elever från småskolan till högstadiet har en egen dator. Läraren är bara en "resurs" som skall hjälpa till om någon inte hittar något passande på Internet som kan tas med i (den individuella) undervisningen. Följden har blivit att eleverna endast gör det som är roligt och intressant och kanske inte alla gånger det viktigaste. En undersökning har visat att kunskapen är under riksgenomsnittet och 30 procent har inte behörighet till gymnasiet. Rektorn sade i tv att han inte förstod detta, men vi andra har nog våra aningar varför det blev som det blev.

VD:n för Sveriges Television (SVT) har fått sparken bl. a. för att hon köpt aktier i ett konkurrerande företag. Hon avgick inte självmant för då hade hon mist sin fallskärm på drygt 3 miljoner kronor. Det är ett hårt slag för feministerna att ytterligare kvinnliga höjdare inte håller måttet (de heller). För ett drygt år sedan avgick SVT:s styrelseordförande Leijon sedan hon brustit i omdöme. Hon hade dessförinnan blivit avskedad som justitieminister.Vecka 23 år 2001
Plågade kalvar och Telias säljs ut

Staten (läs: socialdemokraterna) skall nu sälja ut Telia och endast ha kvar en "majoritetspost" på cirka tio procent(!) säger näringsminister Björn Rosengren. All ideologi har nu kastas bort av det parti som nu brutit ner strukturen på det välfärdsbygge de en gång byggt upp. Orsaken till affären påstås vara att ett privat företag kan göra de snabba ryck (köpa andra bolag) som behövs och det ryktas att en trio av Telia och de finska och danska motsvarigheterna skall bilda en nordisk jätte i branschen. Deras norska konkurrent Telenor ägs av norska folket gemensamt och har aldrig haft svårigheter att göra snabba affärer.

I tv har reportern Lars Adaktusson tagit upp ett ämne som berör alla svenskar djupt.
Frågan om USA:s negerbefolkning skall ha ekonomisk ersättning för att deras förfäder en gång var slavar(!) Slaveriet upphörde 1865.
En amerikansk sångerska med mörk hudfärg fanns i studion och förklarade att hon stödde detta krav och att en domstol borde kunna bevisa orättvisor som begåtts. Enfalden stod högt i tak och man undrar hur fjantig en svensk "stjärnreporter" får bli. Eller var anled- ningen ekonomisk hjälp (gage) till sångerskan som kanske inte får så många engagemang?
Att hundratals svenska satt i fängsligt förvar i flera år under beredskapstiden utan att ha anklagts för något är kanske inte så viktigt att ta upp när man inbillar sig att man har en internationell publik och inte svenskar framför tv-apparaterna. Snacka om nyheter!

Sveriges lantbrukares organisation (LRF) har ju basunerat ut hur rediga de är inom ekologi, djurhållning mm i sitt arbete. Nu exporterar Sveriges bönder årligen över 10.000 kalvar till Europa, där de får mat som ger dem järnbrist. Anledningen är att köttet då blir ljusare, vilket ökar försäljningsvärdet. Ett dotterbolag till LRF (Swedish Meats) importerar sedan kött för 15 miljoner kronor från de plågade kalvarna till Sverige.
Nu blir hyckleriet avslöjat och vi minns alla propagandan i tv där Sveriges bönder försökte inbilla oss att de var på väg mot "världens renaste jordbruk" och liknande floskler.

Vecka 24 år 2001
EU - Persson och folkets röst

EU:s ordförande Göran Persson har varit i Storbritannien och pratat. Han slog fast att EU:s utvidgning med östländer är det viktigaste för Europa och berömde dessa länders "jättelika ansträngningar" för att nå inträdelsekraven. Om han sa att dessa länders ekonomi har försämrats konstant de senaste 10 åren meddelades inte i telegrammet.
Sitt kommande möte med president Bush såg han fram emot som "ett socialt evenemang", vilket understryker att hela mötet är ett spektakel för massorna. Varken Persson eller hans värd Tony Blair kritiserade Bush för att han, på USA:s industrimäns order, inte kommer att skriva på det s.k. Kyoto-avtalet för begränsning av utsläpp av miljöförstörande gaser. Man ser på de krökta ryggarna vem som är herre, och vem som är hund i politikens värld.
Kollaps av det mentala slaget har varit populärt i veckan. En invandrare vid namn Rojas har meddelat att han lämnar folkpartiet i protest mot att en icke partimedlem (också en invandrare)har valts in i partistyrelsen. Själv arbetade han för en kort tid sedan för moderaterna...
Invandrare nr 3 var bedrägeriåtalade Jesus Alacalà vars mentala hälsa ifrågasattes sista dagen av rättegången av hans egen försvarare, som ett sista försök att förklara sin klients beteende. I rätten vittnade "fredsforskaren" Agrell om att "något har gått snett under vägen". Snett har de tydligen gått i huvudet på Agrell och ett par dussin andra "kultur- personligheter" som i ett gemensamt upprop i en stor dagstidning bedyrade Alcalàs oskuld. De visste förstås inte ett smack, men "kände" uppenbarligen att detta var rätt - då, innan de fick veta att något "gått snett". Denna skarpa analys är tydligen en merit duger bra för att bli "karaktärsvittne" inför en domstol.
Irland har i en folkomröstning sagt nej till Nicefördraget som bl. a. ger riktlinjer för att ta med flera länder i Östeuropa i EU. Ett fördrag måste ha absolut majoritet för att sättas i verket, men trots detta deklarerar en tysk talesman att arbetet fortsätter som planerat. Göran Persson är inne på samma linje och antyder att en ny folkomröstning (som ger "rätt" svar) borde komma till stånd. Tydligare demonstration av förakt för människornas åsikter kan knappast göras. Persson och storkapitalisten Percy Barnevik uttalade sig gemensamt att folk från Östeuropa skall kunna söka arbete i Sverige redan från första dagen av medlemskap. Gissa om företagen blir glada när folk kommer hit och erbjuder sig att arbeta för en bråkdel av en vanlig svensk lön. Räcker det inte med 380.000 arbetslösa i landet? och betyder inte medlemskap att medlemslandet skall utvecklas och inte exportera arbetskraft?

Vecka 25 år 2001
EU-möte och President Bush i Göteborg

Bush kom på torsdag och flera kvarter spärrades av i innerstan där också spårvagnarna slutade gå. Polisen omringade en skola där hundratals demonstranter bodde och släppte inte ut någon. Motivering: misstanke om förberedelse till brott, men av vilka ville inte polisens presstalesman uttala sig om - ännu. Kontakten bröts samtidigt med de olika demonstrantgruppernas talesmän som inte fick veta vad som var i görningen. Kamrater utifrån till de instängda som försökte ta sig in skingrades med hästar och några uppretade kastade sten. Polisen hade tidigare lovat att vara "resonerbara" i alla lägen, men hur pratar man med en polis på en springande häst? Ytterligare ett bevis på att svensk ordningsmakts ledning har en intellektuell kapacitet som ligger på en nivå klart under Jönssonligans.
Bush talade allmänt och vackert på presskonferensen och tv-reportrar försökte vaska fram något i tonfallet som gick att dra slutsatser av. Göran Persson var ovanligt precis när han tillfrågades hur mycket närmare EU och USA kommit varandra i diskussionerna om varför President Bush inte skriver på Kyoto-avtalet om begränsningarna av utsläpp av föroreningar i luften. Hans svar blev: - "Inte en millimeter". Kungen bjöd på mottagning för presidenten och regeringscheferna träffades och åt rådjur och svensk färskpotatis med kantareller.
Kravaller och stor skadegörelse blev följden när en grupp våldsverkare smugit in i ett demonstrationsmöte på Götaplatsen. De flesta av de ca 1.700 poliserna var tydligen kommenderade till järnringen runt EU:s regeringschefer för den lilla skara som fanns kvar kunde varken hindra eller skydda något när pöbeln drog fram längs Avenyn och slog sönder skyltfönster. Senare på kvällen, efter den stora fredliga marschen med 20.000 deltagare, blev det upplopp igen på ett annat ställe och polisen sköt skarpt och skadade tre personer, varav en allvarligt. Utländsk press och polis undrade varför det inte fanns vattenkanoner till hands som t ex polisen u Tyskland använt i över 30 år utan att behöva avlossa ett enda skott.
Ingen i polisledningen hade tydligen hört talas om Nice, där samma rövarband slogs vid förra EU-mötet för sex månader sedan. Rikspolisstyrelsen meddelade att all planering sköttes av den regionala polisen och politikerna får inte lägga sig i deras arbete (fast en politiskt styrelse finns). Ingen bär alltså ansvaret efter gammal vanlig svensk modell.

Vecka 26 år 2001
Politiska ledares fingertoppskänsla

Redan innan efterdyningarna lagt sig efter kravallerna i Göteborg började jakten på "skyldiga" och då inte skyldiga våldsverkare utan myndighetspersoner.
Faktumet att endast högst ett femtiotal poliser stod och tittade på när huliganer vandaliserade 300 meter av Göteborgs paradgata väckte berättigade frågor hos den breda allmänheten.
Var höll de övriga ca 1700 poliserna hus? undrar nog de flesta.
Ett par dagar senare var det stor presskonferens med den ansvariga polisledningen, som i vanlig ordning berömde sig själva för att ha gjort ett gott arbete. Deras chef Anne Charlotte Norrås talade i självberömmande ordalag hur de lyckats med sina uppgifter, men när en tv-reporter ställde frågor om var alla poliser var vid tillfället ville hon inte gå in på den frågan. Hon konstaterade att "vi var närvarande", vilket ju förvissa många skötsamma göteborgare också var, men det var ju inget svar på frågan.
Brittiske regeringschefen Tony Blair var den förste att beklaga göteborgarna för det inträffade, men hans svenske kollega hade inte samma politiska taktkänsla. Inte ens någon i hans omgivning kom tydligen på att han naturligtvis borde gjort ett besök hos de drabbade affärsidkarna efter förödelsen. Det verkar som om hela omgivningen kring vår svenske ledare verkar vara iklädda mentala boxhandskar och med sådana på händerna blir den politiska fingertoppskänslan en aning hämmad.
Trots dåligt väder blev det en stökig midsommarhelg med flera dråp och apropå dödande så har en av de livstidsdömda för polismorden i Malexander "erkänt" i en intervju att det var han som sköt "de sista skotten" på nära håll genom huvudet på de båda polismännen. Han har flera gånger ändrat sin historia och är uppenbart förtjust i den stora berömmelse och uppmärksamhet som slaskjournalistiken ger honom.
Hans två medbrottslingars advokater ser nu sin chans att bättra på sitt bankkonto och går nu ut och begär nya rättegångar för sina klienter. Om HD godkänner detta är dock mycket ovisst då ingen av de tre är specifikt dömd för att ha hållit i mordvapnet, utan för att ha utfört gärningen i samförstånd.

Vecka 27 år 2001

Affe ingen feminist och Slobodan oskyldig


I veckan har KDS haft sitt årsmöte och den förflöt utan några större överraskningar. Alf Svensson blev omvald till partiordförande för tjugonionde(!) gången och han hade som vanligt ingen motkandidat.
Vad som medierna slog upp från stämman var förslaget att feminismen skulle skrivas in i partiprogrammet. Ett förslag om detta såg ordföranden till att det inte gick igenom och från talarstolen gav han ett halvdussin exempel på varianter av denna beteckning. Han tyckte att det inte fanns anledning att införa en ny bokstavskombination i partiprogrammet. Det är inte säker att en sådan skrivning skulle vara malplacerad med tanke på hur urvattnade KDS:s tidigare hjärtefrågor har blivit för att kunna appellera till så många som möjligt. Abortmotståndet som alltid varit en hämsko, är numera en allmän skrivning om livets okränkbarhet blandad med mänsklig hänsyn (troligen till modern).
Hur lågt till taket det är i församlingen gavs ett bevis på några dagar innan mötet, när ordföranden i kvinnoförbundet hade en stor inlaga på debattsidan i GP med rubriken: "Erkänn att du är feminist Alf!"
Man kanske inte kan komma till tals med den gamle patriarken på annat sätt när det gäller "brännande" frågor, som denna beteckning på en samling fruntimmer som kan tycka ungefär vad som helst. I princip har Alf rätt naturligtvis, men vad som är logiskt är inte alltid det politiskt riktiga alla gånger.

Nu unders sommarsäsongen har även nyhetsflödet semester kan det tyckas och nyheter som annars förmodligen fått en tillbakadragen plats i pressen blir i brist på annat stora. Således hade GP ett vänsterkryss där det basunerades ut att folk blivit mer positiva till EMU än tidigare. Att tidningen är förespråkare för denna "reform" gjorde det förmodligen lättare att höja denna undersökning till skyarna. Någon kommentar varför opinionen ändrats gavs inte.
Ett par dagar senare var huvudnyheten att närmare 80 procent av befolkningen saknade förtroende för "börsen" och detta var ju en framgång för folkbildningen. Det blir ju en helt annan styrka när folk får tycka till om något som existerar. Om man byter ut ordet "börsen" med "marknaden" (vilket ju inte är helt fel) får politikerna en fingervisning om allmogens förtroende till samhället i stort.

Serbiens f.d. president och diktator Slobodan Milosevic har utlämnats till domstolen i Haag som rannsakar krisförbrytare. Han nekar till alla anklagelser och förklarar att det hela är en politisk konspiration av västmakterna (USA) riktad mot det serbiska folket(!) som han anser sig personifiera.
I SVT satt en "expert" och professor i internationell rätt och sade märkliga saker och den kvinnliga nyhetsuppläsaren (knappast journalist) hade inte förmågan att ställa de rätta motfrågorna.
På bruten svenska (han hade ett arabiskt namn) meddelade han att det blir svårt att binda Milosevic till några brott och att han faktiskt var "demokratiskt vald" till president en gång. Därmed framgår det var en demokrati är för honom. Han spär på med att albanerna i Kosovo "tog till vapen" mot Milosevic. Att hela polisen och högre myndigheter i Kosovo på den tiden var serber och att högre utbildning m.m. var vikt åt denna minoritet (20 procent) verkar ha gått förbi denne inkallade guru som helt fritt fick sprida sina dumheter i rutan.
Sverige har de senaste 2 åren begåvats med över 800 nya professorer genom att helt enkelt ge akademiska lärare en ny titel - inte bättre kunskaper. Om det finns en kvot för personer födda i utlandet (och det finns det nog, av integrationsskäl) så är det troligt att denne sanningssägare kommer därifrån.
Vad det inte den gamle tyske rikskanslern Bismarck som sade en gång i tiden framförde sin åsikt om hur en nation inte skulle skötas: - "Hudert professoren und das Vaterlnd ist verloren".
Vecka 28 år 2001

Göran P ogillar Sten A:s hemliga diplomati


En öppen konflikt brutit ut på det personliga planet mellan statsministern och förre utrikes- ministern och partisekreteraren Sten Andersson. Den senare håller på att odla sina kon- takter med palestiniernas president Arafat och bedriver sin egen diplomati utan att fråga statsministern om lov. Statsministern försöker förklara för Sten A att han är pensionerad vid det här laget och borde syssla med andra saker än att lägga sig i regeringens arbete.
Sten A har i sin tur förklarat i pressen att han anser Göran P vara en utrikespolitisk nolla med en auktoritär ledarstil som inte hör hemma i den traditionella (s)-politiken, allra minst i en så känslig sektor som relationer till andra länder. De båda skall enligt uppgifter i pressen träffas och "reda ut" vissa saker. Det borde bli ett intressant samtal.
Orsaken till konflikten är att Persson har ändrat Sveriges politik till en mer israelvänlig och tydligast visade det sig i FN 1999 när en stor majoritet av medlemmarna röstade igenom en resolution som fördömde Israels våldspolitik. Utan att informera sin utrikesminister Anna Lindh såg Göran P till så att Sverige sensationellt lade ner sin röst i stället för att, som de flesta andra, fördöma Israel. Därmed visade det sig tydligt att utrikesministern är en nickedocka när chefen drar i tåtarna.

