Dagbok



B:s borrsväng eftersöks
Den 5 Nov. 2016 ringde ordfranden till medlemmen Agne Lindberg i Klippan som var med och tittade på hyddan vid Filkesjön med sin far. Denne tog med sig en borrsväng därifrån som sedan användes i hemmet. Hittas den skall den doneras till Föreningen.

Lokal skånetidning skriver
Den 18 Sept 2015 ringde en reporter från Kristianstdsbladet och bad om en intervju. Frågan om varför B var i ropet just nu kom upp och en kort analys av hans brist på fadersgestalt och förebilder under uppväxten. Artikeln infördes den 19 September.

Möbel av B:s hand eller bohag?
Den 14 Juli 2015 kom ett samtal om ett nattygsbord i Göteborg som skall ha tillverkats av B. Anteckningar med blyertspenna med flera datum från 1940-talet fotograferades på en utdragslåda. Textanalys och intervjuer med personer bakom traditionen skall göras.

Artikel i rikspressen om B
Den 21 Juni 2015 blev ordföranden uppringd av en reporter från GT/Expressen. De skall publicera en lång artikel om B under sommaren och genom intervjun fick de värdefulla fakta för att det skall bli korrekt och inte bygga på fantasier vilket tyvärr förekommer.

Ny medlem från hyddans trakter
Den 1 Maj 2015 skrev Sandro Runström från Saltsjöbaden och bad att få bli medlem. Hans far arbetade på Långholmen och berättade historier om B som snappades upp av honom som liten. Han har också en stuga nära Filkesjön där B:s hydda en gång stod.

B:s tåg har krockat med älg!
Den 29 Oktober 2014 skrev medlemmen Per-Otto Johansson utanför Hässleholm att fotot han skulle ta på tåget som bär B:s namn dröjer ett tag till. Det har nämligen kört på en älg och håller på att repereras i Karlskrona. Skånetrafiken meddelar när det är klart.

Nytt från B:s sista tid i Göteborg
Den 18 September 2014 kontaktades Bengt Allgurén, i Västerås, vars hustru hade B som gäst i sitt föräldrahem under 1950- och 60-talen. B;s egna foton och negativ skänktes sedan till Föreningen. Se kapitlet "Berättelser" artikeln "De sista åren i Göteborg."

B:s tåg får ny färg
Den 21 Augusti 2014 meddelar tidningen BP (se nedan) att tåget med B.s namn finns på Motala Verksatd för ommålning. Det kommer därför inte med på bild i reportaget som planerades den 13 Augusti. En medlem i Hässleholm skall nu ta ett foto senare.

Kontakt av lokaltidning
Den 13 Augusti 2014 får Föreningen e-post från veckotidningen Blekingeposten som
skall göra ett reportage om B och hans bravader i detta landskap. Vi kunde bistå med
några passande bilder till arikeln som trycktes i September. Se i kapitlet "Diverse".

Nytt tåg får namn efter B
Den 25 Oktober 2013 ringer Skånetrafiken och ber att få använda B:s namn. De skall ge ett nytt tåg hans namn! Tavla med personfakta kommer inne i tåget. 20131214 sker starten från Hässleholm. Vi begär in bilder från händelsen som vi kan publicera här.

Medlem från Norge
Den 20 Oktober 2012 fick föreningen en förfrågan om medlemskap från Norge. En man (ingenjör till yrket) hade besökt våra sidor och blivit imponerad av hur bra de är. Han är välkommen som medlem och kanske B:s äventyr i Norge nu kan belysas bättre.

TV-inslag om B
Den 16 Oktober 2012 sände SVT ett inslag om B i serien ”Veckans brott”. Alla utslitna schabloner kom fram och nyheter saknades. En viss okunskap från programledaren Leif GW Persson kunde man notera, då han dessvärre tydligen inte har läst vår sida.

SVT ringer om hjälp
Den 17 Augusti 2012 ringde SVT:s serie "Veckans brott" med Leif GW Persson. De skall i höst göra ett inslag om B och ville ha hjälp med stillbilder. Efter att ha gett råd om detta erbjöd sig ordföranden att visa graven och ge programmet förankring i nutid.

Medlem med juridiskt intresse
Den 28 Juni 2012 ringde en man från Grängesberg. Han är ordförande i en förening för oskyldigt dömda och hittade våran på nätet. Han begärde och fick medlemskap. Om tiden tillåter skall han undersöka om B:s sjukjournaler finns bevarade i något arkiv.

Skolarbete om B
Den 7 Mars 2012 ringde en studerande från Tranås. Han gör ett arbete om brott förr och nu och skall jämföa med B och moderna brottslingar. Han hade läst på vår sida och ordföranden lovade honom all service han vill ha. Han accepterade medlemskap.

Ny sten på graven
Den 29 Juni 2011 kunde en ny sten sättas upp på gravplatsen. Den som försvann var ingraverad med intialer och årtal och har inte återfunnits. Den nya kan ses i kapitlet längst ner på kapitlet "Föreningen". En ny graverad sten skall komma på plats senare.

En gravsten borta
Den 3 Juli 2011 besökte ordföranden graven och fann att den stående stenen var borta. En ny sten utan text införskaffades och vara på plats inom kort. Om c:a ett år skall området renoveras med nya gravar och då kan en större permanent sten bli aktuell.

Gravens framtid säkrad
Den 21 April 2011 besökte ordföranden förvaltningen av Kvibergs Kyrkogård. Anhöriga har uppmanats att begära ny gravrätt då fältet med B:s grav skall göras om. Besked gavs då att denna inte berörs då den är av riksintresse och skall bevaras för framtiden.

Historiker forskar om B
Den 30 Mars 2011
kontaktade en fil. kand i historia föreningen. Han skall försöka forska om B "bakvägen" genom fängelsejournaler från Tatuerade. Under alla år han satt inne efter deras separation kan han ha pratat med läkare och andra om samvaron med B.

USA-släkting blir medlem
Den 15 Mars 2011
svarade en kvinna i USA på e-mail till ordföranden. Hennes mormors mor emigrerade som ung och var syster till B:s mor. Själv är hon geneolog med sikte på svenska anor. Som släkt med B på två håll blir hon första medlemmen utomlands.

Kusinbarn blir medlemmar
Den 30 Sept. 2010
ringde en medlem av B:s mors släkt Hagelin, och önskade medlem- skap med sina två systrar. Deras far (90 år) är kusin med B, kanske den siste som finns.
En ny faktadetalj från julen i frihet 1946 har nu lagts till vårt puzzel om B:s levnadsöde.

B med i "På Spåret" i TV
Den 22 Jan 2010
blev B aktuell för mijoner tittare genom det populära frågprogrammet "På Spåret" i SVT 2. Inget i de två lagen kom på hans smeknamn, som de verkade minnas när domaren gav rätt svar. Läs mera om detta i en artikel i kapitlet "Diverse".

B med i skånsk häradsbok
Den 2 Nov 2009
Kontaktades ordföranden av en författare från Landskrona. B gjorde en kupp i Röstånga i Skåne och fakta om detta skall nu vara med i Onsjö Härads årsbok. Föreningen skickade tillbaka de uppgifter som kan vara användbara för denna artikel.

B i bygdespel i Östergötland
Den 15 Sept 2009
kontaktades Christer Sandberg från Ulrika i Östergötland, där de haft med B i ett bygdespel. Hembygdsgillet äger också flera av B:s hemmagjorda dyrkar(!) som togs när han en gång haffades här. Allt om detta kan nu läsas i kapitlet "Diverse".

B nämnd i bok om brott
Den 21 Juli 2009
ringde ordf. upp författaren och trubaduren Hans Andersson som givit ut en bok om brott under 400 år. I denna antologi jämförs allmänhetens inställning till förövarna och gärningarna. Titeln är: "Från Dygdiga Dorotea till Bildsköne Bengtsson".

B som försäljare i Dalarna
Den 17 Juli 2009
kom ett e-mail från Nisse Würth i Yttermalung. Traditionen säger där att B och T var där en gång och sålde bortstar m.m. Att de haft gårdfarihandel finns antecknat, men aldrig på vilka platser. Uppgifterna om detta finns i kapitlet "Berättelser".

På teaterföreställning om B
Den 4 Juli 2009
såg ordföranden teaterpjäsen om B. Det var en välgjord historia som spekulerade i B:s sexuella läggning och de drömmar om framtiden kumpanerna hade i sin hydda. Läs rescentionen via en textlänk från artikeln i kapitlet "Diverse" ovan.

Fångcellen skall fotograferas
Den 16 Juni 2009
mejlade medlem Peter Börjesson och frågade om adressen till Göte- borgs gamla polisstation där BB satt fången 1934. I lokalerna finns i dag Göteborgs Medicinska museum och till hösten planers ett besök för att fotografera arrestcellerna.