Sensationrubrik i sommartorkan i GP med fyra spalters rubrik: "Allt fler positiva till invan- dring". Inne i tidningen läser man resultatet att totalt har motståndet ökat mot den förda politiken, allt enligt en årlig SIFO-undersökning.
"Resultatet" blev att unga fortfarande är mest positiva till invandring medan de äldre är skeptiska eller avvisande. De högst utbildade var också mer positiva (precis som vid omröstningen till EU 1995).
En majoritet av befolkningen är emot den nuvarande invandringspolitiken vilket oroar en "samordnare" på Integrationsverket (med ett utländskt namn). Han tycker det är extra allvarligt då Sverige befinner sig i en högkonjunktur (230.000 öppet arbetslösa 1 juli 2001).
Att unga människor är mest positiva tror han beror på att dessa träffar fler invandrare i sitt dagliga liv än de äldre. Svaret vittnar om att resultatet tydligen skall tolkas som en fråga om man är emot invandrare eller ej och detta var ju inte meningen. Att unga människor kanske inte har samma förmåga att se helheten i ett längre perspektiv, kommenterades inte i artikeln. Att alltfler totalt sett har blivit motståndare till invandringen tror han beror på att media tagit upp konflikter som hedersmord och andra negativa företeelser.Vecka 29 år 2001

Politiska löften i sommartorkan


När övriga nyheter tar semester i juli finns det sedan gammalt en räddningsplanka för media: de politiska talarna i Almedalen i Visby.

Kristdemokraterna hade sin herde Alf Svensson på plats som förkunnade familjens betydelse för barnens fostran. Detta allmängods kan ju andra än kristdemokrater ställa upp på, men Alf har gjort detta till partiets kännemärke. I vanlig ordning kunde han (som inte har ansvar för rikets finanser) lova 30 miljarder extra till vården och det var ju generöst.

Socialdemokraterna sände i år inte sin frontfigur och partiledare utan sin finansminister Bosse Ringholm. Han gick omedelbart i polemik med Alf Svensson och menade att han körde samma skiva som i valrörelsen 1991. Kanske är det direktörernas schablon att "aldrig ändra på ett vinnande koncept" som ligger i bakhuvudet på kristdemokraternas ledare.

Centern hade sin nya kvinnliga partiledare på plats och hon fick nu möjlighet att för första gången tala i större sammanhang. På plats fanns hennes föräldrars gamle vän och partiets f.d. sparkade ledare Thorbjörn Fälldin, som dragplåster. Hon gick i polemik med Alf Svensson och ogillade hans självutnämnda post som regeringschef i en eventuell borgerlig regering. Här finns förvisso en del bondekonservativa röster att ta tillbaka för henne.

Moderaterna hade sin ordförande Bo Lundgren på plats och han körde sin skiva med sänkta skatter (fast något nedtonat). Fastighetsskatten skulle bort (på "sikt" troligen) och Sveriges hjul skulle rulla bättre om företagarnas vinster ökade. Detta var också en gammal välkänd repris. I övrigt var det vanlig ordning mer kritik av regeringen än egna konkreta förslag.

Folkpartiet med ordföranden körde med att vinst(intressen) ta över mycket av det allmänna. Han undvek dock att nämna vården i första hand troligen av omtanke om de sjuka. AMS och Arbetsförmedlingen (AF) skall avskaffas, för han hade fått statistik på att en vanlig tjänsteman där endast förmedlar ett jobb i veckan och "det är för lite", tycker han. Han borde känna till att AF har hand om omskolning, utbildning och annat, så hade han varit mer i takt med tiden. Men folkpartiet har ju alltid gått sin liberala väg som ofta har varit i otakt med verkligheten, därom vittnar väljarunderlaget om inte annat.

Margareta Winberg har i veckan förklarat att hon tycker bönderna i EU har alldeles för höga bidrag för att producera (för mycket) mat. Detta visste ju vi alla sedan tidigare. Nu vill hon att en större del av dessa hundratals miljarder skall gå till annat som t.ex. att hålla landskapen öppna med betande djur. Stor sak i detta förvisso, men allmogen vill nog att stödet skall minska också, vilket hon inte föreslår. Någon har räknat ut att om EU bara skulle producera mat för sin egen försörjning skulle 75 procent av bönderna inte behövas och de svensk 80.000 jordbruken kunde bantas ner till 20.000. Vad som skulle hända med den överblivna marken kan man fråga sig, energiskog eller bete till får?Vecka 30 år 2001

Domar för upplopp och spritförsäljning


Efter de våldsamma kravallerna i Göteborg under EU-toppmötet har allmänhetens blickar varit riktade på de anhållna (de flesta utlänningar) som suttit i häkte i väntan på rättegång. Det har legat i luften att samhället skall statuera exempel på hur allvarliga dessa brott är och den förste har nu fått sin dom. Det var en nittonåring tysk som blev skjuten i benet när han kastade sten mot polisen. Åklagaren hade yrkat på fängelse i två till tre år och straffet blev: sex månaders fängelse. Den dömde och hans advokat var nöjda, vilket kan verka förståeligt. Rätten har motiverat den milda domen med hans låga ålder och faktumet att han också dömdes till utvisning ur landet i fem år. Han kan dock få ytterligare straff då han är misstänkt för våldsamt upplopp vid ett tidigare tillfälle.

På en mer undanskymd plats i pressen rapporterades samma dag om en dom i Borås mot två bröder som sålt smuggelsprit till ungdomar via sin butik. Spriten var dock troligen hembränd eller teknisk sprit från industrin. De dömdes till två års fängelse vardera och näringsförbud i sju år. Värdet (om det sålts av Systembolaget) uppskattades till minst 300.000 kronor, som de också dömdes att ersätta staten med. En av bröderna var 21 år, men av referatet i tidningen framgår inte om domstolen tagit hänsyn till hans ålder.

En huvudnyhet denna vecka var att 11 procent av arbetarna inte tyckte att de fått tillräckligvidare utbildning på sin arbetsplatser. De saknar "spetskompetens" som det så vackert heter. Bland tjänstemännen däremot var det bara 2 procent som sade sig sakna detta. Om ledamöter i tingsrätter ingick i denna nöjda grupp framgick inte.

Det fattas frivilliga övervakare i landet. I dag får ca 70 procent av de som döms till skyddstillsyn (och den gruppen är stor) ingen egen övervakare som har ständig kontakt med dem och ser till att de inte återfaller i brott. Kvar finns endast de formella kontakterna (var fjortonde dag) från kriminalvårdens egna kontaktpersoner.
Att övervakarsystemet inte fungerar tar de dömande instanserna ingen hänsyn till enligt en domare från Göteborg. Han menar att detta är kriminalvårdens sak att sköta. Att döma en brottsling till en påföljd som inte kommer att verkställas bekymrar tydligen inte denne domare ett dugg. Vi får hoppas att ha är ensam om sin uppfattning. En övervakare har ett par hundralappar i månaden för sitt engagemang.Vecka 31 år 2001

Mobilen i bilen och positiv särbehandlig


En fråga som allmänheten ställt sig i många år har nu också kommit fram till rikspolitiken. Det gäller om det skall vara tillåtet att tala i en vanlig mobiltelefon när man kör bil. Över 20 länder i Europa har förbud för detta. Motormännen har haft kontakter i fyra år med Väg- verket för att få regler till stånd, men inget har hänt. Nu har emellertid vår handlings- kraftiga regering ingripit och beordrat en utredning(!) och förslag till lagstiftning. Verket tycker att det är själva samtalet i bilen som är mer störande för säkerheten än att köra med en hand på ratten. Nästa genidrag från deras sida blir kanske därför att förbjuda alla samtal under körning. Det bästa hade ju varit att be Vägverkets besserwissrar att knipa käft och klubba lagen direkt. (Fotnot: vid ingången av år 2010 har inget hänt, d.v.s. det är tillåtet att snacka i mobilen under körning).

Världen största fotbollsturnering Gothia Cup i Göteborg, har avslutats och polisanmälan har gjorts av 12-14-åriga flickor om sexuellt ofredande. Ett franskt pojklag hade tafsat på dem hela veckan, men vad ledarna för lagen hade gjort åt detta framgick inte. En arrangör sade dock att denna franska klubb inte var välkommen i fortsättningen. Behöver kanske idrotts- ledare speciell utbildning eller arrangera krisgrupper när sådant här inträffar? Polisen har nog tillräckligt att göra ändå och kollektivt straff är ett enfaldigt motdrag.

En medarbetare på GP:s ledarsida vill ha mer positiv särbehandling i samhället för att minska orättvisor. Han ger som exempel de professorstjänster som vigts år endast kvinnor och därmed höjt deras andel av denna yrkeskår. Vad gäller lågstadielärare vill han dock inte ha könskvotering till intagningen, utan föreslår endast att manliga sökare skall gå ett generellt poängtillskott på sina betyg när de söker i på utbildningen. Att (små-) skolorna i dag mest liknar kvinnohus (med över 80 procent kvinnliga lärare) bedöms tydligen inte så allvarligt som att detta finns "för liten" andel kvinnliga professorer.

Konflikten mellan statsministern och förre utrikesministern och partisekreteraren Sten Andersson växer. Det är mera personliga än faktiska motsättningar som orsakat detta påstår en anonym källa inom regeringskretsen. Att Göran P är en snarstucken typ visste vi nog innan, men att han nu skall manövrera ut gamle Sten är nog väl magstarkt för många äldre inom partiet. UD har nu på ordförandePerssons order fryst pengarna till Sten A:s arbetsgrupp för fred i Mellan Östern.
Sverige har börjat föra en mer israelvänlig politik och detta avsteg mot tidigare är Göran P:s verk. Han kommentera inte den brutalisering som nu sker av Israels regering med beordrade mord på palestinier. I TV sade utrikesminister Anna Lindh (med husbondens röst) att "man måste lyssna på Israel också" och att hon tyckte Stan A hade "fel". Reportern ställde inte den självklara frågan som ligger i botten, den om Sverige fortfarande anser Israel som ockupant och att de skall följa FN:s (flera) resolutioner att dra sig tillbaka från de ockuperade områdena.Vecka 32 år 2001

"Studie" om barnallergi och flödande knark


Under veckan har det varit en internationell läkarkonferens i Stockholm och i sommarens nyhetstorka har det rapporterats därifrån. I TV intervjuades en amerikansk läkare som lagt fram resultatet av en "studie" som termen lyder när vetenskapliga kriterier är sparsamma. Ämnet var nog så allvarligt - att luska ut varför vissa barn utvecklar allergier och astma, men inte andra.
Han trodde sig ha funnit två anledningar till dessa besvär: barnen är för feta och de rör sig för lite. Att det var en studie från USA som fått detta "resultat" var kanske inte så konstigt, men att detta knappast kan gälla stora delar av övriga västvärlden var det ingen i TV som ifrågasatte. Vissa basfakta borde tittaren nog ha påmints om för att kunna värdera detta inslag, som att allergier är ett fenomen i de rika länderna, där barnen blivit vaccinerade mot flera barnsjukdomar. I t.ex. Mexico förekommer inga allergier mot damm medan miljöerna har i Sverige görs så kliniskt rena som möjligt för att barnen inte skall "utveckla" dessa besvär.
Att boven kan vara att vaccinationen hindrar kroppen att utveckla sitt eget immunförsvar är ett rimligt antagande som flera lekmän fört fram redan för flera år sedan, då en del föräldrar inte lät sina barn vaccineras. Men att få läkarvetenskapen att underkänna sina egen förträfflighet och tidigare kollegors rön är nog att begära för mycket.

I Sverige har narkomanvården fått känna på svångremmen de senast åren, men nu skall det bli ändring på detta och socialminister Lars Engqvist har lagt fram en plan med visionen - ett narkotikafritt samhälle. Stor sak i detta mål, men knappast realistiskt när EU:s tullregler förhindrar detta. Någon gemensam knarkpolitik finns inte där och tullen har bara beslagtagit något hundratal kilo hittills i år. I stället gör man stickprov på långtradare som kan leverera sprit och cigaretter.
I Holland tillverkas nu all ecstacy som flödar över Europa och i den tullfria unionen är det en smal sak att distribuera detta. Priserna har gått ner markant och ligger i nivå med en vanlig veckopeng för en 12-åring. Skall en medlem i regeringen drabbas för att något vettigt skall ske? som till exempel att strunta i EU:s idiotiska tullregler för att skydda medborgarna? Detta gör andra länder (bl.a. Frankrike) när de tycker att det är befogat, utan att "straffas" av Bryssel. Att vänta sig sådan civilkurage från Sveriges byråkratiserade politiker är kanske mycket begärt, men man kan ju alltid hoppas.
Vecka 33 år 2001

Tobakslicens skall bättra folkhälsan


Det senaste hopkoket inom byråkrat-Sverige har nu levererats av Folkhälsoinstitutet. Man har konstaterat att förbudet för ungdom under 18 år att köpa tobak inte fungerar. Detta kände vi alla till, alla vi som inte längre kan be våra barn gå ut till affären och köpa en dosa snus.
Nu föreslår man att alla som säljer tobak skall ha licens som garanterar "skötsamhet", detta folkhemska uttryck. De som bryter mot bestämmelserna och licensen skall kunna dömas till 2 års fängelse. Grattis svenska folk som har sådana duktiga hälsomyndigheter, som dess- utom hjälper till att föreslå strafflängd för detta vedervärdiga bott. Att bry sig om insmugg- lingen av miljoner cigaretter som säljs helt öppet på marknader m.fl. ställen är naturligtvis inget att tänka på - det är polisens sak att sköta.
Man får innerligt hoppas att förslaget hamnar där det borde - på bålet med subversiva skrifter som undergräver folkmoralen och rättstänkandet.

USA:s senat har godkänt ett lagförslag som skall förbjuda kloning av människoceller. Flera senatorer talade sig varma om det ädla syftet i detta ställningstagande och motiverade detta med att "livet är okränkbart" och andra floskler. Att de i nästa andetag talar sig varma för vapenindustrins krav har förstås inget att göra med livet i filosofisk mening, bara i ekonomisk. Genmanipulerd spannmål som slår ut andra grödor än vissa bolags egna är naturligtvis okej.

En utredning har kommit med förslag om nya riktlinjer för bekämpning av narkotika i Sverige nu när tunga droger "väller in" i landet, som det står i pressen. Försöket att ge narkomaner fria sprutor för att hindra spridningen av HIV har kommenterats i negativa ordalag då man inte kunnat konstatera resultatet. En statistisk redovisning har ju vanligen en "kontrollgrupp" att jämföra med, men en sådan saknas i detta fall, konstaterar man. Hur trodde utredningen att en sådan skulle sett ut i detta fallet? Skulle en grupp som inte är narkomaner tas ut och få gratis sprutor för att se om de då hade svårare att bli smittade med HIV eller inte?Vecka 34 år 2001

Häftig "rinkebysvenska" och många skrotbilar.


Regeringens populära(?) minister (vet ni för vad?) Mona Sahlin har visat upp sig på bög-och flatfestivalen i Stockholm. Hon efterlyste mer "queer" i politiken och detta uttryck kan betyda det mesta som är avvikande från det allmänna. Då ordet betyder "konstig" på engelska höjer man på ögonbrynet en smula, behöver vi ännu konstigare politiker som gör ännu konstigare saker?
Hon har också uttryckt sin uppfattning att "rinkebysvenska" är häftigt, och det ger ytterligare en vink om hennes omdöme. De stackars barn som växer upp utan ett rikitgt modersmål får ställa sig sist i kön efter arbete eller blir hänvisade som diskare på restauranger. Vem kan då tycka att Mona S är häftig? knappast någon invandrare som gått ur grundskolan som analfabet.

"Succé för skrotbilskampanj" läste vi pressen och fick reda på att massvis med miljoner finns i fonder som hämtar skrotbilar gratis, var de än står. Stiftelsen "Håll Sverige rent" som håller i trådarna räknar med att 1 miljon skrotbilar finns ute i naturen. Dessa har i snitt 11 liter bensin i tanken, 6 liter olja i tråget, 7 kilo bly och 1,5 liter batterisyra. Hur dessa siffror tagits fram förtäljer inte artikeln men syran (vanlig saltsyra) är vattenlöslig och ofarligt för naturen. Hittills har det kommit in 11.000 anmälningar om skrotbilar, men hur många som tagits bort är okänt för artikelförfattaren.

Folkpartiets ordförande Lars Leijonborg är i blåsväder sedan en (säger vissa) högljudd minoritet kräver hans avgång. Han har inte förmått föra ut partiets budskap (vilket?) och har saknat karisma, vilket ju var känt innan han fick jobbet.
Motståndet verkar finnas främst i Stockholm och Göteborg, som också klankar på att han är en dålig talare som den frikyrkopredikant han är. Annat var det med Hasse Alfredsons pastor Jansson som var en utmärkt talare som aldrig sade något rakt ut, utan med liknelser och "krusiduller". Just en sådan ledare kanske folkpartiet behöver som kan fylla den tomma påsen där budskapet skall fyllas i, om det nu finns något att fylla med…
Nu har regeringen med finansminister Bosse Righolm kommit med ett utspel: sänkt fastighetsskatt. Inför nästa val hade nämligen oppositionen tänkt göra denna till en stor valfråga, men nu har detta gått om intet. Om någon månad kommer slutskattebesked till medborgarna och där står hur mycket skatt de betalar för sina hus. Pensionärspar med ett strävsamt liv bakom sig blir klassade som miljonärer när deras hus har taxerats upp. Nu skall också taket för förmögenhetsskatt höjas för att denna grupp inte skall drabbas särskilt högt, då de i många fall inte har hög inkomst att betala skatten med.

Vecka 35 år 2001

El-priser och fastighetsskatt

Priserna på el har gått spikrakt i höjden sedan marknaden avreglerades och (utländska) kapitalister skall tjäna pengar på att folk måste koka mat och ha lampor tända på vintern. De storföretag som bestämmer har kanske inte läst det socialdemokratiska partiprogram- met där det definieras vad ett "gott samhälle" skall sörja för. Folket skall för sin trygghets skull gemensamt äga merparten av kommunikationerna (också den elektroniska) och försörjningen av vatten och elektricitet. Detta har nu raserats av barnbarnen till de som byggde upp det och konsekvenserna lät inte vänta på sig många månader.
Näringsminister Björn Rosengren har nu tillsatt en snabbutredning som skall undersöka om elbolagen tar ut "övervinster" vad nu gränsen är för detta märkliga uttryck. Vet inte regeringen om att kapitalismens drivkraft och finess är att göra så stor vinst som möjligt till lägsta möjliga egna insats? Sedan spelar det ingen roll om den i dag kalllas "marknaden", för att få människor att tänka på positiva saker, som till exempel - Kiviks marknad.
De utländska ägarna har beslutat att järnbruket i Degerfors i Värmland skall läggas ner. Därmed mister hälften av befolkningen sina jobb i samhället. Här har man tillverkat järn sedan 1600-talet.
Nu är det (säger facket, och det är troligen sant) att bruket går med stor vinst, så detta kan inte vara orsaken till nedläggningen. Vår alltid lika alerte statsminister passade på att kritisera ägarna i ett tal på LO:s kongress och i TV formulerade han sig stöddigt. Han, eller "vi" som han numera lärt sig att säga, skulle begära pappren på bordet av ägarna, som sannerligen inte skulle komma undan m.m.
Nu är det på det viset att ägarna troligen har hittat ett ännu bättre alternativ någonstans på jorden, än en bruksort i Värmland. Kan man lägga tillverkningen där lönerna är lägre så gör man detta, helt efter kapitalismens princip om högsta vinst till lägsta kostnad. Detta kallas i dag "globalisering" och Göran Persson har flera gånger förkunnat att han är en stor kämpe för just denna marknadsföreteelse, som skall hjälpa de fattiga u-länderna upp ur träsket. Att han inte kan se det positiva i att Degerfors Bruk läggs ner är kanske tecken på en viss trångsynthet och brist på generositet, då arbetslösa i något u-land nu kanske kan få jobben i stället...

Vänsterpartiet är motståndare till att sänka skatten för investmentbolag, vilket regeringen föreslagit. Detta är ingen ängelägen "reform" för partiet, som någon sagt. Nej, kanske inte det, men ett par dagar tidigare förslog man att höja skatten på elström - den som rakat i höjden enormt sedan marknaden avreglerats (för att pressa priserna). Hur vänsterpartiet kan ställa sig i samma position som de utländska aktieägarna i Preussen Electra och andra internationella kapitalister är en gåta. För att kunna få in pengar är det tydligen okej att utsuga allmogen i värsta kapitaliststil.

Den hemliga (formellt militära) spionorganisationen IB som bildades av (s) för att registrera kommunister, fortsatte med denna verksamhet 10 år efter att det var blivit olagligt (för SÄPO). Partiet såg till att lagen endast gällde polisen, men inte "deras eget" hemliga IB med en partimedlem i ledningen. Registreringen fortsatte fram till 1978, och inte förrän 1998 erkände förre partisekreteraren Sten Andersson att de "samarbetat" med IB. Turligt nog var ÖB Stig Synnergren också han partimedlem och kunde därför göra en av svenska historiens snabbaste militära karriärer och avancerade från kapten till general på tio år!
Nu har (s) gett ut en "Vitbok" (vitt som oskulden) där inga stora nyheter finns, men väl en stor förnekelse från partiet självt. Orsaken kanske finns i faktumet att författaren till "boken" är anställd i just samma parti sedan över 30 år och gift med riksdagens talman.Vecka 36 år 2001

Filmade huliganer lämnas ej ut till RÅ

I Bergsjön i Göteborg har den styrande stadsdelsnämnden beslutat att dra in biblioteket och medborgarkontoret för de boende. Orsak: spara pengar. Detta behövs säkert i en stadsdel som denna där majoriteten är utlänningar. En tjänsteman som fått i uppdrag att utreda konsekvenserna med denna indragning höjer nu ett varningens finger - Göteborg kan mista 100 miljoner som finns i statsbidrag för att utveckla eftersatta områden i storstäderna. Folk från näringsdepartementet har besökte området och fått reda på planerna som knappast bedömdes som "utvecklande". Ordföranden i stadsdelsnämnden Anthony Curry (s) har deklarerat att bibliotek och medborgarkontor inte är lagstadgade inrättningar, och att (underförstått) inget olagligt sker om man lägger ner dessa. Återstår att se om beslutet om denna avveckling finner förståelse hos de som skall fördela miljonbidrag för utveckling.
Riksåklagaren (RÅ) i Stockholm har begärt att få göra husrannsakan hos mediaföretag (TV) för att få mer film för att kunna identifiera våldsverkare från EU-mötet i Göteborg. Han har inte begärt att få material utlämnat innan, utan drar till direkt med husrannsakan, en sällsynt klumpigt och enfaldigt sätt att agera. Det goda syftet spolierades troligen just där, för medierna sade blankt nej (innan de blev ålagda någonting) och dessutom fick inte RÅ gehör i Göteborgs tingsrätt, som avslog hans ansökan. I ett uttalande i TV sade denne fantasilöse jurist att han kanske borde "preciserat sig bättre vad för material man ville ha". Självklart skulle han gjort detta, för en husrannsakan gör ju att allt gås igenom och då kan också namn på personer som vänt sig till företagen i förtroende, komma fram. Därmed skulle det bli en konflikt med grundlagen skydd för tipsare till medier, där de skall garanteras anonymitet om de så önskar. Hade han begärt att endast få filmerna från kravallerna skulle utlämnas hade kanske detta gått i vissa fall, för ingen på dessa bilder är ju tipsare som vill vara anonyma, utan våldsverkare som förvisso har samma önskan, men i ett annat syfte.

En judisk amerikansk författare har skrivit en bok där han går till attack mot de mäktiga judiska organisationerna i USA som driver Förintelsen som en industri. De producerar filmer (2 med detta tema gick denna vecka i svensk TV) och håller staten Israels politik i försvar genom att spela på Västvärldens dåliga samvete för nazismens utrotningar för över 55 år sedan.
Boken kommenterades i SVT2 av enbart judar(!) - en redaktör och ett äldre par vars speciella kunskaper i ämnet inte framkom. Som väntat var de kritiska. TV hade tydligen kastat all journalistisk baskunskap på sophögen denna kväll, när naturligtvis också historiker (och varför inte politiker) skulle ha fått komma till tals.
Statsminister Persson hade under dagen invigt ett Institut för judiska studier, men studierna där har nog en annan inriktning.
När skall information ges i skolorna om de ansvariga bakom massmorden i Vietnam? Bara under två veckor av USA:s terrorbombningar av Nordvietnam 1967 dödades 120.000 människor - mest civila (officiella siffror). I Laos (som inte var med i kriget) bombades en halv miljon människor ihjäl. Det är tydligen skillnad på folkmord och folkmord, beroende på vem som utför dem, och om de överlevande har politisk/ekonomisk makt att göra sig hörda och slå mynt politiskt av hemskheterna.
Hitlers hantlangare dömdes till döden och avrättades. En av USA:s organisatörer bakom bombningarna i Vietnam fick Nobels fredspris som tack - för att han slutade bomba.Vecka 37 år 2001

Kungatårta och gamla ubåtar


Vid ett besök i Helsingborg under sin s.k. Eriksgata, har vårat majestät fått en tårta i ansiktet. En 16-årig yngling som sade sig tycka illa om auktoriteter var det som satte dit bakverket i trynet på vår statschef.
Massvis med tid avsattes i TV:s nyheter för detta och man konstaterade att "attentatorn" kunde få upp till 6 års fängelse för s.k. högmålsbrott, (när man begår brått mot höga mål tydligen). Den som tidigare i år gjorde en liknande sak mot finansministern löpte däremot endast risken att få max två år på kåken.
Denna ojämnhet inför lagen var en eftergift av (s) som på 1970-talet ville att kungen skulle kunna åtalas för brott som alla andra medborgare, nu när han ändå blivit politiskt maktlös. Detta tyckte däremot inte (m) som under sin ledare Gösta Bohman protesterade, och Statsminister Olof Palme böjde sig.

Förre ÖB Gustafsson säger i en intervju att det mycket möjligt var ubåtar från Nato som fanns i Hårsfjärden under den berömda "inringningen" där på 1980-talet. Nu fick allmänheten kanske en förklaring till att marinen plötsligt började fälla sjunkbomber utanför avspärrningarna när de hade inkräktarna i säcken. Att bomba Nato-ubåtar skulle inte passa sig så man släppte iväg de som fanns där - för säkerhets skull.
Sedan tvingades Palme ensidigt anklaga Sovjetunionen för intrånget, samtidigt som han sa att regeringen betraktade saken som utagerad efter sitt fördömande. Denna snabba återgång till normalläge förklaras troligen av att han själv förstod (men inte vågade säga) att det inte fanns det ringaste bevis att våra granne i Öst vad den skyldige.
I intervjun säger den förre ÖB:n också att han och kollegorna enda sedan 1950-talet trodde och han själv fortfarande tror att Sovjetunionen/Ryssland förbereder ett anfall på Sverige. Han nämner ett "bevis" där papper från en rysk diplomatbil (intagen på verkstad) innehöll kartor där lämpliga landstigningsplatser m.m. fanns inritade på en karta.
Självklart har även Nato gjort sådana förberedelser som kan användas i händelse av en storkonflikt, då vårt lands territorium är viktigt att besätta för att flytta fram sina positioner. Men inte betyder detta att stormakterna förbereder ett anfall, utan har beredskap om det skulle behövas. Detta visar hur fullständigt enögd en f.d. militär ÖB kan vara, och att kunskaperna hos hans aktiva kollegor skulle vara större i dag finns det inga belägg för.

Regeringen har tillsatt en enmansutredning för att kartlägga den politiska hanteringen av det som skedde, men flera inblandade diplomater och politiker (bl.a. förre (m)-ledaren Carl Bildt) har vägrat att svara på frågor. Just den senare försökte dra fördel av det inträffade och hade till och med klart för sig vilken typ av ubåtar den hemske ryssen hade under ytan. Att han kniper käft i dag är lätt att förstå och talar samtidigt om vilken lögnhals och streber han är.Vecka 38 år 2001

Attacker mot maktens symboler


Självmordpiloter har slagit till mot World Trade Center i New York och Pentagon i Washington. Vi kunde se på TV när över 100 våningar höga byggnader kollapsade. Världen fylldes med rätta av harm över detta avskyvärda nidingsdåd som avsiktligt slaktat tusentals människor. Debattörer talade om "angrepp på demokratin".
Det är naturligtvis en annan sak när demokratier utövar terror mot diktaturer. Dessa staters oskyldiga invånare får inte samma uppmärksamhet och heller inte samma medkänsla. I sådana fall utsätts vi för en medveten nyhetsvärdering som hjälper oss att rangordna händelser och därmed också olika människors värde.
Under 14 dagar hösten 1967 terrorbombade USA det fattiga landet Nordvietnam för att knäcka motståndskraften hos befolkningen som hade fräckheten att vilja bestämma i sitt eget land. Då dödades 120 000 människor, mest civila kvinnor och barn.
På samma sätt dödades 600 000 människor i Kambodja under samma årtionde fast detta lilla land inte ens var med i kriget. Siffrorna är officiella och alltså USA:s egna.
FN har (enligt USA:s önskemål) sedan 1990 ett handelsembargo mot Irak och dess diktator Saddam Hussein (som USA beslöt skulle sitta kvar efter Kuwait-kriget 1991). FN:s egen barnfond UNICEF konstaterade i en rapport den 14 augusti 1999 att under de första 8 åren av ekonomisk strypning hade Iraks barn dött i hundratusental för att de inte kunnat få mediciner. Upp emot halv miljon konstaterades ha dött "i onödan". En siffra värd att begrunda.
USA:s dåvarande utrikesminister under Clinton - Madelaine Albright, fick i TV-programmet "60 minutes" frågan hur hon ställde sig till att en halv miljon barn dött genom blockaden. Hon svarade till att börja med att hon hade svårt att svara därför att hon var "humanist". Till sist medgav hon att detta var det pris man fick betala (och acceptera) för att hålla landets diktator i schack. (Agenda, SVT2 2001-09-16).
Någon debatt i riksdagen eller information på skolor om denna förintelse (som fortfarande pågår) har aldrig skett. När en TV-reporter i Norrland gjorde upprepade försök att föra fram fakta om Iraks barn blev han tystad. Faktumet att Sverige står bakom detta embargo var tydligen en generande faktauppgift som allmänheten skulle besparas ifrån.
Under minnesstunden i riksdagen konstaterade statsminister Göran Persson att vi inte skulle glömma att det bakom varje dödad (i USA) hade funnits en människa full av liv och glädje. Detta faktum gäller naturligtvis för de flesta offer oberoende om de blir dödade genom handlingar av överstatliga organisationer, stormakter eller terrorister.

Av detta kan vi lära att politiker och massmedia har en viss förmåga att tala tyst om de förintelser som "inte passar" deras egna syften. Uppgifter om "de onda" behöver ingen källkritisk forskning eller ens sunt förnuft för att acceptera.
Att man observerar och påtalar detta innebär inte att de oskyldiga som dödas förringas, bara att vi luras att tro att individer från vissa länder är förmer än andra - också efter döden. De svaga och fattigas öde kanske på sin höjd får några rader i historieböckerna, men några minnesmonument får de aldrig.
Nu kan världen bara vänta på nästa terrorattack - hämnden, den primitives sätt att ragera. Då ställs omvärldens omdöme på prov om man skall acceptera stormaktens metoder som ofta är lika urskiljningslösa som terrorismens.Vecka 39 år 2001

Hotbilder och värderingar


Lagom till riksdagens öppnande talade våran statsminister om vikten av att förstärka Sveriges skydd och beredskap mot terrorism. Detta var ju aktuellt i allra högsta grad - för USA, och dess allierade i utsugningen av tredje världen. I likhet med många andra politiker kom han med floskan att massakern i USA var ett angrepp "på oss alla", men vilken ökad hotbild som fanns mot vårat land med anledning av detta framkom inte. Vi kan knappast anklagas för att via ägande och politisk utpressning suga ut andra länder. En titt i Migrationsverkets budget sopar bort alla tvivel. Skall Luftfartsverket nu bygga om flygplatserna så att inrikestrafikens passagerare skall kontrolleras på samma sätt som resenärerna till utlandet, så kostar detta runt en miljard.

När världen blickar är riktade mot Pakistan och Afghanistan för att se om den utpekade syndaren Bin Ladin skall utlämnas till USA, har Göteborgs Posten en huvudnyhet på första sidan som slår ut allt annat: skilsmässor smittar! Denna sensationella medicinska upptäckt presenteras med en beskrivning hur man skall kunna undgå att bli infekterad om en epidemi bryter ut på ens arbetsplats. Speciellt männen är mottagliga för denna farsot. Allmogen jublar över denna viktiga information som skall stärka folkhälsan och minska sjukvårdskostnaderna i den ansträngda statsbudgeten.

Den högste kommunale tjänstemannen i Göteborg har i ett anonymt brev från 4 anställda anklagats för att ha tafsat på kvinnliga anställda på en personalfest. Hans promillehalt var dessutom över nollpunkten. En tidningskrönikör förklara att mannen måste fockas direkt om brevets innehåll är sant. Ack ja, nu kan tydligen inte en människa visa dåligt omdöme och fyllna till en enda gång utan att mista jobbet. Finns det ingen tolerans och medkänsla längre i vårat samhälle? Och var finns den kommunala personalpolitiken? Har göteborgarna råd att försörja 50.000(!) kommunalanställda borde en "överrock" år stadsdirektören vara en överkomlig utgift i lönerullan.
När världen ögon var riktade mot Afghanistan där prästerskapet vänligen bett den jagade misstänkte terroristen Bin Ladin att lämna landet och när regeringen lagt fram sin omtalade budget hade GP inget om det förra och 4 rader om det senare på första sidan. Huvudnyheten var att stadsdirektören såg sig tvingad att avgå - av familjeskäl.