Inbjuden till teaterpjäsen
Den 8 Juni 2009
inbjöds ordföranden till teaterpremiären om BB och hans kumpan som under sommaren spelas i Yngsjö utanför Kristianstad. Besöket blir nu av första veckan i Juli och på denna sida kommer en rescension och reportage om denna händelse.

Medlemsrabatt på teater om B
Den 20 Januari 2009
ringde teaterchefen Frans van Hal och meddelade att alla med- lemmar få kraftig rabatt till pjäsen om Bildsköne som spelas i sommar i Yngsjö strax söder om Kristianstad. Allt om detta (tfn-nr, tider, m.m.) finns i kapitlet Diverse ovan.

Graven smyckad
Den 2 november 2008
var det allmän gravsmyckardag vid Alla Helgons Dag och ord-föranden besökte kyrkogården för att pryda graven med ett traditionsenligt ljus. Där fanns då redan två lyktor som spred ett vackert sken vid stenen. (Se bild längst ned).

Ny länk på Internet
Den 22 oktober 2008
läggs en länk till föreningens hemsda från Wikipedias artikel om Kvibergs kyrkogård i Göteborg. Det är en av våra allerta medlemmar med position inom Svenska Kyrkan som på detta sätt informerar besökarna och länkar dem vidare.

Besök i hembygden
Den 9 september 2008
ringer en man och berättar hur han varit med när B besökte sin hembygd på 1940-talet och träffade barndomsvänner från sin skoltid. Något liknande har aldrig kommit fram i litteraturen och detta måste betecknas som en unik händelse.

Kontakt om tidning
Den 17 april 2008
ringer en man som äger ett antikvariat och vill sälja numret av Se från 1946 med B:s enda intervju. Föreningen har ett exemplar och han skall därför gå till Internet och tipsa släktingar norr om Hässleholm om att vi vill ha in historier om B.

Teaterpjäs om B
Den 25 sept 2007
kontaktades Föreningen av Teater Nostra i Yngsjö som skall sätta upp en pjäs om B sommaren 2009. Skådespelet skall förklara för publiken varför hans liv blev som det blev, och vi önskar dem lycka till och skall bistå dem med det vi har.

Nya medlemmar via e-post
Den 11 juli 2007
kom en göteborgare in på Föreningens hemsidasida. Han blev in- tresserad och begärde medlmeskap. Strax efteråt gjordes samma sak av två avläg- sna släktingar till B från Ronneby resp. Kristianstad och vi hälsar de tre välkomna!

Kyrkan nämner B på Internet
Den 4 juni 2007
startade kyrkan i Göteborg webbsidor med lite historik om sina begrav- ningsplatser. För Kvibergs kyrkogård (Sveriges största) kan besökaren läsa: "Den mytomspunne gentlemannatjuven Bildsköne Bengtsson vilar på Kvibergs kyrkogård".

Expediten i Askersund
Den 28 nov 2006
söktes förgäves kontakt med expediten i butiken i Askersund vars ägare ("Pesa-Sara" i Berättelser) sades ha haft en kärleksaffär med B. En intervju med henne kan med lite tur ge fler detaljer och denna historias uppkomst och sanningshalt.

"Glada änkan" och B
Den 21 okt 2006
fick Föreningen e-post angående en historia om att B haft en kvinna två mil öster om Askersund som gick under namnet "glada änkan". Ett foto på hennes stuga bifogades och uppgiftslämnaren skall återkomma med flera fakta.

Foto på hans "flickvän".
Den 8 sept 2006
fick Föreningen via en medlem ett foto från Askersund där en av B:s påstådda kvinnor var avbildad framför sin affär. Fler dataljer från närområdet kom fram och redaktören av en bygdebok med en artikel om B blev kontaktad.

Nya gömställen dyker upp
Den 7 mars 2006
kontaktades Föreningen om en grotta några mil utanför Göteborg där B sades ha bott en tid. En annan man kunde ge en exakt adress i Alingsås i vars källare B med kumpan övernattade under sin turné på Västkusten på 1930-talet.

Hittills okänt foto hittat
Den 4 februari 2006
Kunde ett hittills okänt foto grävas fram efter 73 år i arkiven! Det togs när han frigavs från Långholmen 25 år gammal och söktes fram av en medlem som via ett abbonemang kan gå in och forska i fängelsernas olika register på Internet.