Den nya chefen för SVT - Christina Juttersröm, går ut i ett bra tempo när hon nu nyligen börjat sitt arbete. I veckan kom hennes förslag att slå ihop kanalerna 1 och 2 till en enda. Kulturminister Marita Ulvskog tycker förslaget är intressant. Det är tänkt att förändringen skall ske när det digitala systemet är helt genomfört. Då kan tittarna välja inom samma kanal och få ett stort utbud. Frågan är hur detta rimmar med SVT:s uppdrag om "public service", då faran är att SVT kommer att likna de reklamkanalerna efter denna förändring.Vecka 40 år 2001

Hyckleriet ökar när terrorismen skall bekämpas


Fjorton dagar efter terroristattentatet på Manhattan har plötsligt olika nationer börjat se klarare. Inte på terrorismen och dess orsaker, som ofta förtigs, utan andra nationers synpunkter där meningarna går i sär sedan tidigare. Hyckleriet på statsmannanivå firar stora segrar och Tyskland har nu plötsligt, sedan Rysslands president Putin varit på statsbesök, deklarerat att man skall göra en "mer differentierad värdering" av kriget i Tjetjenien, som man tidigare ihop med EU:s utrikesministrar, fördömt i skarpa ordalag. Orsaken till denna kovändning är att Rysslands stöd är mycket värdefullt om man skall hjälpa USA att bomba Afghanistan.
USA självt har i tysthet beslutat betala sin miljardskuld till FN som man i årtionden vägrat för att kunna hålla organisationen i sina ledband. I svensk TV matas tittarna med citat ur FN:s deklaration om de mäskliga rättigheterna där alla jordens barns skall ha "rätten till en barndom", och andra floskler. Tysta minuter har blivit på modet och skygglapparna har av praktiska skäl blivit ännu större än tidigare, allt enligt mottot: ju snävare synfält - desto fler kan enas om vad som händer och dess orsaker.

Sverige får minst tillbaka av sin EU-avgift av alla medlemsländer och "går back". Finland och Danmark får tillbaka mer än de ger. Enlig statistiken ligger Danmark i topp i inkomstligan i Europa och att de får så mycket tillbaka beror på att EU:s budget till 75 procent är subventioner till jordbruket. Då får det "rika" Danmark mest i bidrag, precis som stödet inom Sverige där de välbärgade godsägarna i Skåne får miljonbidrag för att inte odla någonting medan småbönderna i Norrland får allmosor.

Statsminister Persson har varit på besök i Gårdsstenskolan i Göteborg där 90 procent av eleverna är invandrare. Av en elev (invandrare) fick han frågan varför Sverige tar emot så många flyktingar när det bara blir segregering när de kommer hit. Persson gled undan frågan och svarade att flyktingmottagning är något som "inte är planerat". Resultatet av denna brist på planering blir ju det som elev frågade om.
Anna Lindh (utrikesminister) har sagt att Sverige kommer att utlämna terrorister till USA fast de riskerar dödsstraff. Vår lag förbjuder detta, men fru Lindh anser att "folkrätten" står över den nationella lagen, vilket inte hennes chef Göran Persson tycker i detta fallet. Han har därför "tagit tillbaka" hennes uttalande. Det är tryggt för medborgarna att veta att den högsta statsledningen är överens i viktiga frågor.
Vår förre statsministern Ingvar Carlsson har i en artikel pekat på USA:s ekonomiska utsugningen av tredje världen som en av orskerna till att terrorismen kan få fotfäste. Göran Persson ser däremot inget sådant samband. Han har svårt att ro att det kan finnas en politisk idé bakom. Om man bara vill diskutera denna möjlighet tycker han att "man på något sätt legitimerar vad terroristerna gjorde". Med andra ord kan man inte (som Ingvar Carlsson) föra en diskussion om detta utan att misstänkas att sympatisera till viss del med terrorister. Han tror tydligen att terrorism är något som vissa håller på med för att de vill bråka eller få uppmärksamhet. Det framgår tydligt att Göran P är en person med snäva perspektiv ur stånd att fatta orsakerna till större sammanhang. Det var säker enklare som kommunalråd i Katrineholm, för nivån på hans "analyser" ligger på den ankdammsnivå han aldrig har lyckats komma bort ifrån.Vecka 41 år 2001

Ökad sekretess och Lindh vill förhandla


Efter det svenska inträdet i EU skulle ju den svenska grundlagen respekteras sade anhängarna till den europeiska rikemansklubben för storföretagare. Formellt har detta skett i de flesta fall, inte minst för att riksdagen ändrad grundlagen så att den skulle passa EU!
Den svenska offentlighetsprincipen (en grundlag) har nu urholkats ytterligare genom en lagändring som smugits igenom under försommaren 2001. Det gäller allmänhetens tillgång till myndigheternas underlag för beslut, speciellt inom juridiken. Numera är de papper hemliga som ligger till grund för att en förundersökning läggs ner av en åklagare. Ingen medborgare kan numera kontrollera om en bedömning är rimlig och kan då inte begära att riksåklagaren (RÅ) granskar ärendet.
Allmänheten fick detta klart för sig när åklagaren i Göteborg beslutade lägga ner förundersökningen mot de poliser som sköt skarp mot ligister under kravallerna där i juni. Under ett tv-program som tog upp ämnet ("Uppdrag granskning") kom det fram att endast en åklagares enkla motivering (att brott inte kunnat styrkas) är vad allmänheten får reda på.
Frågan man då ställer sig är: vilka är denna nya lag tänkt att skydda? och varför?
Det öppna samhället blir slutnare för varje dag och allmogen skall vänja sig till det nya.

Utrikesminister Anna Lindh har låtit tungan slinta igen, nu som ett försök att skyla över sitt uttalande att Sverige skall lämna ut terrorister (till USA) trots att de riskerar dödsstraff där. Detta föranledde statsministern att säga något annat för att dämpa effekterna av sin ministers ord. Att nu låta USA (formellt FN) bestämma hur våra lagar skall tolkas blev en smula besvärande.
Nu har fru Lindh kommit på ett sätt att rädda sitt skinn och Sveriges ära och nu har hon ett gjort ett nytt uttalande: - "För att kunna följa FN:s resolution måste vi förhandla med USA om att undvika dödsstraff", har hon sagt enligt TT. Vi skall med andra ord förhandla med USA om vår egen lag, som tydligen inte står över FN:s resolutioner. Formuleringen "om att undvika dödsstraff" är inte mycket värt, då det ju knappast går att förhandla om vad en amerikansk domstol får fatta för beslut.
Hon sade sig också ha fått "löfte" om att USA skall presentera bevis för vem som ligger bakom terrorattacken mot World Trade Center på Manhattan. Svenska regeringen är naturligtvis kompetent att bedöma sådan bevisning, inte minst sedan statsministern sagt att vi skall göra allt för att hjälpa USA i denna fråga. Som alla känner till bestämde president Bush redan efter ett halvt dygn vem som var den skyldige. Bevis för att han har rätt är nog inte svårt att skaffa fram.Vecka 42 år 2001

USA:s hämnd - en förmodad bumerang


USA har satt igång en militär hämndaktion mot Afghanistan. Storbritannien ställer också upp som "allierad" plus Kanada, Frankrike och Tyskland. FN har gett mandat för att USA skall få försvara sig och Göran Persson och regeringen stöder helhjärtat denna aktion.
Målet är, säger alla politiker, att bekämpa terrorismen och detta låter ju bra för den obildade och okunnige. Vad som skulle göras istället är naturligtvis att bekämpa grogrunden för terrorismen, men så långt vill inte världens ledare att folk skall tänka.
Så länge USA (och stora delar av Västvärlden inklusive Sverige) tyst accepterar Israels ockupation av Västbanken och dess miljoner invånare och inte bryr sig om att barnen dör i hundratusental i det bojkottade och ekonomiskt strypta Irak, så kommer självmords- kandidater att ställa upp för att ge tillbaka mot dessa orättvisor.
I TV ser vi experter pladdra vitt och brett om vad som skall hända nu osv. men knappast någon ställer frågan varför? Precis som i Vietnamkriget på 196-talet skall nu terror- bombningar och missiler få afghanerna "på knä" och resultatet den gången manar ju inte till efterföljd. Men har man nu en president som talar i tv om att "hemma i Västern" (Texas) har vi en tradition att efterlysa en brottsling "död eller levande", så kanske den intellektuella kapaciteten inte räcker för att blicka några årtionden bakåt.

Jordbruksministen Margareta Winberg har pratat igen. Efter att ha blivit upprörd över en tv-film fån ett svenskt slakteri har hon kommit med förslag präglade av samma sinnes- stämning. Hon vill nu förbjuda uppfödning av pälsdjur eftersom de "inte behövs" då det finns alternativa kläder att ta till. För säkerhets skull påpekar hon att hon aldrig ägt en päls i hela sitt liv.
Det är uppfödning av minkar som blir drabbade om detta förslag går igenom, vilket dock är föga troligt. Hon tänker tydligen inte på att hon nu kan placeras in i kategorin "djurens rätt" och allt vad de heter, som bland annat släpper ut minkar, för att låta dem få en plågsam död i frihet. Att hennes personliga tyckande skall upphöjas till norm för landets befolkning är ytterligare ett bevis på att en människa som låter sina känslor styra i viktiga avgörande inte har på höga poster att göra. Har man inte förmågan att göra en djupare analys om vad som är "nödvändigt" kanske någon i omgivningen kan tipsa om nödvändigheten av kompetent folk på rätt plats.Vecka 43 år 2001

Nobels fredspris till FN och dess chef
och terror med smitta


Norska Nobelkommittén har i år tagit ett "okontroversiellt" beslut enligt media, genom att låta FN och dess chef, generalsekreterare Kofi Annan dela på årets fredspris.
Han är en välmenande man som alltid undviker kontroversiella beslut och interna motsättningar inom organisationen. En man vars förmåga att släta över har varit nära nog obegränsad och hans läggning är knappast den av en handlingsman. Hans motiv har dock varit ärliga och hans bedrifter skall inte jämföras med många i den raden av pajasar som fått priset tidigare.
Enligt tv-nyheterna var motiveringen till priset vad som gjorts "de gångna fem åren", vilket elegant avskärmar pristagarna från mindre smickrande bedrifter.
Annan är en FN-byråkrat rakt igenom och har inte sysslat med politik i sitt hemland Ghana utan alltid varit diplomat. År 1994 var ha FN:s chef för de fredbevarande styrkor som höll vakt i stamkrigen i Rwanda och Burundi och beslöt att dra dessa tillbaka. När detta var gjort var det fritt fram för inbördeskriget som kostad 800 000 människor livet.
Ett annat exempel på mindre lyckade insatser var från samma tid och gällde inbördeskriget i det forna Jugoslavien, speciellt då kriget i Bosnien och Kosovo. Här ville USA vara med och sände 50 000 "FN-soldater" efter det att en kvarts miljon människor hade fått sätta livet till.
Just dessa två misslyckanden av FN framhölls i SVT 1:s Rapport, av dess expert kommen- tator Bo Inge Andersson. Vad han inte nämnde var den FN-bojkott av Irak som pågår sedan 1991 och som hittills kostat över en halv miljon små barn livet. Anses kanske denna insats som lyckad av svenska "bedömare"?
I sin kommentar i GP dagen efter nämner inte heller deras förstereporter Britt-Marie Mattsson något om detta utan har bara lovord att säga. Som expert på USA:s politik (mest inrikes dock) borde hon förstås känna till denna nations "inflytande" över FN och vad som görs. Kofi Annan var USA kandidat när han omvaldes för en andra period härom året. Att utdelningen varit god är nog en riktig bedömning för bojkotten består samtidigt som FN arbetar för fred och säkerhet för jordens folk, om de inte står i konflikt med USA:s intressen vill säga.
I år är det 100 år sedan Röda Korsets grundare fick priset. De hade av misstag redan skickat ett telegram med tack till Norge, så säkra var de på att få priset. Detta hade nog varit ett bättre val.

Folkpartiledaren Leijonborg anser att partiet är på "rätt väg". Inte för att detta märks i opinionsmätningarna, man säger han "många anser att vi har intressanta idéer". En av dess idéer kanske är den han nu framfört för femtioelvte gången - att Sverige skall gå med i NATO. Hade detta varit ett faktum hade vi formellt varit i krig nu, då ett annat med- lemsland har angripits.
Opionssiffrorna talar för att det går utför för folkpartiet och att de är på väg ut ur riksdagen. En hel del mäniskor anser tydligen att detta är "rätt väg".

Nu när säkerheten skärpts mot terrorister har en berusad kvinnlig präst(!) promenerat rakt in i Statsminister Perssons privata våning i Malmö. Då dörren dessutom var olåst kunde frun i huset trycka på larmet när den okända kvinnan stod i hallen. Då blev det fart och polis anlände snabbt. Säpo har ansvaret för skyddet men har överlåtit detta på det privata vaktbolaget Securitas. Om deras personal var och drack kaffe vid tillfäller är ej känt.
Säpo är annars på bettet som vanligt. En kvinnlig talesman berättade i TV att de har registrerat 15 medlemmar i terroristorganisation al- Qaida. På frågan hur detta gått till svarade hon: - "Genom deras propaganda". Förmodligen är hon och hennes kollegor de enda i landet som har lyckats observera denna "propaganda". Redan dagen efter efterlyste tidningarna bevis för påståendet, men något sådant lär inte komma. Säpo är nämligen den enda myndigheten i landet som har rätt att hemlighålla alla motiveringar till sin existens - till och med för de granskande myndigheterna.
Brev med den farliga sjukdomen mjältbrand (Antrax) har dykt upp i USA där politiker och mediafolk har varit målet. Åtminstone en försändelse hade skickats innan attentatet mot World Trade Center på Manhattan.
Den av praktiska skäl av USA utpekade terroristen Usama Bin Laden har figurerat i världspressen på ett trettio år gammalt fotografi där han son en yngling poserar med 17 släktingar framför en bil på en gata i Falun(!). Av någon anledning hade den jämnåriga familjegruppen hittat just dit (under sommaren) på en turistresa.
För tillfället är han på okänd ort i Afghanistan där bombningar från USA och Storbritannien skall förmå den talibanska regeringen att lämna ut honom. Detta är den beredd att göra om amerikanerna visar upp de bevis de har att han är skyldig till attentatet i New York. Dessa bevis lär inte komma, för nu rör det sig om politik - inte juridik.
På hemmaplan har det amerikanska företaget American Express sänt ut 40 000 brev till privatpersoner med erbjudande om förmånliga turistresor. I försändelsen ligger också ett litet kuvert med konstsnö för att symbolisera vintersportorternas attraktion. Att breven kommer just när smittohysterin sprider sig över världen är en ren slump. Företagets svenske representant förklarar varför man inte stoppade breven med att de inte i sin vildaste fantasi kunde tro att oron skulle sprida sig till Sverige. Kanske borde någon skicka brev med extra hjärnceller till företagsledningen som en lämplig vaccination mot kommande faror.
Den nedlagda utredningen mot poliserna som sköt skarpt under EU-mötet bör tas upp igen anser flera organisationer (även polisen) och företrädare för medier. TV-reportage har givit nya bevis och programansvarige ironiserade över nedläggandet. Hade åklagaren haft filmmaterialet hade kanske utredningen gått vidare, men TV sade nej till detta. Att sedan kritisera åklagaren som inte kunde få alla fakta går tydligen bra.
17 nya gripanden har gjorts av personer som polisen anser sig ha kunnat identifiera från sina egna filmer, men hur många som rätten dömer återstår att se.
Den yngling från Göteborg som sköts i ryggen har nu ställts inför rätta. Han hade drabbats av minnesförlust och kom inte ihåg vad han hade gjort. Det som kunde bevisas genom filminslag erkände han ändå. Inom juridiken har minnesförlust blivit en vanlig metod från advokater när klienternas läge inte är det allra bästa.
Folkpartiets ledare Lars Leijonborg har valts till en ny period som ordförande i partiet.
På landsmötet satt alla de som kampanjat för att avsätta honom och applåderade med.
Själv sade han ödmjukt att många kallar sig liberaler, men endast folkpartiet står för den äkta liberalismen. Så nu vet vi det. Vilka dessa idéer var hade ha kanske inte tid att gå in på, men moderaterna tycker - att de är de sanna liberalerna.


Vecka 44 år 2001

1990-talet - politikernas fiasko


Socialdemokraterna har nu summerat 1990-talet. Denna självrannsakan hade knappast kommit till stånd om inte de s.k. Välfärdskommittén lämnat fram ett preliminärt resultat och där framgår allt i klartext. Utredningen har letts av äldste sonen till Olof Palme, som var en benhård kämpe för det som hans partikollegor nu håller på att skrota - den generella välfärden.
Nu är de andra vindar som blåser och politiska "icketänkare" av Göran Perssons kaliber har anammat "liberala" vindar från partikollegan i Storbritannien, Tony Blair, som gör sitt bästa för att föra de engelska traditionerna från Margret Thatcher vidare.
Avregleringar som skulle göra allt billigare blev kapitalisternas guldgruva då man nu också kunde börja tjäna pengar på gamla och sjuka. Det blev också fritt fram att pungslå människor för att de måste ha elektrisk ström och dricka vatten.
Socialminister Lars Engquist medgav att 1990-talet var ett förlorat årtionde då klyftorna ökade i samhället, de gamla och sjuka fick det sämre, skolan rustades ner och rättssystemet blev allt ineffektivare. Det senare har inneburit att många mindre tingsrätter har lagts ner för att de inte bar sig ekonomiskt(!) och att bekämpningen av den ekonomiska brottsligheten i praktiken upphört då den är kostsam för polisen som fått minskade anslag.
Speciellt ungdomar, ensamma föräldrar och utlandsfödda har kommit i kläm och de sistnämnda pekas dessutom ut som en bidragande orsak till eländet. För första gången under ett århundrade har samhället gått bakåt och de flesta har fått det sämre, viket är något helt unikt. I de korta tidningsreferat som hittills kommit i tryck har inte allt hunnit komma med, men den s.k. skatteuppgörelsen 1990 mellan den socialdemokratiska regeringen och folkpartiet bör nämnas. Denna fick hyrorna att stiga mycket kraftigt så att de nu generellt är de högsta i Europa.
Normgivande för hyressättningen är de kommunala bostadsföretagen och de spelar tillsam- mans med Hyresgästföreningen där deras partikollegor sitter välavlönade. Tillsammans ser de till att kommunerna får in pengar genom hyrorna som är en förtäckt skatt. De privata hyresvärdarna får automatiskt höja sina hyror lika mycket, men deras vinst går till deras egna bankkonton.
Engqvist medger också att "det svenska samhället inte var förberett på den stora invand- ringen, framför allt av bosnier". Att man inte begrep detta tyder ju på att kompetensen inte är den högsta samtidigt som man erkänner det faktum som allmänheten förstått för länge sedan.
En mer korrekt formulering hade varit att de svenska politikerna begåvning inte räckte till för att förstå konsekvenserna av sitt eget handlande. Det är sådant som ger orsaken till politikerförakt ett ansikte som alla - som vill - kan se.
I dagen Sverige är det nämligen inte hjärnan använder när de fattar besluten utan en annan kroppsdel. Känslor i stället för förnuft har blivit nödvändigt nu när ingen läser politiska inlägg i tidningar men de flesta ser på TV. Därför kan uppfödandet av pälsdjur bli en stor fråga, medan det är mindre bildmässigt att skolbarnen inte har några böcker och de gamla inte får sjukvård.
Olof Palmes änka har nu 16 år efter mordet kommit på en sak: ordföranden i hovrätten som friade Christer Pettersson var jävig. Orsak: politiska motsättningar mellan familjerna. Av en märklig slump fanns detta på DN:s debattsida i samma veva som förre statssekreteraren och postchefen Ulf Dahlsten kom ut med sin bok om mordet. Där minns han nu 16 år efteråt att fru Palme sagt andra saker till honom efter mordet än till polisen. Han vill att det skall bli en ny rättegång och att hon skall bli "trodd på sitt ord".
Dessa ord har dock förändrats efter hand och mördaren som först beskrevs som "spänstig" blev med tiden en rultande alkoholist. När hon tre år efte mordet pekade ut Pettersson vi en s.k. vittneskonfrontation hade hon fått reda på att den misstänkte var missbrukare. När hon pekade "rätt" kunde hon själv konstatera att han såg ut som en alkoholist där han stod fet och lunsig tillsammans med de andra som var vältränade poliser i civila kläder. Nästan alla av ett tjugotal vittnen beskrev att mördaren hade en fladdrande rock på sig när han försvann, men fru Palme såg en jacka och tittade honom i ögonen från några meters håll. Vad hon hade gjort med sin självutnämnda goda observationsförmåga var att ha beskrivit ett vittne som kom strax efteråt och som senare bekräftat denna ögonkontakt.
Christer Pettersson har nu i samma veva "erkänt" i en tidningsartikel dikterad till Expressen i telefon av en tv-man. De fick båda arvoden för besväret och tidningens upplaga steg med 60 procent. I tv har samma gäng tyckare som alltid debatterat det "nya" läget som inte har tillfört fallet ett smack. Hur länge skall denna ynkliga teater få fortsätta?Vecka 45 år 2001

TV:s förljugna information


I SVT den 2 oktober hade Aktuellt konsulterat tre "experter" om bakgrunden till terrorismen mot USA, eller "Västvärlden" som felaktigt sades för att inbegripa också Sverige. En historieprofessor redogjorde för det koloniala förflutna i Egypten där Det Muslimska Bröd- raskapet bildades på 1990-talet som en motvikt mot den brittiska kolonisationen.
En man från Försvaret höll endast delvis med och pekade på att kolonisationen av de svarta Afrika inte har resulterat i terroristorganisationer i dag. (Om nu dessa områden och folk kan jämföras med Mellan Östern).
En kvinna från SIPRI betonade också hon vikten av att alltid se den historiska bakgrunden för att förstå nuet i Mellersta Östern. Hon efterlyste också större kunskap i Väst för att sätta sig in i de berörda människornas sätt att tänka för att förstå deras handlingar och åsikter.
På ett fullkomligt häpnadsväckande sätt hade alla tre undvikit att beröra det som en normalbegåvad informerad människa förstår är huvudorsakerna till terrorism mot "Väst".
1948 beslöt FN efter (påverkan av gissa vem) att ett stort stycke land i det brittiska mandatet Palestina skulle ges till europeiska judar som plåster på såren för Nazitysklands gärningar. De miljoner arabisktalande människor som bodde i området tillfrågades inte av de västliga "demokratierna" och fick alltså betala deras dåliga samvete genom att bli fördrivna från sitt land. Detta land utvidgades sedan av judarna successivt och 1967 ockuperades hela Västbanken som då tillhörde Jordanien. Ockupationen fortsätter än i dag och har i praktiken godkänts av USA utan vilkas samtycke detta omöjligt kan fortsätta. De judiska organisationerna uppmanar amerikanska judar att bosätta sig där, och de blir i detsamma ockupanter, dock inte med sina egna ögon då de talar om att Bibeln gav detta land åt judarna.
I svenska försvarets information till värnpliktiga finns instruktioner om hur man skall bekämpa en ockupationsmakt. Där meddelas att alla har skyldighet att göra detta och att order om att motståndet skall upphöra är falska. Detta är naturligtvis en självklarhet för alla ockuperad folk - även palestinierna.
Inget Västeuropeiskt land har drivit frågan om att Israels ockupation skall avbrytas mer än att göra uttalanden som man vet leder ingen vart. Man har i stället riktat in sig på frågan om "fred" i området, som alla begriper inte går att nå så länge ockupationen består och är i många av de ockuperades ögon ett indirekt erkännande. Ett brott blir ju inte mindre allvarligt för att det drar ut på tiden, vilket Israel tror, men de palestinska organisationerna ser med rätta till att ingen skall glömma detta faktum. Miljoner palestinier lever under ockupation eller i flyktingläger genom faktumet att USA ser till att inte Israel drar sig tillbaka.
Inget av detta talade "experterna" om som en orsak till terrorismen mot USA.
Ett annat faktum som förtigs i allmänhet är faktumet att USA tvingar FN till en bojkott av Irak som dödar 100 000-tals barn. Redan 1999 hade denna bojkott som hindrar landet att köpa mediciner, lett till döden för en halv miljon barn. (FN: egna siffror hösten 1999) och två år har gått sedan dess. De hundratusentals människor som ser sina barn dö har släktingar och vänner i hela regionen och deras inställning till världen största demokrati kan vi i bara göra oss rimliga gissningar om.
Inte heller detta nämndes av experterna som någon förklaring till terrorismen.
Kanske skäms vi för att vi är med och dödar dessa barn för att USA vill ha stabilitet i området och inte få störningar i sina leveranser av olja. Hur lång skall vi tillåta att våra politiker skall gå i att inte tala klartext utan i stället vräka ur sig floskler som att "attackerna på WTC är en attack på demokratin". När vi ser vad denna "demokrati" gör för barnen i Irak kanske vi har kommit en bit på väg i vårt mål att lära känna hur "dessa människor" tänker. Man behöver inte ha speciellt stor inlevelseförmåga för att förstå känslorna på föräldrarna i Irak.Vecka 46 år 2001

Sverige "kan" vara neutralt


Vid den pågående kongressen för (s) skall ett nytt partiprogram klubbas. Vi som trodde att ett sådant skall innehålla ryggraden i en orubblig ideologi har fått tänka om de senaste åren. Ett "partiprogram" är i dag en rad floskler som skall hjälpa till att få röster i nästa val. Den nya "liberala" synen på ideologi innebär bland annat att Sverige numera "kan" vara neutralt i händelse av konflikter i t.ex. Europa. Att vi inte "skall" vara neutrala som vi var förr, innebär att det blir fritt fram för t.ex. EU att kommendera svensk militär till oroshärdar. Med tanke på Göran Perssons lojalitet för president Bush bombningar i Afghanistan kan vi vänta oss mera av den sorten i framtiden. Attityden att allt som FN beslutar (pressade av USA) är bra och skall följas slaviskt, är ett fint exempel på gammal hederlig svensk lojalitet mot överordnade och trollar på ett behagligt sätt bort allt ansvar och nödvändigheten av eget tänkande. Detta passar statsministern som hand i handske: att göra som andra vill och slippa visa de egna talangerna.
Mer bagatellartade frågor berördes inte alls eller bara i förbigående som t.ex. varför storstäderna har bostadsbrist och nästan inga bostäder byggs. Hur problemen med invandrarghetton med hög kriminalitet skall tacklas. Varför arbetslösheten ligger kvar på en hög nivå. Hur rättsväsendet skall bli bättre mm. Men det gåt ju inte att få med allt i ett invigningstal så han fick koncentrera sig på det viktiga som folk går och tänker på dagligen. En av de stora frågorna han då nämnde (sedan han talat om terrorismen) var frågan om homosexuella par skall få adoptera barn. Själv håller han inne med sina egna åsikter i frågan, för en statsman vill inte göra någon undersåte besviken.
En undersökning som bekräftar ideologiernas urvattning visar att 20 procent av vänsterns väljare vill ha fler privata alternativ inom skola, vård och omsorg. Detta visar att det förr så röda (kommunistiska) partiet i dag har en stor andel väljare (kvinnor?) vars politiska åsikter inte ens är socialistiska. Vad betyder en grundläggande samhällssyn när det viktiga är att få fram andra saker som folk och media engageras sig i med stort intresse, som Gudrun Schymans alkoholproblem.Vecka 47 år 2001

Snarast så fort det är möjligt på sikt


Avslutningen av (s)-kongressen präglades av tidens retorik och partstyrelsen fick igenom alla sina förslag. I pastor Janssons anda sades inget bestämt utan i slingriga ordalag. LO-ordföranden Vanja Lundby-Wedin hoppade jämfota av glädje när kongressen röstade igenom att de arbetslösa skulle få garanterad 80 procents ersättning och dessutom under hela den arbetslösa perioden. När detta skulle ske gavs inget besked om utan endast formuleringen "snarast". Vem som bestämmer detta är naturligtvis regeringen fick som den ville.
Det beslöts också att kommunerna skall slippa arbetsgivaravgift på nyanställningar för att minska arbetslösheten och öka kvaliteten inom vård och omsorg. Göran Persson blev arg när samarbetspartierna mp och v (och de borgerliga) sade nej för att detta missgynnar de privata bolagen i samma sektor. Mycket riktigt har ordföranden i EU-delegationen meddelat att dessa statliga subventioner nu skall rapporteras till Bryssel helt enligt reglerna som bevakar lika konkurrens.
Chefredaktören för Dalademokraten har i en bitsk insändare beskrivit hur kongressens ledamöter har ställt upp på praktiskt taget vad som helst för att bli "enig". Bland annat har alla röstat för ett oreserverat stöd åt USA:s bombningar i Afghanistan. Att enighet ger styrka betyder tydligen att endast en åsikt är bra, vilket i detta fall var statsminister Perssons, men varför behövs i så fall alla ombuden om de inte får ha egna åsikter?

Allas vår jordbruksminister Maggan W fick igenom en motion där all pälsdjursuppfödning med djur i burar skall avvecklas "på sikt". Hur lång sikten är talades aldrig om och alltid blir det några extra djurrättsaktivister till valurnorna i nästa val.
En del av partistyrelsen sa att detta var bestämt och andra inte, viket kanske var en avsiktlig oklarhet för att locka och så de väljare som är extra veliga. Man fastslog också att socialdemokraterna numera ärett feministiskt antikapitalistiskt parti som anammar marknadsekonomin(!) vilket är ungefär som att vara vegetarian och bara äta kött av djur som varit gräsätare. Närmare Grönköping kan går det nog inte att komma.

Inbjudna talare var Shimon Peres från Israel och talmannen i det palestinska parlamentet. Peres fick tala dubbelt så länge och förklarade att han inte tyckte om att mörda palestinska politiska ledare, men att han och högerregeringen måste göra detta. Inte en kritisk röst höjdes mot detta organiserade mord av en regering som är ockupanter av palestiniernas land. Tystnad kan också tolkas som enighet, men i detta fallet kanske det var av formell art. Det är inte tradition att gå in i polemik med inbjudna gäster vilka åsikter de än framför.

Den av USA utpekade terroristledaren Usama Bin Laden har hotat med att han har kärn- vapen och biologiska stridsmedel som ha skall använda om USA tar till sådana i Afghanistan. Hans retorik passar Bush som hand i handske trots att varje vettig person genomskådar denna retorik om kärnvapen. Därmed stärker Bin Laden den amerikanska hemmafronten vilket han kanske inte förstod när han skrävlade för en pakistansk journalist. Han tros befinna sig i södra delen av landet, men hans forna vänner talibanerna säger sig inte veta var, för de har inte längre något med honom att skaffa.
Vecka 48 år 2001

Bildt och lögnerna, EU och yttrandefriheten


I veckan har det avslöjats igen att det inte fanns det minsta bevis för att det var sovjetiska ubåtar som kränkte svenskt vatten åren 1982-94. För den normalbegåvade allmänheten har detta stått klar sedan många år, men för en del militärer blir det aldrig klart då deras begåvning inte sträcker sig längre än de egna lögnerna.
Det är naturligtvis extra avslöjande när bevisligen intelligenta människor medvetet sprider osanningar för att få rubriker och förre moderatledaren Carl Bildt är en sådan. Han anklagade direkt ryssarna och kunde dessutom tala om vilka typer av farkoster de använde. Det visade sig dock att han nämnt namnet på att arbetsfordon, men vad spelade det för roll - de största rubrikerna får man i första läget och dementierna är alltid små - om de ens publiceras.
Han valde att inte kommentera rapporten från utredaren Ekéus utan anklagade i stället honom för att fabricera socialdemokratisk propaganda. Det kan naturligtvis vara känsligt att inte a några argument när man blir avslöjad för att ha byggt stora delar av sin politiska karriär på lögner.
En annan lögnare var den så kallade ubåtskommissionens ordförande, före detta försvarsministern (s) Sven Andersson från Göteborg. I sitt kommunisthat tolkade han allt som militären sade som sanningar och fick gruppen att ensidigt anklaga Sovjetunionen i sin slutrapport. Dåvarande statsministern Olof Palme tvangs sedan att göra en offentlig anklagelse som han säkerligen visste var obefogad, men inte kunde slingra sig från - av politiska skäl.
Hade journalisterna gjort en egen analys i stället för att agera papegojor till militären hade säker sanningen kommit fram för länge sedan. Ett exempel: Sovjetiska ubåten U 137 som gick på grund i militärt skyddsområde anklagades av militären var ute i spionsyfte. Hade enkla fakta publicerats skulle allmänheten genast förstått att detta var osanning och att militären ljög för att rädda sitt eget skinn. U 137 var 13 meter hög totalt och den djupaste rännan mellan öarna där den gick på grund är 15 meter. Alla kunde se hur högt skrovet låg i vattnet när den kört på grund, men militären påstod att den gått i undervattensläge. Minst 8 ortsbor på öarna kunde intyga (i filmen "ubåtsvalsen") att de hört dieselmotorerna från ubåten kvällen innan. Den ryske kaptenen förklarade för en svensk marinofficer som gick ombord att de trodde de var öster om Bornholm flera mil rakt söderut och detta visade sig nu troligen vara sant. Den ryska militären började redan samma kväll leta i detta område då kaptenen slagit larm och den svenska militären observerade detta, men sade inget till vare sig ubåtskommissionen eller politikerna. Ingen av alla dessa lögnare kommer att straffas.