Askersund lockar med B
Den 9 dec 2005 kom mejl från Turistbyrån i Askersund som undrade om Föreningen kunde hjälpa till med en skärmutställning om B, då han fick sitt smeknamn där och är aktuell i trakten. Föreningen skall ge all den info som de behöver för en utställning.

TV-program om B
Den 27 okt 2005 sändes ett program i SVT 1 om B som tyvärr var intetsägande med lite information om honom. Ovidkommande saker fick däremot plats och fakta blandades i flera fall med fantasi. Ordföranden som medverkade, kommenterar programmet här.

Spegelram från B
Den 25 okt 2005 kontaktades förre fabrikören Börje Johansson i Markaryd som äger en spegelram gjord av material som B lämnade efter sig när han flyttade till Göteborg 1950. Han skickade in foton som nu finns som "Spegelramen" under "Diverse" ovan.

B blev tillfälligt sångare!
Den 24 okt 2005 förmåddes Svenska Nationalencyklopedin (NE) äntligen lägga in fakta om B, med en text dubbelt så lång som för Lasse-Maja. Efter påpekan har ett komiskt stavafel korrigerats då hans påstods ha blivit utstraffad från Flottans Skeppsgossekör!

Foton på B:s staty
Den 23 okt 2005 togs en slutlig kontakt med konstnären Mats Eriksson i Stockholm. Han kunde då leverera fina foton på statyn på Bildsköne som finns utanför polishögskolan i Solna norr om Stockholm. Detta finns nu att se och läsa om i kapitlet "Diverse" ovan.


Köp av berömd tidning
Den 22 okt 2005 kunde Minnesföreningen inhandla ett mycket fint exemplar av bildtidningen Se från september 1946. En intresse- anmälan om utgåvan hade då legat ute hos antikvariat sedan två år tillbaka. I detta nummer finns det berömda reportaget där B för första och enda gången under sin levnad ställde upp på att bli intervjuad. Denna tidningen finns nu i föreningens arkiv och priset som betalades får man säga var överkomligt - 20 kronor!


Ny bok om B
Den 24 sept 2005 utkom Malin Arvidssons ambitiösa bok om Bildsköne. Den är detaljrik och bygger till mycket stor del på resultat av forskning i statliga arkiv. Den senaste biografin om B:s göranden kom 1995. Läs mera om boken i kapitlet "Diverse" ovan.

Foto från konfirmationen
Den 22 sept 2005 publicerades en skannad kopia av B:s konfirmationskort från 1907 in till kapitlet "Film/Bilder". Denna temporära lösning tagen från en trycksak upphör när Föreningen får det digitalt ex. som Bertil Sandström från Osby lovade leverera 24 juli.

Foto från Karlskrona
Den 21 sept 2005 kunde föreningen gräva fram ett klassfoto från Skeppsgossekåren i Karlskrona hösten 1908. Harald sitter på samma bänk som kårchefen och fotot finns i kapitlet "Biografi" där det också finns en förstorning på honom iklädd flottans uniform.

Foto från Långholmen
Den 12 juni 2005 tog medlemmen K-G Rosborg fram ett papper från Långholmen 1923. På detta fanns ett dittills opublicerat porträtt av B. Detta dokument hittas nu på sidan ”Biografi” kapitel "Femte resan" genom länken "beskrivning" i första meningen.

Skötsel av graven
Den 2 jan 2005 beslöts på plats att Janne Persson Göteborg blir en av dem som skall bevaka tillsynen av B:s grav. Janne P bor i Gamlestaden strax intill och hans intresse väcktes när han läste artiklar i tidningarna om invigningen av graven sommaren 2003.

B in på Wikipedia
Den 6 april 2005 skrev ordföranden en mindre artikel (155 ord) om B i uppslagsverket Wikipedia på Internet (wikipedia.org). Allmänheter kan göra inlägg och använda detta fritt. En länk till dessa sidor finns nu för besökare av den stora växande svenska delen.

Pelikan 70 år efteråt
Den 30 nov. 2004 besöktes på Södra Vägen 17 i Göteborg, där tidigare kafé Pelikan låg (se foto på sidan "Diverse"). Här igenkändes B och åkte strax fast för sin sista (och längsta) vistelse bakom galler. Denna remarkabla händelse inträffade för exakt 70 år.