Andra lögnare som kan kunna straffas är de som påstår att "förintelsen" aldrig existerat. Det gäller alltså än så länge bara förintelsen av judar för mer än ett halvt århundrade sedan. Det är EU-kommissionen som vill att denna inskränkning av yttrandefriheten skall bli EU-lag. Som förebild har man Tyskland, där liknande påståenden är straffbara.
Göran Persson som engagerat sig i judarnas sak, kommer säkert att gå med på detta, för det ligger "rätt" i tiden tillsammans med invigningar av allehanda "förintelsemuseer", Wallenbergcentra och liknande.
Det är självfallet endast de politiskt "farliga" som allmogen inte får säga längre. Andra befängda åsikter är tillåtna att torgföra än så länge, som att jorden är platt, eller att politiker alltid har allmänhetens bästa som ledstjärna för sitt handlande.
Vecka 49 år 2001

"Det går bra för Sverige" eller?


Citatet ovan är från regeringschef Göran P som älskar att leka statsman och kasta ur sig visdomsord. Att verkligheten inte motsvarar de fagra orden är en annan sak som han som dynamisk ledare inte tar hänsyn till.
Flera bevis på detta har vi sett och under veckan kom ytterligare några. Statistik från OECD-länderna visade att Sverige nu på plats nummer 16 bland länder som satsar på sjukvård och äldreomsorg. För ett femtontal år sedan var vi nummer 1.
Genomsnittslönen har vid en jämförelse halkat ner till mellan 14 till 15, och även här låg vi tidigare bland de främsta.
Kronans värde har nu blivit så lågt att endast Turkiet har sämre valuta i "Västeuropa". Exportindustrin tycker detta är bra, men vi som köper utländska varor har förstått vad det kostar att ha en krona som ingen tror på internationellt trots Göran P:s floskler. Därför är vår prisökning högst inom EU med drygt 5 procent på en mellan oktober 2000 till samma månad i år, samtidigt som hyrorna höjs. Höjdare inom näringslivet och en f.d. social- demokratisk sparkad finansminister propagerar för ökad invandring av arbetskraft, (för att hålla lönerna nere) trots att skattebetalarna försörjer 285.000 vuxna människor som är arbetslösa.
En ljusglimt är att femteklassare i skolan håller jämna steg i kunskaper med övriga Västeuropa. Att kunskaperna överlag totalt har blivit sämre kom inte fram i statistiken, men inom t.ex. matematik är detta fallet inte minst bland de gymnasister i Sverige som söker till högskolan.

En "omröstning" med 1000 personer visar att en majoritet vill slopa första maj som helgdag och många vill ha nationaldagen som röd dag i stället (vilket är som att byta ut Djävulen mot Belsebub). De med borgerliga sympatier var i majoritet för dessa åsikter. Då arbetarna högtidsdag numera endast betyder att rikspolitiker får en extra dag att hålla tal på är det förståeligt att många LO-anslutna också är skeptiska till denna helgdag. Att 6 juni skall bli helg i stället är obegripligt då majoriteten av befolkningen har klarat sig utmärk utan nationaldag i större delen av sina liv.
Vänstern vill att Internationella kvinnodagen skall bli heldag också, vilket understryker vilken syjunta som leder detta parti där populistiska floskler är ryggraden i det feministiska språkbruket. "Kvinnor kan" hette en kampanj för några år sedan och det stämmer in väl på dessa som verkligen kan - prata och prata.
Gudrun Schyman fick ett brev (17 nov) med frågan om hon håller med om att man skall måla över kvinnliga modeller på reklampelare som man inte tycker ger "rätt" kvinnobild. Detta gjordes av en ung "vänsterkvinna" som fick medhåll av en riksdagsman från samma parti som samlade i pengar till hennes böter. Gudrun har inte hunnit att svara ännu.

Den socialistiska tidningen Brand har åtalats för "uppmaning till lagbrott" för en artikel från förra året där man gjorde en parodi på damtidningars tips "hur man lyckas".
Ämnet var hur man fixar en lyckad "kravall" och gav tips om klädsel m.m. plus en del handgripliga saker som vännen av ordning, åklagaren med RÅ i spetsen, bedömde som uppmaning till lagbrott.
Juryn i Göteborgs tingsrätt (det var ett tryckfrihetsmål) behövde inte lång stund för att ogilla åtalet helt och frikänna tidningen. Om åklagarmyndigheten trodde att man kunde rida på på den juridiska "kravallvågen" efter sommarens EU-upplopp, så bet man sig själv i svansen.

Moderatledaren Bo Lundgren har kritiserat ärkebiskopen för vänsterretorik som han inte tycker hör hemma i en "oberoende folkkyrka". I nästa andetag säger han att detta inte hindrar dess högsta ledare från att uttala sig i samhällsfrågor, bara de inte är "politiska uttalanden med klara ideologiska förtecken". Samtidigt känner han till att många medlemmar medborgerliga sympatier gått ur kyrkan p.g.a. all "vänsterretorik". Undertecknad har därför (6/12) skickat Lundgren ett mejl för att kunna intervjua några av dessa. En begäran med 3-5 namn gjordes för att kunna belysa denna fråga ordentligt. När svaret kommer meddelas detta i denna spalt.

Riksdagen har debatterat EUs s.k. Nice-fördrag som skall reglera hur nya medlemmar skall tas in och rösterna i parlamentet fördelas. De små ländernas inflytande blir då ännu mindre och ett 30-tal områden skall inte längre behöva absolut majoritet. Irlands väljare har röstat nej till detta förslag som därmed formellt har fallit. De andra länderna regeringar (där inga vågade ha folkomröstning) tänker köra över irländarna och börjar nu ratificera fördraget. Man är nu i full färd med att pressa Irland till en ny folkomröstning så att de röster "rätt". Även svenska regeringen uppträder arrogant och utrikesminister Anna Lindh pratar om att endast en tredjedel av väljarna på ön gick och röstade. Det lilla landet Sverige ställer sig på de storas sida och hjälper till att nonchalera ett annat obetydligt medlemsland. Kanske får det fru Lindh och hennes kollegor i regeringen att känna sig betydelsefulla för en stund, men efter östländernas inträde skall parlamentet ökas från 626 medlemmar till 732. Sveriges antal minskar med 20 procent (från 22 till 18) och blir då en mätare på vår förmåga "att påverka" som Ja-röstarna upprepade med dårars envishet inför folkomröstningen 1994.Vecka 50 år 2001

"Olämpligt" säger Lindh och Usamas skuld


Jakten på Usama Bin Laden är nu inne i sitt slutskede i bergen i Afghanistan. Lagom till detta presenterade USA en en timmar lång amatörvideo där han i ett samtal med en landsman "erkänner" sitt brott att ha legat bakom attentatet mot WTC i New York.
Det tog tre dygn för amerikanska UD att offentliggöra filmen och då med ett färdigt textband med översättning av det svaga otydliga ljudet. Att nyhetsbyråer skulle bry sig om att göra en egen bedömning av tolkningen är knappast troligt. Då inte Bin Ladens egna ord räcker till för en hundraprocentigt "rätt" tolkning har hans kroppsspråk ansetts styrka hans skuld.
Detta "erkännande" är säkerligen en del av USA:s strategi för att lättare få förståelse från den egna allmänheten om Bin Laden skulle råka dödas innan han blir tillfångatagen. Att han skulle bli "brought into justice" som President Bush utryckte det redan i september får man naturligtvis anse som uteslutet och enbart en floskla för att dölja den bakomliggande lynchstämningen som alla vet att den breda (outbildade och obildade) amerikanska befolkningen känner.

Den israeliska ockupationen av Västbanken har nu trappats upp med dagliga mord från båda sidor. Från palestinsk sida av enskilda och organiserade självmordskandidater och från Israelisk organiserade mord av regeringen. Utrikesministern, socialdemokraten Shimon Peres, talade om för partikamraterna på s-partikongressen nyligen, att han inte var stolt över vad han "måste" göra. Det vore nog dags att s i Sverige började tala klartext i frågan och inte som utrikesminister Anna Lindh förklara att israeliska mord är "olämpligt", ett uttryckssätt som fått den gamle UD-diplomaten Sverker Åström att reagera. Han kritiserar Lindh i skarpa ordalag (för att vara från en diplomat) och understryker tydligt att palestinier är i sin fulla rät att bekämpa ockupationsmaktens strukturer precis som tyskarna bekämpades i de ockuperade länderna under andra världskriget.
En liknande åsikt framförde denna vecka i tv av Carl Bildt som vid en debatt med Ingvar Carlsson konstaterade att det enda sättet att få slut på tillståndet är att Israel drar tillbaka från det ockuperade området (Västbanken) i detta "ockupationskrig som de inte kan vinna". Detta klargörande borde självfallet också komma från regeringschef Persson, men han har dessvärre blivit så känslomässigt påverkad av alla judiska martyrutställningar m.m. han invigt att han uppenbarligen inte är kapabel att göra en korrekt bedömning av läget, vars orsaker är mycket enkla. I stället säger han att "det är svårt" att se en lösning på problemet. Men ett mentalt tunnelseende grundat från sin tid som kommunalråd i Katrineholm är detta kanske inte så lätt, speciellt inte som man bara omger sig av ja-sägare som fru Lindh.
Hon är den första som ställer upp på resolutioner m.m. som FN utfärdar, men hon pratar inte så mycket om resolution 242 som fördömer Israel och kräver omedelbar reträtt från den ockuperade palestinska marken. Sverige behöver en riktig utrikespolitik, men det är kanske inte så lätt när EU kräver enhet i de flesta stora frågor. Har man då den lydande lakejens sinnelag blir det inte mycket till övers för att tillgodose den egna befolkningens behov av ärlighet. Resultatet blir att vi:
1) inte längre är neutrala men på pappret alliansfria enda tills en gemensam EU-styrka sätts upp.
2) inte längre kan sköta en nationell finanspolitik - den sköts av centralbanken i Bryssel.
3) inte kan ha en egen skattepolitik då EU ser hög beskattning av deras exportvaror som ett handelshinder (t.ex. sprit- och tobaksskatten).
4) inte i längden kan stå utanför den gemensamma valutan euro, som är själva basen för ett gemensamt skattesystem på områden där det passar storföretagarna i EU.

Hur ogärna man än vill se verkligheten så är de nog dags att skriva om texten på en viss sång till "Du gamla - du ofria - du lilla betydelselösa".
Vecka 51 år 2001

Felaktiga anklagelser då som nu


Svenska SÄPO har inte hittat några bevis för de anklagelserna mot två svenska medborg- are (f.d. somalier) som anklagats av FN för medhjälp till terrorism. Det var USA som gett FN en lista med namn och världsorganisationen krökte rygg omedelbart som den brukar när den enda supermakten knäpper med fingrarna.
Svenska regeringen har med sin handlingsförlamade utrikesminister nu tagit männens advokat till hjälp(!) för att få dem strukna från listan och under tiden garanteras deras uppehälle då deras pengar är spärrade.

Ordningen i svenska skolor är under all kritik och jämfört med 30 olika länder kom vi på 26:e plats. Bäst var Japan. Kommer ni ihåg moderaternas slogan inför ett riksdagsval där det trummades ut "Bättre skola" på tiotusentals affischer landet runt. När de sedan km i regeringsställning några veckor senare fick de besätta posten som utbildningsminister med en handlingskraftig kvinna som skulle ta sig an uppgiften. Efter en månad genomförde man lärarlösa lektioner.

Ett tiotal män har friats i Högsta domstolen under senare år sedan de dömts för sexuella brott mot barn. Lättpåverkade inkompetenta domstolar dömde män på löpande band sedan en hysterisk masspsykos gick över landet för ett tiotal år sedan. Den började hos feministrörelsen i USA och slog rot även här i landet.
Höga chefer på Socialstyrelsen (kvinnor) satt i tv och berättade att minst en (kanske upp till tre) flickor i varje skolklass hade utsatts för incest, och att barn aldrig ljuger.
Domstolarna kallade in "experter" som de själva kunde gömma sig bakom när de dömde män till fängelse och allmänhetens förakt. Numera har dess experter fått söka sig andra inkomstkällor då de endast använd i domstolar i ca 5 procent av liknande fall.
Nu har en man som oskyldigt suttit dömd i två år fått 600 000 kronor i skadestånd då hans dotter tagit tillbaka sina anklagelser. Det finns anledning att tro att många nu vuxna kvinnor skäms över vad de som tonåringar anklagat män för som senare blev dömda för sexbrott och att därför endast en liten del av de oskyldigt dömda därför kommer att få kompensation.
Ingen av de kvinnor som tagit tillbaka sina uppgifter från domstolar har veterligen blivit anklagade för att falsk anklagelse (eller mened) trots att de ljugit och på detta sätt fördärvat livet för dem de anklagat.

Vid ett EU-möte i Belgien slogs fast hur framtiden skall se ut och detta gemensamma beslut vad var som kablades ut över Europa. I Norden däremot fokuserade man på de pajaskonster som utspelades när olika EU-myndigheter skulle delas ut till medlemmarna. Utan att ha förberett detta skulle alla regeringschefer komma överens på 34 timmar, vilket naturligtvis inte gick då detta krävde absolut majoritet (100 %). Finland hade blivit lovad livsmedelsmyndigheten men Italien ville ha den till sig. Sverige ville ha IT-myndigheten som då försvann från dagordningen som "icke nödvändig".
På eftermiddagen dök den plötsligt upp igen och hade då redan gått till Spanien.
Det är dags att avsluta medlemskapet i denna förening av fjantar som inte ser till människornas behov - bar företagarnas, som med nationella argument kan dupera de måttligt bildade befolkningarna som bara fått allt positivt via alla media. Ett utmärkt exempel på detta är den kanal i tv som sänder på 5 språk och kallar sig "helt obunden". Den ägs av drivs av EU och sänder propaganda om organisationens förträfflighet dygnet runt.Vecka 52 år 2001

Gamla nämndemän och människosmuggling


Göteborgsposten har gjort ett scoop. Dagarna före jul var huvudnyheten att ålders- fördelningen i våra tingsrätter är hög - vad nämndemännen beträffar. Detta är i sanning inget nytt - att partierna nominerar sina kandidater bland de som kan avvaras i parti- organisationen. En majoritet av dessa är kvinnor, men ingen feministorganisation har gjort sin stämma hörd att könsfördelningen borde utjämnas bland nämndemän liksom bland kassörer i snabbköpen landet runt. Skall åldersfördelningen bland nämndemännen motsvara den i landet i övrigt borde det ju vara okej med hög medelålder (57 år) och många pensionärer då befolkningen ser ut på det viset. Att inte ungdomar sitter i domstolarna har ju sin förklaring - klokskap och erfarenhet brukar ju komma med åren.

Klokskap visar regeringen inom regionalpolitiken. Tre miljarder har kommuner fått i bidrag för att riva bostadshus som har för få hyresgäster. Dessa pengar hade räckt till 20 000 (tjugotusen) nya lägenheter i områden med stor bostadsbrist - storstäderna, som nu har tusentals uteliggare. Klokskap var ordet.

Årligen smugglas det in minst 15 000 människor i Sverige. Denna beräkning gör polisen som också vet att det rör sig om ett dussin "mindre nätverk" som sköter ruljansen. Allmänheten undrar naturligtvis varför inget då görs åt saken, men denna fråga brukar inte ställas av journalisterna.
I TV har man uppmärksammat hur barn används för att komma till Sverige som "flykting". Man skickar hit barnen först som då tas om hand av förstående svenska myndigheter. Kvinnliga tjänstemän förklarade att dessa barn mådde dåligt, men att det var deras föräldrar eller släktingar som låg bakom detta nämnde man inte. När barnen (ofta halvvuxna) levt i gruppboende i en tid och "integrerats" får de permanent uppehålls- tillstånd. De har i de flesta fall haft regelbunden kontakt med sina anhöriga både inom och utom landet och nu hör föräldrarna av sig från hemlandet för att via sin "anknytning" kunna förena sig med dem och få sin framtid tryggad i det nya landet. Myndigheterna har sällan eller aldrig statistik på kostnaderna för detta, troligen för att siffrorna inte överensstämmer med de grova tal som Integrationsverket (eller är det Migrationsverket?) till nöds kan plock fram. Visserligen skall alla asylsökande skickas tillbaka till det EU-land de först anlände till enligt den s.k. Dublinkonventionen men detta fungerar inte. Smugglarna vet att när människorna väl kommit in i landet behöver de bara säga till polisen att de inte vet vilka länder de varit i, så är saken klar. Svenska myndigheter har inte resurser att göra utredningar om detta och det känner smugglarna naturligtvis till.
Så slöt sig året 2001 med att det gamla uttrycket i Europa "Die Dumme Schweden" åter hade bekräftats.


Fladdermusen

en krabat med bostadsproblem


Fladdermusen har dåligt rykte - bland de okunniga. Den är blodtörstig, förökar sig ohämmat (som möss i allmänhet), gnager sönder saker i våra hus och är allmänt farlig. Dessutom liknar den fan själv, med sina hemska tänder och förmåga att ljudlöst försvinna när den har hittat på något djävulskap. I gamla kyrkor avbildas den med Hin Håles fysionomi, när han inte själv har kunnat sitta modell. Att fladdermöss är nattdjur som inte så många har sett på nära håll, bidrar till alla dessa fördomar, för naturligtvis är inget av detta sant. Tvärtom är de 15-tal arter som finns i Sverige en viktig länk i den ekologiska kedjan som gör nytta i naturen. Under en enda sommarkväll kan en ensam individ sätta i sig tusentals myggor. Den kan inte gnaga med sina små tunna vassa tänder och den får endast en unge per år.

Frågan om den står i förbund med någon viss potentat i underjorden är dessutom inte vetenskapligt besvarad. Att den sedan kanske inte motsvarar det skönhetsideal (för människor) som vissa av oss har, kan den säkert leva med, för den är inte anpassad till skönhetstävlingar, men väl till sin omgivning. Just den natur där den trivs bäst har dessvärre förändrats till det sämre de senaste årtiondena, och en europeisk konvention skall få nationerna att värna om dessa miljöer.


Fladdermusen har hud mellan alla sina långa fingrar och tummen sticker fram som en klo. Flyghud finns också efter kroppens sidor och mellan bakbenen och svansen och bildar därmed en komplett drakform.

(ill. Naturvårdsverket).


I Sverige bevakas fladdermusens intressen av Naturvårdsverket och våren 1999 hölls en europeisk konferens i Stockholm, EUROBATS. Där diskuterade man nuläget och planerade för kommande insatser för att stoppa försämringar för att detta vårat enda flygande däggdjur. Under tre dagar samlades 47 representanter från 27 i länder i Europa för att gemensamt gå igenom vad som hänt på fladdermusfronten sedan de senast träffades. Deltagarna var från de länder som har skrivit under avtalet "Överenskommelse om skydd av fladdermöss i Europa", och de kunde räkna in ytterligare en nation i sin krets, Ukraina, medan flera andra länder står på tur. Sverige har nu föreslagit att uppräkningen av de arter som avtalet omfattar skall ingå i en bilaga, för att slippa nya namnteckningar om någon art skulle behöva få ändrad skyddsklass. Efter att ha debatterat och diskuterat tillsatte mötet flera arbetsgrupper inom olika områden som preciserade vad som skall göras.

Exempel:
1) Hur underjordiska boplatserna (grottor, gruvor etc) kan bevaras och skyddas.
2) Hur skogsbruket skall anpassas så det inte stör eller förstör för fladdermusen.
3) Kartläggning av djurens migrationsrutter.
4) Sammanställning av behoven för de olika arterna.
5) Information till byggindustrin om fladdermusens behov.
6) Information till Europas bönder för att öka deras kunskaper om fladdermusens beteende och tips om hur man skyddar den.
Just beteendet, som kan vara beroende av till exempel storleken på reviret, varierar mycket från plats till plats beroende på boförhållanden, tillgången på mat och exemplar av samma art. Fladdermusens basbehov är inte stort annorlunda än andra däggdjurs (människans inräknad) och därför fladdrar den inte iväg längre än nödvändigt om den får vad den behöver i fråga om - mat, husrum och en lämplig äktenskapspartner.


Fladdermusen i modern mytologi. Den onde: greve Dracula i Transsylvanien förvandlar sig till en vampyr som suger blod från människorna. Den gode: Läderlappen (Batman) i Gotham City hjälper polisen att bekämpa alla skummisar i staden.


I dag kan fladdermössen få det svårt att hitta någonstans att övervintra. Favorittillhållet - på vindar, blir allt sällsyntare dessvärre, då många byggnader har tätats för att spara energi. Kvar finns dock som räddningsplanka många gamla jordkällare på landsbygden. Under den kalla årstiden då de ligger (eller snarare hänger) i dvala är det mycket viktigt att de har rätt temperatur och fukt för att klara sig fram till försommaren när insekterna åter börjar komma. Det finns i dag möjligheter att hjälpa dem med detta genom att sätta upp holkar på lämpliga ställen för att göra deras vintersömn så trygg som möjligt.

Då fladdermössen vanligen håller till där det finns mycket mygg och andra flygfän, d v s i fuktig terräng kan det vara lämpligt att placera holken i närheten. Den måste sitta minst 2,5 m ovan mark (helst mycket mer) och ha ingången riktad åt sydväst och utan vegetation som stör "inflygningen". Måtten på ingångsspringan skall max 20 mm, för att hindra objudna gäster att ta sig in (se bild med ritning). Virket skall vara ohyvlat på insidan för att ge grepp för bakbenen. Man kan också komplettera med längsgående tunna pinnar i taket och om turen är framme kan en hel flock tränga ihop sig där för att hålla värmen under vintern. Man har funnit holkar där 50-60 individer övervintrat tillsammans. Slå därför ett slag för denna viktiga nattflygare och hjälp till att ge den en lämplig plats där den kan tillbringa vintern.


Fladdermusholk.

På en 65 x 25cm väderbeständig skiva (grått), byggs holken upp. Gavlarna (orange) skruvas på bakifrån och är liksom resten (brunt) ohyvlade bräder (20 mm) med strukturen inåt.
I taket fästs pinnar och springan i botten skall vara högst 20 mm.
I övrigt skall holken vara tät, men materialet skall kunna "andsas", så att kondens inte bildas inuti.
Variant: sätt gångjärn längst upp på locket så holken lätt kan öppnas. Tillslut med en skruv.
Längst ner: kontrollbräda för spillning.


Sätt nu upp en holk till våra fladdrande vänner.

Lycka till!


Lösdrivarna

en grupp som förändrats genom åren

Redan strax efter kristendomens införande i Sverige för tusen år sedan blev det viktigt för överheten att registrera landets invånare. Detta skulle dock visa sig bara fungera på den majoritet som var bofasta. När Gustaf Vasa på 1500-talet registrerade befolkningen för att kunna få in skatt för att kunna betala sina utlandsskulder, uppstod samma problem - endast de bofastas förmåga att betala skatt kunde kontrolleras. Under nästa århundrade fick denna ambulerande del av befolkningen ett tillskott från utlandet, när hemvändande svenska soldater från kontinenten kom hem med arbetslösa bekanta, fruar och barn mm. Många hade inte någon jord att bruka, eller släkt att bo hos, utan blev tvungna att försörja sig på tillverkning av husgeråd, handla med hästar, förtenna kopparkärl och annat. De som blev bofasta fick arbeten långt ner på den sociala skalan som att gräva ner självdöda djur, kastrera hästar mm. Hela tiden fanns det dock en skara som aldrig hade fast bostad och dessa kunde (eller ville) samhället aldrig få kontroll på. Under tider av missväxt och ekonomisk nedgång fick denna vandrande skara ett tillskott av folk som gått i konkurs och hade fått gå från gård och grund.
Redan tidigt hade samhället stiftat lagar som skulle skydda befolkningen mot skaror av kringresande av alla slag, och de olika myndigheterna var inte sena att efterkomma lagens bokstav. Då det enda till 1860-talet var socknarna själva som tog hand om sina sociala angelägenheter var det också på den nivån som lösdrivarna bekämpades. Medlet var för det mesta att kasta ut dem till nästa socken och så var problemet löst - för stunden.

I början av 1900-talet tyckte vetenskapen sig se ett samband mellan fysiskt utseende och dåliga arvsanlag. I denna trio finns: en brottsling, en storbonde och en polis, men vem är vem?
(Det rätta svaret kan fås via e-mail från red.).


I brist på socialt skyddsnät var de kringflackande tvungna att hanka sig fram också med inkomstkällor vid sidan av samhället, som stölder och bedrägerier, för att klara livhanken. Polisen hade Lösdrivarlagen att ta till, och med denna kunde man avvisa grupper av lösdrivare och skicka dem vidare till nästa distrikt. Denna förhatliga lag användes enda fram till 1940-talet och den tillämpades på alla misshagliga personer som inte kunde uppge en fast adress. Depressionen på 1930-talet hade gett ett stort tillskott av luffare, arbetssökande, mm och i Tyskland kallades dessa lite romantiskt för "vandrande gesäller".
De som var av den gamla stammen lösdrivare (obs ej "luffare" som blivit övertaliga på landsbygden) granskades också av vetenskapen, som såg att deras asociala karaktär gick i arv. Dessa arvsanlag var inte bra för samhällskroppen, och man försökte hindra dem därför från att föröka sig.
Följaktligen började man sterilisera tusentals människor ("frivilligt" i de flesta fall) för att på så sätt bli av med denna sociala sjukdom. Inte bara de kringvandrande råkade ut för detta, utan även de bofasta vars sociala arv var så dåligt att det måste utplånas. Detta system ingick i den aktiva familje- och socialpolitiken som startades på 1930-talet och vi skall inte glömma att detta skedde i ett vällovligt syfte för att barn inte skulle behöva komma till världen med ett arv som gjorde dem till socialfall och skojare redan från början. Efter ett regeringsbeslut 1999 kan alla de som en gång blivit steriliserade "mot sin vilja" få ett ersättningsbelopp på 175 000 kronor. Skall pengar döva samvetet på de som ännu lever kvar av de som en gång fattade dessa beslut?

Samernas ursprung

en fråga med politiska undertoner


Under senare tid har de "små" folken fått större utrymme i olika medier och för det mesta med rätta. "Ursprungsbefolkning" har blivit ett ord på modet inte minst därför att FN via en konvention lagt fast dessa folks rättigheter till "sitt" land, språk m.m. och därigenom fäst uppmärksamhet på många förstryckta minoriteter världen över.
En internationell konferens hölls i Stockholm på 1990-talet där representanter från olika delar av världen dryftade gemensamma problem och samerna från Norden diskuterade med indianerna i USA och aboriginerna i Australien.
För att få status som "ursprungsbefolkning" måste det egna landet skriva på pappret från FN, men av goda skäl har inte Sverige gjort detta då konsekvenserna skulle bli både stora och märkliga. Beteckningen är dessutom missvisande då ordet ursprunglig betyder det som kom först, vilket inte alls ett folk med denna beteckning måste ha varit. Kriterierna är endast att de skall ha funnits på platsen när den nuvarande nationen bildades och att de sedan dess i huvudsak har bevarat sin kultur. Definitionen "kultur" är underförstådd egenart för en folkgrupp vars materiella standard inte har förändrats med samma hastighet som omvärldens.
Vi har kunnat se märkliga ting där militanta samer anförda av den självutnämnde ledaren med det ack så svenska namnet Johansson, gått till attack mot de för honom förhatliga "svenskarna" ofta personifierade av Vattenfall eller någon annan myndighet. Förvisso har säkerligen samerna blivit styvmoderligt behandlade av myndigheterna men problemen att komma till tals (bokstavligt) med varandra har varit (och är) svår då samerna inbördes är djupt oeniga om med vilka medel kampen skall föras. Lagförslag som diskuterats har först och främst riktats sig till de samer som är renskötare, vilka bara är en tiondel av alla, vilket retat upp de andra nio tiondelarna som naturligtvis räknar sig som lika goda företrädare för sin minoritet som de andra. Lägg där till att de talar olika språk som gör att de s.k. sametingen (en slags "riksdag" eller debattforum) måste tolkas då de mest militanta vägrar att tala svenska, som alla kan förstå.
Vilken information har då allmänheten fått om dessa turer och samisk historia? Jo dessvärre en mycket märklig bild med inslag av kvasivetenskap, fanatism, och andra märkliga ting. När Australien lät en representant för ursprungsbefolkningen tända den olympiska elden i OS i Sydney var det en hjälpande hand för denna folkgrupp och i Sverige kunde vi några år tidigare se något annat, kanske i liknande syfte.
I en svensk meloditävling var segraren utklädd till något som liknade en blandning mellan Sitting Bull och Jokkmokks-Jokke och där texten förklarade att "aldrig sviker jag mitt land då vindarna viskar mitt namn". I bakgrunden slogs på trummor av folk med asiatiskt utseende, möjligen representanter för eskimåer eller liknande. Frågan är vems politiska budskap som framfördes och hur hade juryn reagerat om en texten handlat om småböndernas problem att försörja sig? Troligen hade en sådan text stoppats på ett tidigt stadium som politisk propaganda, men om det handlade om minoriteter gick det bra, för mot dessa skall vi vara "snälla" det har bland annat FN bestämt, eller hur?
I ett vidare perspektiv blir allt detta särbehandlande en sak som får motsatt effekt vilket tydlig märktes i början av 1990-talet då förtigandet av alla problem invandrare orsakade i landet effektivt tystades i media, som bara publicerade gulliga och positiva reportage. Denna uppdämda opinion fångades då upp av ett nybildat politiskt parti som vips fick en kvarts miljon röster och kom in i riksdagen. Särbehandlingen av olika människor av "etnisk" karaktär har snart inga gränser och bryter man ner hela befolkningen består den av minoriteter som tillsammans blir i majoritet, vilket den humoristiske stadsministern Tage Erlander en gång konstaterade. Men vid den tidpunkten fanns det inget akutläge med dålig ekonomi som förgiftade debatten.
Samernas företrädare förklarar helt frankt att de är Sveriges ursprungsbefolkning, men något bevis för detta finns inte, men däremot indikationer för motsatsen.
SVT sände i januari 2001 ett program där deras ursprung belystes och dessvärre fick tittarna bevittna hur tidens anda slagit igenom när alla tolkningar gjordes inom arkeologi, språk och genetik. Att mannen bakom filmen delvis bott ihop med samer i över ett år under tillblivelsen kan ha inverkat på resultatet, men detta märktes i så fall inte för resultatet blev en mycket skicklig film där åsikter redovisades på bästa sätt. Därtill förklarade ingen att samerna var Sveriges första invånare, men väl en ursprungs- befolkning "i Europa".
Filmen konstaterade att forskningen de senaste åren gjort stora framsteg och att resultaten varit märkliga, och om dessa nya teorier är riktiga måste hela historien om Nordens befolkning radikalt skrivas om. Redan i inledningen fick den pensionerade arkeologen Björn Ambosiani komma till tals i rutan där han förklarade för tittarna att de stenålderslämningar som finns (från mellersta Norrland och uppåt?) är lämningar efter en obruten kultur av samma människor och att detta är något "församiskt". Därmed hade den arkeologiska vetenskapen anlagt tonen.


I början av 1900-talet gjordes försök att härleda lapparnas ursprung med hjälp av deras utseende. Kvinnan till vänster betecknades som typisk lapp från sitt område (fast hon med sitt breda ansikte snarare har slaviska drag). Mannen till höger klassades som ett halvblod då han visade klara drag av att vara uppblandad med den "svenska" befolkningen.


Den genetiska forskningen har varit den som gett "märkliga" resultat då de visat att samerna inte är ett folk österifrån (vilket var känt) och att de genetiskt är mycket särstående (inte heller någon nyhet). Nyheten låg i att man funnit att de varit isolerade i mycket lång tid - ca 15.000 år, vilket svårligen gick ihop med andra delar av programmets innehåll. Professorn i genetik, Lars Beckman, fick inte redogöra för sina grundläggande forskningsresultat inom blodgruppernas nedärvning utan fick komma med en märklig kommentar inom ett helt annat område. De som har läst hans resultat om spåren av "samiskt blod" i olika delar av hela Sverige förvånades över att inte detta nämndes. Kan det vara så att dessa resultat är "fel" på något sätt och inte passar in i dagens lapptäcke av gissningar?
Det bärande temat i filmen var vetenskapens nuvarande teorier om hur samerna kom till Norden. Varje tillstånd i verkligheten (som deras olika språk, inbördes olikheter m.m.) motsvarades av en "teori" så att alla hål täpptes igen. Detta faktum är en sak som en lekman reagerar för - att det tycktes finns förklaringar till allt.

I sammanfattning och i någorlunda tidsföljd i filmen var detta innehållet:
När isen vid den senaste istiden för cirka 12.000 år sedan började dra sig tillbaka från södra Skandinavien kom ett jägarfolk söderifrån och följde isranden mot norr. I höjd med Danmark splittrade de upp i (minst) två grupper av vilka "högst några hundra" drog västerut längs norska kusten som då var isfri. Enligt beskrivningen verkar de ha paddlat över från Jylland norra udde direkt till Norge.
Den andra gruppen gick norrut upp genom Balitkum i riktning mot Finland. Vilka som befolkade södra Sverige (och norrut) nämns inte i filmen och kanske har vetenskapen inte tänkt färdigt på denna punkt. När den norska kusten var befolkad ända upp i norr (ca 6.000 f.Kr.) beger sig en grupp i mellersta Norge västerut in i Sverige genom en öppning som blivit till i den stora isvall som täckte höglandet. På detta sätt får man en förklaring till att de samer som bor i deras södra utbredningsområde är annorlunda än de i det norra.
På nordkalotten har samtidigt den andra gruppen som vandrat genom Balticum och Finland kommit fram till Ishavet. På så sätt har vetenskapen förklarat de två andra klart urskiljbara grupperna av samer och faktumet att männen har genetiska drag som tyder på ett östligt inslag i sina gener. Vilka människor som befolkade södra Sverige vid denna tidpunkt nämns inte. På en karta visades hur Norden (Finland och norrut) såg ut vid denna tidpunkt och det finns ett istäcket över hela Finland med undantag av en smal remsa strax väster om Vita Havet. På detta sätt förklaras hur samerna som tagit dem östliga vägen kan slinka igenom till den isfria kusten i norr. Efter att ha varit åtskilda i 4.000 år möts de båda grupperna på Varangerhalvön i Norge där gamla gravar och ristningar (som inte går att datera med säkerhet) har påträffats. En språkprofessor i samiska bedömde att mötet skedde ca 8.000 f.Kr. och därmed fick tittarna förklaringen till samernas två språk. Han redogjorde också för ett par dussin ord som kan vara ursprungliga, bl. a. uttrycket för att "åka skidor", och visade kartor där det samiska "urhemmet" kan ha legat i trakten av Holland.
Bilder på inristade älgar i norrländska Nämforsen i Ångermanälven har nu tolkats om och beskrevs som "församiska" tillsammans med gemensam ornamentik på keramiska föremål m.m. från 1.500 f.Kr. Tidsskillnaden mellan de från mellersta Norge kommande folket till hällristningarnas datering är stor, men Ambrosiani förklarar att denna befolkning (från Norge) "så småningom" blev de som gjorde hällristningarna. Detta "så småningom" skulle i så fall vara drygt 4.000 år, vilket är ett märkligt svävande uttryck för att nämnas i en teori. Tydligen verkar detta folk av någon anledning sedan endast vandrat norrut.
Samernas "historia" sades sträcka sig 15.000 år tillbaka, vilket är märkligt då de första säkra klart samiska lämningarna endast är ca 2.500 år gamla, vilket tydligt framgick. Ambosiani gav också en lektion för att säga ifrån vilket ursprung svenskar och norrmän har: de härstammar "i huvudsak från jordbrukskulturen", vad nu detta innebär. Jägarfolken i södra halvan av Sverige, slutade de att följa iskanten norrut? och blev de "så småningom" utplånade av brutala jordbrukare söderifrån? Det verkar nästan så när man lägger ihop alla märkliga uppgifter. Intrycket att "svenskarna" är främlingar (inkräktare) i Norrland verkade vara ett underförstått budskap i denna mängd av dunkla uppgifter. Förtroendet för vissa vetenskapsgrenar ökar knappast genom detta.
Intressant är också vad som inte sägs i programmet. Samernas gamla sägner tas tillvara för att underbygga teorier (till deras fördel), men legenden om att det redan fanns ett folk (stallofolket) när de en gång kom till "sameland" nämns inte. Ej heller faktumet (för tjugo år sedan) att lämningar efter en helt annan kultur klart kunde urskiljas i Lappland vid sidan om den gamla samiska. Ingenstans i programmet påstås att samerna är Sveriges "ursprungsbefolkning", detta missvisande ord som inte har det minsta med "ursprung" att göra. Deras väg till Norden, som det visades i programmet, bygger på "teorier och kvalificerade gissningar" som det mycket riktigt konstaterades som avslutning på ett välgjort program i ett komplicerat ämne.


Tiden
en betraktelse över ett osynligt begrepp


I alla tider har människorna funderat, mätt, delat in, räknat och varit beroende av - tiden, detta märkliga fenomen som inte går att se, men ändå finns mitt ibland oss. Den moderna fysiken kan mäta och observera tiden och här har den inte blivit så abstrakt som den kan verka i vårt dagliga liv. I Universum kan tiden gå bakåt och är dessutom fast förankrad i materian och hastigheten. Innan allting skapades genom Big Bang existerade ingen tid(!) och den ofantliga sammanpressande kropp, urägget, som så småningom skulle explodera var uppbyggd av något annat än atomer, som inte bildades förrän långt senare, flera minuter efter smällen. I rymden existerar också så kallade "maskhål" som är gångar mellan olika dimensioner (ungefär: parallella världar) och där kan det fantastiska inträffa att en partikel kryper in och gör en resa till en annan värld. Det märkliga är att den då kan färdas bakåt i tiden och kan komma tillbaka till startpunkten just i tid för att hindra sig själv från att göra denna resa, som alltså aldrig blir av(!).
I de svarta hålen ställs de mesta på huvudet, och den ofantliga dragningskraft dessa hål har slukar upp allt, till och med tiden! Om man drogs in i ett sådant skulle man se att också tiden går baklänges och om vi vände oss om skulle vi se hela världsalltets skapelse som en film som spelades upp baklänges.
Här på Jorden håller vi oss med betydligt mindre dramatiska tidsförskjutningar, och det som vi med säkerhet kan konstatera är att rymdfarare har "tjänat in" bråkdelar av en sekund av sitt liv genom att de har färdats så snabbt att tiden bromsades upp en aning. Ju högre hastighet, desto långsammare går (den mätbara) tiden.
Vår egen uppfattning av hur tiden går i det korta perspektivet är mycket individuellt och subjektivt. Trots att samma tidsrymd har gått kan två individer uppfatta den helt olika. Ett känt faktum för de flesta är att arbetstiden ofta går långsammare än fritiden. Generellt kan man säga att har man att göra så går tiden fort, men sysslolöshet eller tråkigt arbete får tiden att gå långsamt. Mina längsta timmar kommer jag väl ihåg. Det var en förmiddag vars sex timmar verkade som en hel evighet. Jag hade arbete som kockelev (diskare och potatisskalare) på en Englandsbåt mellan Göteborg och London under sommaren 1960, och vid två tillfällen hade jag den tidigaste vakten - jag fick gå upp klockan fyra på morgonen och tända de stora spisarna. Mitt arbetspass slutade sedan klockan tolv på dagen. Dessa sex förmiddagstimmar var olidligt långa och jag stötte ideligen på fenomenet att ju oftare jag tittade på klockan desto mindre hade visarna rört sig. Även dessa timmar rann så småningom ut, och tiden återgick till en mera normal rytm. Jag avstår från att skriva om bättre tider, strålande tider, härliga tider, ljusare tider och andra hurtfriska benämningar, utan koncentrerar mig på det som berör oss mest - det negativa och tråkiga som tiden kan ge oss.
Väntetid tillhör inte de allra angenämaste varianterna, och den som har stått i en systemkö en fredag eftermiddag, och märkt att de andra köerna rört sig mycket fortare framåt, vet att denna tid kan vara mycket plågsam.


Tidsforskare E-B Henriksson var den första att undersöka något som misstänktes förekomma inom skolan, försvaret och den offentlig förvaltningen.
Avhandlingen gällde den speciella variant av tid som försvinner, den så kallade spilltiden och som ingen vet riktigt var den tar vägen.Spilltid är en oangenämt svacka på grund av ineffektivitet när man håller på att göra något meningsfullt. Du håller på att måla sommarstugan när färgen börjar ta slut, och ber då grannen köpa en burk när han ändå skall åka till handelsboden. Dessvärre träffar han där en gammal bekant vilket fördröjer hans återkomst. Under tiden ser du botten av färgpytsen skymta och till råga på allt råkar du sparka till den så att du spiller ut nästan alltihop som är kvar. Tiden från då du spiller ut färgen fram till det att du börjar måla med den nya din granne äntligen kommer med vid niotiden på kvällen, kan betecknas som dubbel spilltid.

Dödtid är en hemsk variant av tid. Själva namnet har samma prefix (förstavelse) som till exempel dödtrist och ger här en fingervisning om att detta är en tid under vilken inget vettigt, eller rent av ingenting uträttas. Vid en undersökning av doktoranden E-B Henriksson i slutet av 1970-talet (se bild) visade det sig att 45 procent av eleverna i klass 8 i grundskolan upplevde vissa lektioner i religion som ren dödtid. Högsta dödtidstalet hade uppräknandet av Indiens gudar (96 procent) tätt följt av rabblandet av Jakobs söner ur Bibeln (92 procent). De elever som inte visste vilket ämne man talade om, har i statistiken förts in under "omedveten dödtid" vilket sammantaget med det andra i många fall blev 100 procent per lektion, läraren oräknad. (E-B Henriksson: "Dödtiden i skolväsendet" 1973).
Morotstid är en annan tid som speciellt viljesvaga och handlingsobenägna personer måste ha för att kunna komma igång. Genom att de uppgifter de ställs inför har en väl tilltagen tidsrymd för att utföras, kan dessa individer skrida till verket utan att känna någon ångest. Speciellt i statsförvaltningen är denna tid användbar, och viktiga förslag till riksdagen kan på detta sätt få en grundlig behandling i kommittéer mm för att därefter så småningom återkomma i förvanskad och obegriplig form. Själva moroten är alltså den väl tilltagna tiden för att göra något.
Pisktid (eller presstid) har kommit på modet bland olika kulturpersonligheter som författare, musiker regissörer m.fl. Åtskilliga gånger har vi hört kändisar säga att de "arbetar bäst under stress", och menar då tidspress. I de flesta fall är detta ett annat sätt att tala om att de måste ha en piska vinande över sig för att få någonting vettigt gjort. Dessa uttalanden är med andra ord ett sätt att dölja den verkliga orsaken - lathet.
Ur ledtid är ofta ett tidsflöde i naturen, när en värmebölja i februari gör att trän och buskar blommar för att senare ta skada när det blir frost i maj. Uttrycket, att "tiden är ur led", är en liknande formulering som när något obehagligt sker, till exempel när armarna gått ur led när man försökt slå runt hängande i romerska ringar, och glömt släppa taget.
Hårda tider är ett begrepp som används vid krig, belägringstillstånd, ekonomisk kris mm. Detta kan innebära att medborgarna får information för att höja "krismedvetandet" och hjälpa till att spara och inte slösa på landets resurser. Ett exempel på detta är alla offentliga toaletter i Färgelanda i Dalsland som har fått en skylt där det står: "Nu så är det hårda tider, använd papperets båda sider".
Halvtid är inte bara ett uppehåll i en fotbollsmatch, utan kan också vara en benämning på 40-års krisen vissa kvinnor får när de läst Damernas Värld eller någon liknande bildande tidskrift. Här ser vi tydligt hur människans "kunskaper" fyller ut den tomma tiden med det innehåll som behövs för att passa in i det social mönstret. De som råkar var födda någon annanstans på Jorden kanske inte känner till denna tidsintervall i livets flöde, utan fyller i stället ut det med sång, dans, skvaller och förtäring av rusdrycker. På våra breddgrader avstår kvinnorna i denna åldern vanligen från sång och dans.
Obestämd tid är ett av de mest använda begreppen söder om Alperna. Det bygger på att människan själv är herre över tiden och behärskar den för egen del. Detta märks tydligt på alla de underavdelningar som finns som busstider, tågtider mm när man skall åka kommunalt i Italien eller Spanien.
Sluttid brukar vara slutet på ett längre tidsflöde som man inte längre mäter, medan tiden självt rullar på som vanligt. Detta brukar var benämning på resultat i tävlingar där man vanligen skall ha använt så litet tid som möjligt. En av de större bedrifterna inom den klassiska musiken gjorde en anonym pianist från Uzbekistan 1912 när han i ett dokumenterat försök lyckades spela Frederic Chopins "Minutvalsen" på endast 48 sekunder, en sluttid som sedan dess inte slagits av någon. Begreppet kan också användas när det är dags att sluta med något, som att skriva en artikel över det vi alla har, men inte kan se och dessutom ofta låter oss styras av - tiden.


Erotiskt bondfångeri

Lurendrejeri på Internet


De senaste åren har "nätet" varit under en stark för att inte säga explosionsartad utveckling och detta har naturligtvis satt sina spår i innehållet.
Den väldiga ökningen av användare har skapat en ny och mycket lukrativ marknad för allehanda krämare som inte alltid är av de renodlat hederliga slaget. Inte minst har de erotiska sajterna ökat väldigt i antal. Utan att vara vare sig olagliga eller alltid "omoraliska" (vad nu detta innebär) har de dessvärre lagt sig till med en offensiv, för att inte säga påträngande marknadsföring där äldre etablerade företag slåss om utrymmet med lycksökande uppkomlingar som vädrar snabba pengar.
I takt med att "feministerna" (denna diffusa skara) vinner mark inom politiken ser sig människor som saluför erotiskt material en möjlighet att öka sin marknadsföring utan att detta exponeras för alla och envar i kiosker och på löpsedlar. Parentetiskt kan noteras att en av dessa feminister (ministern Margareta Winberg) dristade sig att ha småfräcka formuleringar i sitt nyhetsbrev på nätet lagom till jul, där hon tog upp oron över den låga nativiteten i Sverige som julklappsrim. Hon rimmade friskt på potensmedlet Viagra och efterlyste mer beslut med "stake i" för att komma till rätta med detta tillstånd som hon ser som ett problem. Hade någon manlig politiker gjort något liknande och använt det kvinnliga organet i sina rimmade verser vet man aldrig hur det skulle ha slutat, höga befattningshavare har fått sparken för mindre.
Nätet har däremot fått både kreti och pleti att framstå som "seriösa" bara för att de har en klatschig sajt och på en undanskymd plats i en liten notis kunde man tre veckor före jul läsa att en av de största svenska portalerna har gjort ett avtal med ett ledande svenskt företag inom "erotikbranschen" att lägga ut deras reklamruta till beskådande för alla de (hundratusen per dygn) som kommer dit. Något som liknar Postens service för de som inte vill ha direktreklam i brevlådan finn inte ännu på nätet, men att det kommer kan vi vara säkra på för här finns naturligtvis pengar att tjäna - på detta också.


Att slippa ur en erotisk hajkäft

När man väl kommit in på en erotisk sida (av misstag naturligtvis) är det bra att veta hur man kommer ur denna fälla som liknar gapet på en haj där alla tänder är vända inåt för att bytet inte skall slippa undan.
Ett fenomen som brukar dyka upp är karusellen eller djävulscirkeln, som har till uppgift att trötta ut besökaren som inte vill vara kvar. Man kan då tvingas klicka sig igenom allehanda rutor som kommer fram i ett snabb ström. Plötsligt (och nästan omärkligt) står en annan text än den vanliga i rutan. En vanlig variant är att man accepterar att denna sida läggs in som ens egen startsida, något som kanske inte uppskattas av någon utomstående som råkar använda just din dator.
Vill det sig riktigt illa kan man i hastigheten godkänna att nästa chat eller annan form av kontakt blir kopplat över en automatisk televäxel på den avlägsna ögruppen Kalsipperna som råkar ha den högsta samtalstaxan på jorden. Man kanske inte märker detta förrän räkningen kommer, och då är det så dags.
En annan variant är att alla menyer som loggar ut eller för dig bakåt försvinner ur rutan och kvar blir endast det blahoj du inte längre vill se, ingenstans ser man symboler för att navigera därifrån, vad gör man då? Jo i samtliga dessa fall skall man (innan man gått för långt) välja kommandot ALT-F4 på sin dators tangentbord, för då går man ur det aktuella fönstret direkt. Glöm inte detta innan ni ovetande har prenumererat på diverse obskyra filmer eller blivit betalande medlemmar i den största swingerklubben i Yokohama.